1.2.2022 klo 19:23
Uutinen

Velkajärjestelylakiin on tulossa yrittäjien kauan kaipaamia parannuksia

Pirkanmaan Yrittäjä -lehden pääkirjoitus 1.2.2022

Vuoden 2022 alkua on värittänyt epätietoisuus. Jo kohta kaksi vuotta kiusanamme ollut korona jyllää edelleen, maailmanpolitiikassa on edetty varsin voimakkaaseen sanankäyttöön, ja viime viikolla pörssitkin lähtivät melkoiseen alamäkeen ympäri palloa. Tosin jos siirrytään globaalista näkymästä astetta lähemmäksi, on alkuvuosi pitänyt sisällään myös hyviä uutisia. Esimerkiksi työllisyys meillä Suomessa on huomattavasti parempi kuin vuosi sitten.

Yrittäjäjärjestön tekemästä vaikuttamistyöstäkin saatiin alkuvuodesta kuulla hyvää. Suomen hallitus esitti nimittäin tammikuussa eduskunnalle useampiakin muutoksia, joilla helpotettaisiin velka-ahdinkoon ajautuneiden yrittäjien asemaa. Yrittäjät on vaikuttanut määrätietoisesti nyt esitettyjen muutosten toteutumiseen. Ehdotettujen muutosten on tarkoitus tulla voimaan viimeistään heinäkuussa.

Käytännössä hallituksen esitys parantaisi konkurssin tehneen ja ylivelkaantuneen yrittäjän pääsemistä kohtuullisessa ajassa vapaaksi aikaisemman yritystoiminnan veloistaan ja pääsyä velkajärjestelyyn. Jatkossa liiketoiminnan laajuutta ei katsota velkajärjestelyn esteeksi, eikä esteenä olisi jatkossa sekään, että yrittäjä työllistäisi enintään kaksi ulkopuolista työntekijää. Tärkeää ja huomionarvoista esityksessä on sekin, että parannuksissa esitetään myös yksityisen elinkeinonharjoittajan velkajärjestelyyn pääsyä ilman vaadetta yritystoiminnan alasajoon. Nykyään kun velkajärjestelyyn pääseminen on ollut mahdollista vain yritystoiminnan lopettamisen jälkeen. Tästä syystä elinkeinoharjoittajien velkajärjestelyyn onkin Suomessa tähän saakka hakeuduttu aniharvoin.

Pääsääntöisesti entinen yrittäjä maksaisi vanhoja velkojaan pois kolme vuotta. Taloudellisesti hän pääsisi tämän jälkeen aloittamaan elämänsä puhtaalta pöydältä. Yrittäjä pääsisi siis jatkossa takaisin jaloilleen nykytilannetta helpommin – samaan tapaan kuin monessa muussa maassa. Eikä kyllä hetkeäkään liian aikaisin. Aiemmin laki kun on ollut paitsi tiukka myös epäselvä.

Asia on luonnollisesti erittäin tärkeä konkurssiin ajautuneelle, tai ylivelkaantuneelle yrittäjälle, mutta on hyvä muistaa, että asialla on myös laajempaa yhteiskunnallista merkitystä. Yrityksen konkurssi on nimittäin asia, jonka heijastusvaikutukset ulottuvat aina paljon varsinaista yrittäjää kauemmaksi. Mitä aikaisemmin tilapäisiin talousongelmiin pystytään puuttumaan, sitä todennäköisemmin sekä yritys että työpaikat voidaan pelastaa. Tämän lisäksi varsin todennäköistä on, että myös velkojien mahdollisuus perittäviensä saamiseen kasvaa.

Lopuksi haluan onnitella kaikkia, etenkin jäsenyrittäjiämme, jotka valittiin Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuustoon. Lähes joka neljäs uusi valtuutettu täällä Pirkanmaalla on yrittäjä. Tästä voi lukea lisää sivulta kuusi.

Janne Vuorinen