Kuva: Getty Images
4.4.2023 klo 08:07
Uutinen

Verojen maksusta koituu paljon turhaa työtä – Järjestöt ja Verohallinto ehdottavat lakimuutosta

Tutkimus paljastaa, että verojen maksuliikenne aiheuttaa 500 000 tarpeetonta työtuntia vuodessa.

Taloushallintoliiton tutkimuksesta selviää, että verojen maksu ja palautukset aiheuttavat runsaasti turhaa työtä sekä tilitoimistoissa että yrityksissä. Vuositasolla turhia työtunteja kertyy puoli miljoonaa. Niiden rahallinen arvo on lähes 15 miljoonaa euroa. Tutkimukseen vastasi yli 600 taloushallinnon ammattilaista tilitoimistoista ja yritysten talousosastoilta.

– Verojen maksujen ja palautusten käsittelyyn tuhraantuu valtavasti arvokasta työaikaa. Nämä tunnit voisi jatkossa käyttää suomalaisen talouselämän hyväksi, jos veronkantolakia muutettaisiin, Taloushallintoliiton toimitusjohtaja Jari Seppä sanoo.

Maksujen ja palautusten käsittelyyn liittyvää turhaa työtä olisi mahdollista vähentää yksinkertaistamalla veronkantolain säännöksiä. Lakimuutosta kannattavat Taloushallintoliiton ohella Suomen Yrittäjät, Elinkeinoelämän keskusliitto ja Verohallinto.

– Veronkantolain selkeyttäminen vähentäisi verovelvollisten asiointitarvetta ja helpottaisi hallinnollista taakkaa. Hyödyt uudistuksesta tulisivat sekä asiakkaille että Verohallintoon, Verohallinnon ylijohtaja Ari Mäkelä perustelee.

Ennakoiminen vaikeutuu

Huonoimmassa tapauksessa kirjanpitäjä saattaa joutua selvittämään, minkä veroerän maksamiseen asiakasyrityksen rahoja on käytetty. Epäselvästi käytetyt verojen erät aiheuttavat yrityksille jatkuvia kassanhallintaongelmia, kun veroa varten varattu raha saattaakin mennä toiseen veroerän maksuun. Kassanhallinta vaikeutuu merkittävästi, kun yritys ei pysty ennakoimaan, milloin esimerkiksi arvonlisäveron palautukset tulevat tilille.

– Esimerkiksi summaltaan olennainen arvonlisäveron palautus voidaan nykytilanteessa käyttää vielä erääntymättömään tuloveroon sen sijaan, että rahat palautettaisiin yritykselle. Tämä voi olla yksittäiselle yritykselle hyvin ongelmallista, Suomen Yrittäjien asiantuntija Laura Kurki sanoo.

Kolme tuntia turhaa työtä kuukaudessa

Tutkimuksen mukaan maksujen etsimiseen ja maksuerien täsmäyttämiseen kirjanpitoon kuluu yhdellä kirjanpitäjällä keskimäärin lähes kolme tuntia turhaa työaikaa kuukaudessa.

– Kaikkein pienimmät toimijat eivät useinkaan käytä tilitoimistoa, vaan yrittävät itse selvitä verovelvoitteistaan. Nämä yksityisyrittäjät soittavat aina Verohallintoon selvitelläkseen tilannetta. Saamiemme palautteiden mukaan Verohallinnossakaan ei aina osata asiassa auttaa, Veronmaksajien lakiasiainjohtaja Kati Malinen kertoo.

Verohallinto laati jo vuonna 2021 valtiovarainministeriölle esityksen veronkantolain maksu- ja palautussäännösten yksinkertaistamiseksi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen