Iloisen pojan Street food bar, tiski
1.12.2022 klo 07:30
Uutinen

Vanha Kesoil sai uuden elämän omaleimaisena lähiruokapaikkana

Lähiruoka on päivän sana. Tiukasti ajassa mukana on myös aprillipäivänä 2022 Ylöjärvellä aloittanut Iloisen pojan street food bar – ravintola, bistromainen, pikantti ja täysin omaleimainen lounas- ja viihtymispaikka entisellä Kesoilin huoltoasemalla. – Remontoimme sisätiloja kuukauden, kertoo paikan isäntä, Pasi Tanninen.

Tummaa puuta, tilava kabinetti lankkupöytineen ja runsaine viherkasveineen, hyllyillä purkkeja, tölkkejä ja pulloja, joita ei löydä muualta hakemallakaan. Jokunen vanha, jo elämää nähnyt ovi, pöydän kantta kannattelevat täysin palvelleet parinsadan litran tynnyrit ja eläkkeellä oleva neljänkymmenen litran maitotonkka luovat asiakkaan näkökenttään virkistävää erilaisuutta.

Kaikki tämä ja paljon muuta saa vastakohtansa viherkasvien rehevästä kasvusta; ravintolan kabinetti on kuin talvipuutarha. Kokonaisuus muuttuu kontrastin ansiosta mielenkiintoiseksi ympäristöksi poiketa nauttimaan päivän lounas, kahvit tai välipala.

Asiakas kokee Iloisen pojan luona elämysten kokoelman; erinomaisia makuja säestävät poikkeuksellisen hyvällä maulla valitut monipuoliset näkymät. On vanhaa ja aikansa elänyttä rappioromantiikkaa ja toisaalta modernia sisustusnäkemystä. Ennen kaikkea moderni yrityskonsepti.

Koko paketin täydentää talon erikoisuus: yrtit ja monet muut kasvatetaan omassa kasvihuoneessa, metsästä haetaan sienet ja marjat ja kuusenkerkät. Peuran- ja hirvenlihan saannista vastaa oma työntekijä, villisikaa tulee Ruoveden Visuvedeltä.

Iloisen Pojan Street Food Bar, Pasi Tanninen
PASI TANNINEN häärää talon isäntänä. Anna-rouvalla oli vapaapäivä.

Ruokalista elää

– Periaatteena on ruoan valmistaminen kunakin päivänä siitä mitä on, sanoo Pasi Tanninen.

Päivän ruokalistaa muotoilevat monet asiat, esimerkiksi sesonkiin kuuluvat raaka-aineet. Sienillä ja marjoilla on oma aikansa, yrtit kasvavat tiettyinä kuukausina.

–Joskus ruokalista saattaa vaihtua kesken päivän, nauraa Tanninen.

Iloisen pojan vakituinen työntekijä, Annika Otonkorpi ampuu peurat ja hirvet silloin kun metsästyslaki sallii. Muina aikoina hän tarjoilee asiakkaille maukasta ruokaa.

–Anna-rouvan sana painaa tässä talossa paljon, hymyilee isäntä. Täytyyhän kaikissa yrityksissä olla pomo.

Kun syvennyn kuvaamaan itse valmistettuja, kasvatetuista ja kerätyistä raaka-aineista tehtyjä hilloja ja kastikkeita, Pasi Tanninen tuo tarjolle pienen näytteen siitä, kuinka naudanliha voidaan laittaa herkulliseksi ja tarjoilla mustaherukkahillon ja savustetun kriikunan (luumun alalaji) kanssa. Lautasella on pala savubriskettiä, valmistettu naudan rinnasta. Uskomattoman hyvää! Kysyn, miten lihaan saadaan tällainen maku. Isäntä hymyilee vaiti.

– Meillä ei ole pysyvää ruokalistaa, Tanninen sanoo. Jokainen päivä voi olla erilainen riippuen siitä, mitä lähiruokaa saamme tai miten hyötypuutarha antaa satoa. Annikan metsästysonnikin ratkaisee jotakin, kohta hän lähtee taas hirvimetsälle ja kaikkihan tietävät, että Vesilahdella riittää peuroja myös Iloiselle pojalle. Visuvedeltä sentään saa villisikaa silloin kun on tarve. Jonakin päivänä voi olla peuraa tai hirveä, toisena taas Mustajuuri-häränhäntälientä, johon osa raaka-aineesta tulee Tahlon tilalta.

Päivän parhaat
PÄIVÄN PARHAAT.
Tuotelista, Iloisen Pojan Street Food Bar
VAIKKA TUOTTEET vaihtuvat päivittäin, osa on ja pysyy.

Erikoisburgerit suosikkeina

Iloiselta pojalta voi tilata ruoan etukäteen ja noutaa annoksensa kotiin. Sama käytäntö pätee myös esimerkiksi yritysten kanssa; firma voi tilata henkilökunnalleen ruoat puhelimella. Street food bar pakkaa ne joko kylminä tai lämpiminä tarpeen mukaan ja toimittaa perille.

Kotiin vietävää riittää hyllyillä muutenkin. Asiakasta odottaa vaikuttava valikoima erilaisia kastikkeita, hilloja ja marinointeja. Kun ravintolassa on nautittu vaikkapa häränrintapitaa ja kanatortillaa, on mukava silmäillä täydellä vatsalla huokaillen hyllyjen tarjontaa. Kotiin voi viedä vaikkapa kahdenkymmenen yrtin öljyä, mansikka-chilihilloa tai luumu-barbequekastiketta. Chili on mausteena paitsi mansikkahillossa, myös valkosipulinkynsissä, mustaherukassa, sinapissa ja marinoidussa sipulissa.

Jos chili käy vatsan päälle, hyllyltä voi napata rakuunaporkkanapurkin, mustikkahillon voikukkasiirapin tai tavallisen mansikka- tai mustikkahillon.

Vaikuttavaa on se, että kaikki on tehty itsepoimituista tai -kasvatetuista raaka-aineista.

–Muutenkin meillä on periaatteena se, että teemme lähes kaiken itse, sanoo isäntä.

-Esimerkiksi kastikkeet ja muut ruoat, salaatit jne. valmistamme omassa keittiössä alusta loppuun. Näin sekä me itse, että ennen kaikkea asiakkaat voimme olla varmoja siitä, mitä lautasella on.

– Suosituimpia ruokiamme ovat erilaiset erikoishampurilaiset, kertoo Tanninen.

Likimain aina on saatavilla mm. tortilloja, salaatteja, ribsejä, pizzoja ja viikottain vaihtuva Special burger. Nyhtöpossu on eräs suosituimmista, Savubrisket on jo lähes juhlaruoka salaatteineen.

Iloisen Pojan Street Food Bar, lamput
TILAVAAN KABINETTIIN mahtuu suurempikin ryhmä.

Joulu on kohta ovella

Joulu on alkanut kuulua niin puhelimen kautta kuin ihmisten puheissakin jo pidempi tovi sitten. Pieniä ja vähän suurempia joulutilaisuuksia on tulossa. Ja mikäpä ettei, kabinettiinkin mahtuu kymmeniä vieraita, keittiö on valmis tekemään mitä vieraat haluavat, ja nautinto on taattu.

Joululahjoiksi ravintoloitsija suosittelee lahjakortteja tai valmiita kastikkeita ja hilloja; niitä ei taatusti saa muualta. Uniikki lahja on aina verraton annettava. Muutoinkin iloisella pojalla on myynnissä erikoisia tuotteita; on mm. juomia pieniltä panimoilta ympäri Pirkanmaata ja kauempaakin – ja totta kai kunnon kuohuviiniä juhlamaljan nostamiseksi.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 15.11.2022

Juhani Vahtokari