Valviran järjestelmä on solmussa
Palveluntuottajia velvoittaa laki, jonka mukaan yksityiset palveluntuottajat eivät saa aloittaa toimintaansa ennen kuin palveluntuottaja ja sen palveluyksiköt on rekisteröity Valviran ylläpitämään uuteen Soteri-rekisteriin. Kuva: Getty Images

Valviran käsittelyjono aiheuttaa pahoja ongelmia sote-yrittäjille: ”Tilanne on mahdoton”

Yksityisten sote-palveluntuottajien rekisteröintihakemuksien käsittely on pahasti ruuhkautunut.

Valvira kertoo tiedotteessaan, että yksityiset sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajat joutuvat nyt odottamaan tavallista pidempään ennen kuin pääsevät aloittamaan toimintansa.

Valviran mukaan rekisteröintihakemusten käsittely on pahasti ruuhkautunut sekä Valvirasta että aluehallintovirastoissa. Yksittäisen rekisteröintihakemuksen käsittely voi Valviran mukaan kestää jopa useita kuukausia.

Palveluntuottajia velvoittaa laki, jonka mukaan yksityiset palveluntuottajat eivät saa aloittaa toimintaansa ennen kuin palveluntuottaja ja sen palveluyksiköt on rekisteröity Valviran ylläpitämään uuteen Soteri-rekisteriin.

Yksittäisen rekisteröintihakemuksen käsittely voi Valviran mukaan kestää jopa useita kuukausia.

Syynä poikkeava hakemusmäärä

Tiedotteen mukaan ruuhkautuneen tilanteen syynä on tavanomaisesta poikkeava rekisteröintihakemusten määrä ja uuden palveluntuottajarekisteri Soterin sähköisen asioinnin alkuvaiheen puutteet. Hidastelua aiheuttavat myös uuden sote-valvontalain vaatimukset. Valviran mukaan käsittelyssä on edelleen viime vuodelta siirtyneitä hakemuksia.

Vajaan kuukauden aikana Valvira ja aluehallintovirastot ovat saaneet yksityisiltä sote-palvelujen tuottajilta yhteensä noin 2000 rekisteröintihakemusta. Valtaosa hakemuksista tulee viranomaisten käsittelyyn puutteellisina ja ennen rekisteröintiä niihin joudutaan kysymään lisätietoja puhelimitse sähköpostitse tai sähköisen asioinnin kautta, mikä viivästyttää niiden käsittelyä. 

– Tällä hetkellä emme valitettavasti pysty arvioimaan ruuhkan purkautumisen aikataulua. Työtä tilanteen korjaamiseksi tehdään korkeimmalla mahdollisella prioriteetilla. Olemme erittäin pahoillamme ja ymmärrämme rekisteröintipäätöstä odottavien yritysten hankalan tilanteen, Valviran ylijohtaja Markus Henriksson kommentoi tiedotteessa. 

Yrittäjien Jaskari: Mahdoton tilanne

Suomen Yrittäjissä palveluntuottajien tilannetta pidetään kohtuuttomana. 

– Sote-yritysten tilanne on mahdoton, koska yksityiset palveluntuottajat eivät saa aloittaa toimintaansa ennen kuin he ovat rekisteröityneenä uuteen Valviran ylläpitämään soteri-rekisteriin. Koska kyse on viranomaislähtöisestä virheestä, tilanne on nyt väliaikaisesti ratkaistava siten, että rekisteröintivelvoitteen aikataulua siirretään myöhemmäksi, esimerkiksi vuoden 2025 alkuun, Yrittäjien johtaja Harri Jaskari vaatii.

Hänen mukaansa ruuhka on purettava tämän vuoden aikana niin, että kaikki yksityiset palveluntuottajat ovat ehtineet rekisteröityä.

– Samalla voisimme ottaa oppia virheistä. Aikataulu lain hyväksymisestä sen toimeenpanoon oli selvästi liian tiukka. Yritykset eivät ole myöskään saaneet Valviralta mitään selkeää mallia siitä, miten yrityksen tiedot merkitään rekisteriin. Tästä syystä valtaosa hakemuksista on lähetetty puutteellisina. Yritykset ovat kritisoineet myös maksujen nousua.

Valvira lisännyt henkilöstön määrää

Valviran Markus Henrikssonin mukaan Valvira tekee parhaillaan ”useiden tahojen kanssa” tiivistä yhteistyötä Soterin sähköisen asioinnin teknisten toiminnallisuuksien parantamiseksi ja hakemusruuhkan purkamiseksi.

– Olemme myös lisänneet henkilöstöä hakemusten käsittelyyn. Toivomme, että rekisteröintihakemuksia tekevät palveluntuottajat seuraavat nyt aktiivisesti viestintäämme ja rekisteröintiin antamiamme ohjeita, Henriksson jatkaa.

Uuden Soteri-rekisterin rakentamisen ja käyttöönoton aikataulu oli Valviran mukaan tiukka. Uusi sote-valvontalaki edellytti rekisterin käyttöönottoa vuoden 2024 alussa, mutta lain voimaantulo varmistui vasta huhtikuussa 2023.

”Rekisterin sähköinen asiointi jouduttiin ottamaan käyttöön pelkistettynä versiona, jossa kaikki hakemusten sujuvaan käsittelyyn tarvittavat toiminnallisuudet eivät ole vielä käytössä”, tiedotteessa kerrotaan.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen