Rättivääpelin perustaja ja yrittäjä Petri Numminen. Kuva: Petri Numminen
11.4.2023 klo 07:30
Uutinen

Vastuullisuudella voi pienikin ponnistaa suuremmaksi – ”Tee vastuullisempi vaihtoehto mahdollisimman helpoksi valita”

Keravalainen yrittäjä Petri Numminen innostui kehittämään yrityksensä Rättivääpeli Oy:n vastuullisuutta entisestään, kun oli käynyt Suomen Yrittäjien Yrittäjät-akatemian vastuullisuuswebinaarin.

Numminen aikoo kouluttaa itsensä tai yrityksensä toisen työntekijän jatkossa Rättivääpelin ympäristövastaavaksi.  

– Siihen saakka etenemme kotikonstein.  

Rättivääpelin asiakkaita ovat työvaatteita tarvitsevat yritykset rakentamisen, remontoinnin, henkilöstönvuokrauksen, varastoinnin, logistiikan, siivouksen ja teollisuuden toimialoilta. Rättivääpeli myy työvaatteita ja muita tarvikkeita. 

Nummisen mielestä mikään yritys ei voi ajatella, että vastuullisuus ei koske heitä. 

– Vastuullisuus ja ympäristö koskettavat kaikkia. Se on mahdollisuus myös myynnin näkökulmasta. Vastuullisuuden voi kääntää vahvuudeksi ja voitoksi. Pieni firma voi alasta riippuen hiippailla hiukan piilossa, kun kukaan ei koskaan kysy vastuullisuusasioista, mutta se voi olla myös hyvä erottautumistekijä, Numminen sanoo. 

Jos yrityksellä on kasvusuunnitelmia, vastuullisuuden periaatteet ja käytännöt kannattaa istuttaa yritykseen silloin, kun se on vielä pieni, Numminen sanoo. 

– Olemme pieni yritys nyt. Jos nyt luomme puitteet ja käytännöt vastuullisuusasioille tässä vaiheessa, niitä on helppo skaalata, kun kasvamme.  Ajatuksissa on rekrytoida ja kasvattaa yritystä, kunhan olemme siihen valmiita. Vaikka isommilla työvaatealan yrityksillä vastuullisuus on jo arkipäivää, niin me aiomme erottautua tässä pienempien segmentissä. 

Numminen on lähtenyt mukaan myös Green lean -hankkeeseen. 

Miten toteuttaa vastuullisuutta yrityksen arjessa? 

  1. Ekologisempi jätehuolto. Hanki jätehuoltosopimus, jossa sekajätettä ei kerätä. Rättivääpelillä jätelaatikot on kartoitettu tarkasti yrityksen tarpeen mukaan. Kun yritys kierrättää jätteen niiden mukaan, sekajätettä tulee minimaalisesti. 
  1. Etene kärsivällisesti. Sovita vastuullisuustyö osaksi arkipäivää. Vaikka asia kiinnostaisi todella paljon, resurssit, raha ja aika vastuullisuuden huomioimiseen voivat olla rajalliset. Siksi on oltava kärsivällinen ja edettävä arjessa askel kerrallaan. 
  1. Aloita, kun yritys on vielä pieni. Vastuullisuuden periaatteet ja käytännöt on helpompi istuttaa pieneen yritykseen ja skaalata suuremmiksi, kun yritys kasvaa. 
  1. Osallistu vastuullisuuskoulutuksiin. Saat askelmerkkejä siihen, kuinka aloittaa ja edetä. Kouluta esimerkiksi ympäristövastaava yritykseesi. 
  1. Tarjoa asiakkaalle ekologisempaa vaihtoehtoa ensin. Varusteita, joita heidän ei tarvitse hankkia niin usein, jolloin kuluu vähemmän raaka-ainetta.   
  1. Tee vastuullisemman vaihtoehdon valinta asiakkaalle mahdollisimman helpoksi.  
  1. Pese ja korjaa. Esimerkiksi työvaatteelle saa lisää käyttökertoja, kun sen puhtaudesta huolehditaan. Käytetty ja pesty vaate voidaan myös korjata. Puhdas vaate kestää kauemmin, kun taas likaantunut vaate kuluu nopeammin ja heitetään helpommin pois. 
  1. Erottaudu vastuullisuudella omassa segmentissäsi. Jos haluaa pärjätä suurempia vastaan, niin on aloitettava erottautumalla vastuullisuudella ensin omassa kilpailijaluokassaan. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen