Verkkolammen hoitokoti Oy , Minna Varis ja Niina Takala
16.8.2021 klo 09:30
Uutinen

Verkkolammen Hoitokoti on loppuelämän koti

Verkkolammen hoitokoti Oy toimii Polvijärven etelälaidalla. Se tarjoaa vahvan tuen tehostettua palveluasumista yhteensä 19 mielenterveyskuntoutujalle. Yritys on toiminut vuodesta 2002. Perustajayrittäjän kuoleman jälkeen toiminta oli reilut pari vuotta perikunnan vastuulla, kunnes yrityskaupat tehtiin 2020 helmikuun lopulla.

Uudet yrittäjät, sairaanhoitajat Minna Varis ja Niina Takala voivat astua uusiin saappaisiin turvallisin mielin, sillä askeleet ovat tuttuja kummallekin.

Minna Varis on ollut talossa töissä alusta saakka, viimeiset vuodet vastaavana hoitajana ja toimitusjohtajana. Niina Takalalla puolestaan on ratkaisevaa kokemusta tärkeimmän yhteistyökumppanin eli Siun soten palkkalistoilta.

Hoitokodin perustoiminta on siis yrittäjillä hallinnassa, eikä siihen ole ulkopuolisia apuja tarvittu. Yrityskauppaan kuuluu kuitenkin paljon muutakin, siihen saatiin apuja Jatkis-hankkeelta sekä erittäin osaavalta Tilitoimisto Laskentatulos Oy:ltä.

– Ei olla oikein excelihmisiä, naiset toteavat.

Tuoreet yrittäjät kiittelevätkin Jan Kontiaisen tekemiä laskelmia, joiden avulla löytyi sujuvasti yhteisymmärrys myyjän eli Marja Sungulun perikunnan ja ostajien välille.

Varis muistaa, että edellisen omistajan aikaan tuli vielä tarjouksia isoilta alan yrityksiltä, mutta sittemmin niiden kiinnostus on hiipunut.

– Rupesivat sitten yllyttämään yrittäjyyteen, hän naurahtaa.

Muutaman viikon kokemus on jo näyttänyt, että vaikka työ on tuttua ja asiakkaat tuttuja, niin yrittäjänä se on kuitenkin erilaista. Kaikkiin asioihin täytyy löytyä vastaus itseltä, ja jokainen nurkka on omalla vastuulla. Pientä pintaremonttiakin on jo tullut aloiteltua.

Terveys- ja sosiaalialan yrittäjät TESO ry on valinnut Verkkolammen vuoden 2016 hoivayritykseksi. Hoitokodille on myönnetty ISO-9001-laatusertifikaatti, ja sen ulkoinen auditointi on juuri meneillään.

Yrittäjät toteavat, että sertifiointi on kohtuullisen työlästä ja kallistakin ylläpitää, mutta on tasalaatuisen hoidon tae, ja helpottaakin esimerkiksi omavalvontasuunnitelman tekemistä ja ajan tasalla pitämistä.

– Kilpailutuksissa voisi enemmänkin korostaa laatua, he huomauttavat.

Verkkolammen hoitokoti työllistää yrittäjien lisäksi hoivatyöhön 10 henkilöä, lisäksi ruoka- ja kiinteistöhuoltoon kaksi osa-aikaista. Ostopalveluna käy psykiatri.

Asiakkaille palvelujaan tarjoavat esimerkiksi parturi-kampaaja ja jalkahoitaja. Myös kirjastoauto käy pihassa, diakonissa vierailee, musiikkiryhmiä ja muuta kulttuuria tulee luo. Porukalla käydään tansseissa ja muissa tapahtumissa silloin kun mahdollista.

– Ollaan asiakkaille ensisijaisesti koti, jossa asutaan niin kauan kuin jalat kantavat, toteavat tyytyväiset yrittäjät kauniissa luontoympäristössä sijaitsevan yrityksensä pihamaalla.

Kuvassa yrittäjät Niina Takala ja Minna Varis.

Teksti ja kuva: Riitta Mikkonen