Verottaja ohjeistaa vaikuttajia
Verottaja huomauttaa, että vaikuttajatyössä verot pitää maksaa paitsi rahapalkasta, myös ilmaiseksi saaduista tuotteista ja poikkeavista alennuksista. Kuva: Getty Images
25.3.2024 klo 08:34
Uutinen

Verohallinto muistuttaa vaikuttajia: Veroa pitää maksaa myös pyytämättä saaduista tuotteista

Sisällöntuotantoon liittyvät kulut voi vähentää verotuksessa.

Verohallinto valvoi viime vuonna useita satoja sisällöntuottajia, jotka saivat tuloja eri alustojen kautta. Verohallinnon mukaan pelkästään OnlyFansiin sisältöä tuottavat jättivät ilmoittamatta tuloja verotukseen yli viiden miljoonan euron edestä. 

Verohallinto muistuttaa, että vaikuttajatyöstä ja sisällöntuotantoon tarkoitettujen alustojen kautta saadut tulot pitää ilmoittaa verotukseen. Sisällöntuotantoon liittyvät kulut voi vähentää verotuksessa.

− Verohallinto lisäsi ilmoittamatta jätetyt, alustojen kautta saadut tulot sisällöntuottajien verotettaviin tuloihin. Jatkamme valvontaa tänä vuonna, Verohallinnon riskivastaava Kari Torssonen kertoo.

Verottajalla on tästä vuodesta alkaen käytössään alustaoperaattoreiden antamat vuosi-ilmoitukset, joiden kautta Verohallinto saa tietoja digitaalisten alustojen välityksellä toteutetuista tavaroiden ja palveluiden myynneistä sekä liikennevälineiden ja kiinteän omaisuuden vuokrauksesta. Taustalla on EU-direktiivin muutos DAC7, joka velvoittaa alustaoperaattorit ilmoittamaan EU-maiden verohallinnoille alustan kautta saaduista tuloista. 

Mainoslahjan arvo korkeintaan 50 euroa

Verottaja huomauttaa, että vaikuttajatyössä verot pitää maksaa paitsi rahapalkasta, myös ilmaiseksi saaduista tuotteista ja poikkeavista alennuksista.

− Veroa pitää maksaa myös sellaisista tuotteista, joita on saanut pyytämättä tai joita saaja ei ole esitellyt somekanavillaan. Poikkeus ovat kuitenkin tavanomaiset mainoslahjat. Niistä ei tarvitse maksaa veroa, ellei ole sovittu, että ne ovat palkkiota näkyvyydestä, Verohallinnon johtava veroasiantuntija Kirsi Tuunala sanoo.

Tavanomainen mainoslahja on arvoltaan korkeintaan 50 euroa. Se voi olla myös arvokkaampi, jos lahjassa on näkyvästi esimerkiksi lahjan antajan logo, jolloin tuotetta ei voi helposti muuttaa rahaksi myymällä se eteenpäin.

Somesisällön tuottamiseen liittyvät menot voi vähentää tuloista samalla periaatteella kuin muistakin tuloista eli kuluista vähennyskelpoista on vain se osa, joka liittyy suoraan tulon hankkimiseen
Elantomenoja vaikuttaja ei saa vähentää verotuksessa. Niitä ovat esimerkiksi tavanomaiset vaatetusmenot, sanoma- ja aikakauslehtien tilausmaksut ja kodin laitteiden hankintamenot.

– Esimerkiksi puhelimen hankkimisesta aiheutuneita kuluja ei siis voi vähentää, vaikka sitä osittain käytettäisiinkin tulojen hankkimisessa, Kirsi Tuunala sanoo.

− Vuoden aikana saaduista tuotteista, palveluista ja poikkeavista alennuksista sekä somesisällön tuottamiseen liittyvistä kuluista on pidettävä muistiinpanoja. Kuitteja ei veroilmoitukseen tarvitse liittää, kysymme niitä tarvittaessa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus