30.5.2017 klo 07:40
Uutinen

Veljeskatraan yritys lupaa tehdä homman kuin homman: ”Ei ole koskaan tarvinnut hakea töitä”

Lapinlahtelaiset veljekset perustivat vuonna 2013 yrityksen, jolla ei oikeastaan ollut tarkkaa liiketoimintasuunnitelmaa. Veljekset päättivät, että kaikki hommat hoidetaan, ainakin sellaiset mihin taidot riittävät.

Marko-isän avustuksella veljekset laittoivat pystyyn Monitoimipalvelu Rahkola -nimisen elinkeinoyhtymän. Hinta on harvalle asiakkaalle este, sillä veljekset tulevat töihin 15 euron tuntitaksalla.

– Monenlaista hommaa ollaan tehty. Ruohonleikkuuta, haravointia, halonhakkuuta, taimikon hoitoa, 18-vuotias Jeremias Rahkola luettelee.

– Aluksi tarkoituksena oli vain leikata ruohoa ja korjata ruohonleikkureita. Jälkikäteen ajateltuna nimivalinta oli hyvä, koska ei ole tarvinnut rajata mitään töitä pois, Jyri Rahkola, 22, jatkaa.

Alkuaikoina eräs asiakas pyysi hautaamaan kissan, mutta keikka jäi väliin kiireiden takia. Keikkalistalla on myös yrityksille alihankintana tehtyjä maalaustöitä.

– Moottorisahalla tehtävät työt ovat vahvuusaluetta. Välillä joku pyytää siivoamaan, Jeremias sanoo.

Kesätöitä kahdelle veljekselle

Vuoden 2013 jälkeen osa veljeksistä on löytänyt muita töitä, mutta yritys on edelleen pystyssä. 11-lapsisesta perheestä riittää työvoimaa ja tällä hetkellä kaksi veljestä tekee oman yrityksen keikkoja päätoimisesti. Välillä hommissa ovat olleet myös kaksi siskoa.

Perustajaveljistä Jeremias opiskelee tällä hetkellä rakennusalaa oppisopimuksella. Valtteri on armeijan leivissä ja Jyri opiskelee energiatekniikkaa ammattikorkeakoulussa. Nyt hommia on järjestelty niin, että yritys tarjoaa kesätöitä kahdelle perheen pojista.

Rahkolan veljekset eivät ole katuneet päivääkään yrityksen perustamista.

– Suurin hyöty minulle on ollut se, että ei ole koskaan tarvinnut hakea töitä. Aina olen työllistänyt itseni, Jeremias sanoo.

– Toinen hyöty on vastuunkannon opettelu. Silloin kun asiakas soittaa, niin homma on hoidettava, omalla vastuulla.

Rahkolan veljesten firman sesonkiaika kestää keväästä syksyyn. Talvella hommia tehdään vähemmän.

– Firma on tarkoitus pitää pystyssä niin kauan kuin hommia riittää.

Toistaiseksi on riittänyt, sillä puskaradio on toiminut Lapinlahdella tehokkaasti. Mainosbudjettia ei ole tarvittu.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi