7.3.2017 klo 19:40
Uutinen

Verkkopalvelun käynnistys avasi padon: yritysrekisteriin ryöpsähti ilmoitusaalto

Toiminimiyritysten perustamiset kasvoivat hetkellisesti yli 200 prosenttia viime viikolla.

Yrittäjäksi haaveilleet kansalaiset innostuivat selvästi patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) sekä verottajan yhteisestä verkkopalvelusta, PRH:lta kerrotaan Yrittäjäsanomille.

PRH tiedotti viime viikolla, että se avaa maaliskuun ensimmäisenä päivänä yhteistyössä Verohallinnon kanssa verkkosivun, jossa yksityinen elinkeinonharjoittaja voi tehdä perustamisilmoituksen eli perustaa toiminimen kaupparekisteriin.

Avauspäivänä 1. maaliskuuta ilmoituksia saapui palvelun kautta 200 kappaletta. Normaalisti yksityisen elinkeinonharjoittajan ilmoituksia saapuu kaupparekisteriin noin 65 kappaletta päivässä.

– Määrä kertoo siitä, että monet olivat odottaneet palvelun avautumista tehdäkseen perustamisilmoituksen netissä, sanoo PRH:n rekisteripäällikkö Lalli Knuutila.

Perustamisilmoitukset ovat kasvaneet tammi-helmikuussa

Avauspäivän jälkeen into laantui, sillä viikkokohtainen luku painui suurin piirtein normaalitasolle, 500 ilmoitukseen.

Ensimmäisen viikon tuloksen perusteella Knuutila ei vielä lähde povaamaan loppuvuoden näkymiä.

Knuutila odottaa lähinnä sitä, että valtaosa toiminimen haluavista siirtyisi käyttämään ilmoituksessaan verkkopalvelua.

– Viime vuonna kaikkien saapuneiden perustamisilmoitusten määrä kasvoi kuusi prosenttia, eli 1750 ilmoituksella. Kasvu on jatkunut myös tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana ja uuden sähköisen palvelun helppokäyttöisyys ja edullisuus saavat varmasti aikaan sen, että suuri osa yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisilmoituksista tullaan tekemään sähköisen palvelun kautta tänä vuonna.

– Olemme erittäin tyytyväisiä ilmoitusten määrään, kertoo puolestaan PRH:n asiakaspalvelusta vastaava Frank Mertens.

– Olemme saaneet ilmoittelijoilta tosi vähän puheluita, mikä viestii siitä, että verkkosivu on toiminut hyvin, Mertens toteaa.

Juhani Ojalehto

juhani.ojalehto@yrittajat.fi