27.4.2022 klo 08:38
Uutinen

Verkostojen voimaa

Viime viikonloppuna kokoonnuimme laajalla joukolla Vaikuttajafoorumin ja Yrittäjäristeilyn merkeissä. Oli hienoa päästä pitkästä aikaa tapamaan kollegoita ja yrittäjäystäviä. Tapahtumasta innostuneena lähdin kotimatkalla pohtimaan verkostoitumisen tärkeyttä. 

Yrittäjille verkostoituminen on erityisen tärkeää, se on jopa yrityksen elinehto. Toisten yrittäjien kanssa verkostoituminen tarjoaa parhaassa tapauksessa vertaistukea, joka on myös jaksamisen ja oman kehittymisen kannalta tärkeää. Mietin usein, että lopulta vain toinen yrittäjä pystyy täysin ymmärtämään toista yrittäjää. Vertaistuki ja ajatusten vaihto kollegan kanssa antaa sekä henkisiä voimavaroja, että kirkastaa omaa yrittäjyyttä. Unohtamatta mahdollista bisneksen (kaupan) tekemistä, verkostojen kautta syntyneiden uusien tuttavuuksien kanssa.

Verkostoitua voi lähes kaikkialla. Yrittäjille suunnatut tapahtumat ovat helppoja verkostoitumisen paikkoja, sillä sinne kokoontuu todennäköisimmin ne yrittäjät, jotka ovat valmiita verkostoitumaan ja toimimaan yhdessä. Verkostoitumista varten yrittäjällä tulisi olla valmiina oman yrityksen hissipuhe niin hyvin valmisteltuna, että sen voi vetäistä missä tahansa kenelle tahansa tilanteen niin salliessa.

Yrittäminen voi olla joskus yksinäistä hommaa, varsinkin jos teet töitä kotoa tai omalla verstaalla yksin. Vertaistuen merkitys kasvaa tällöin erittäin tärkeäksi. Kun pääsee keskustelemaan toisen yrittäjän kanssa esimerkiksi oman yrityksen strategiasta, tai omasta jaksamisesta arjessa, saattaa löytää ratkaisuja, ideoita tai kokonaan uusia ajattelutapoja, joita ei ole tullut miettineeksi. Toiselle yrittäjälle omien tuntojen avaaminen on hedelmällisempää kuin sellaiselle, jolla ei yrittäjyyden kokemusta ole. Helpottaa kun tietää, että toinen varmasti ymmärtää mitä käyt juuri nyt läpi ja osaa myös iloita sinun onnistumisistasi aidosti ja tukea yrittämisen myrskyissä. 

Lähes viisitoista vuotta sitten, kun itse lähdin yrittäjäjärjestön jäseneksi, tein sen juuri näiden vertaisverkostojen vuoksi. Olen saanut järjestön tilaisuuksiin osallistumisen kautta todellisia elinikäisiä ystäviä, joita aikuisiällä on muutoin ehkä hieman haasteellisempaa löytää. Yrittäjyys luo ystävyyttä.

Yrittäjät ovat myös todella ratkaisukeskeisiä. Uskalla kertoa ja avautua omista haasteista yrittäjyydessä kollegalle ja hyvin todennäköisesti saat hyvän sparraustuokion hyvässä hengessä kaverin kanssa.

Yritystapahtumissa olen myös huomannut, että tosi usein yrittäjät haluavat löytää asiakkaita hyville tutuille tyypeille. Yrittäjillä on monesti jo lähtökohtaisesti se asenne, että yrittäjä auttaa yrittäjää. Tätä asennetta kannattaa hyödyntää ja asennoitua niin itsekin. Kun on itse valmis avittamaan toisen liiketoimintaa, saa todennäköisesti myös itselle hyvää takaisin.

Meillä Etelä-Savossa verkostoitumista tukevat alueelliset tapahtumat ovat esimerkiksi Yksinyrittäjien tapahtumat ja Nuorten Yrittäjien Afterworkit. Tapahtumien ilmoittelua kannattaa seurata meidän nettisivuillamme sekä Facebookissa. Tulevia maakunnan ulkopuolisia verkostoitumistapahtumia ovat Kunnallisjohdon seminaari Vaasassa 18–19.5, Nuorten Yrittäjien Get Together -tapahtuma 27.-28.5. Joensuussa ja Valtakunnalliset Yrittäjäpäivät Tampereella 21.–22.10.

Ollaan uteliaita ja verkostoidutaan yhdessä.

Heidi Loukiainen