Vesa Liupakka kuvaa drone-videoita Toyotan rallitiimille
Vesa Liupakka kuvaa drone-videoita Toyotan rallitiimille.
10.5.2023 klo 10:23
Uutinen

Vesa Liupakan, 21, kuvausdrone kiitää WRC-ralliauton perässä 160 kilometrin tuntinopeudella – Yllättävä soitto Toyotalta lennätti nuoren yrittäjän MM-sirkukseen

Videokuvaaja Vesa Liupakka on saanut kirjaimellisesti lentävän startin yritystoiminnalleen.

Moni videokuvaaja voisi olla syystä kateellinen 21-vuotiaalle Vesa Liupakalle, joka kiertää Toyota Cazoo Racingin mukana WRC-ralleissa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Keskisuomalainen-lehti.

Kymmenvuotiaana videokuvaamisen aloittanut Liupakka on nuoresta iästään huolimatta kokenut ammattilainen, jonka drone-kuvaustaidot vakuuttivat Toyotan markkinointitiimin. Nyt mies on unelmatyössään. Parhaillaan hän kuvaa Portugalin MM-rallissa.

Toyota-yhteistyö alkoi kuitenkin sattumalta. Liupakan veli ja yhtiökumppani Henri Liupakka kaverustui joitakin vuosia takaperin paikallisten saarijärveläisten yrittäjien kanssa. Yrittäjät tunsivat Kalle Rovanperän, jolle Vesa Liupakka pääsi pian kuvaamaan videoita tämän vapaa-ajan harrastuksista jäärata-ajosta ja driftailusta. Kalle pani merkille kuvaajan taidot ja mainosti Liupakan osaamista Toyotalle. Pian Vesa sai yhteydenoton Toyotan mediapäälliköltä.

– Ensimmäinen työni oli San Marinossa järjestetty Rally Legend -tapahtuma, jossa Kalle oli mukana. Kyllähän tämä yllätyksenä tuli. Todella positiivinen juttu aloittelevalle yrittäjälle.

Jatkossa Liupakan kuvaamat videot näkyvät Toyotan rallitiimin somemarkkinoinnissa.

Nopeus jopa 160 kilometriä tunnissa

Vesa Liupakan vahvuudet ovat paitsi perinteisessä videokuvauksessa, myös fpv-dronekuvauksissa. Fpv tulee sanoista ”first person view”. Sillä viitataan dronen lennättämiseen videolaseilla. Perinteistä dronea lennätetään seuraamalla näkymää kädessä pidettävän ohjaimen näytöltä.

Fpv-dronen lentonopeus yltää 140 kilometriin tunnissa, joten lentäminen vaatii harjoittelua ja nopeita refleksejä. Vesa Liupakka on hankkinut droneensa siivet, joiden ansiosta lentonopeus yltää 160 kilometriin tunnissa.

– Siipiä päivittämällä droneen saa lisää nopeutta ja ketteryyttä. Saan auton nopeammin kiinni, Liupakka perustelee Yrittajat.fille.

”Kiinnostus lähti siitä, kun näin Youtubessa videoita fpv-lennoista.”

Vesa Liupakka

Nopean dronen hallitsevia kuvausalan ammattilaisia on Liupakan mukaan varsin vähän. Hän tuntee kolme.

– Kiinnostus lähti siitä, kun näin Youtubessa videoita fpv-lennoista. Tiesin heti, että jossain vaiheessa haluan itsekin tuollaisen. Kun perustin firman, drone oli ensimmäisiä isoja hankintoja. Tässä on selvä markkinarako.

”Ei saa pelätä mitään”

Aloitettuaan lentokuvaukset Liupakka huomasi pian, että homma käy häneltä luontevavasti.

– Lentäessä ei saa pelätä mitään, muuten lento menee todennäköisesti huonosti. Osumilta vältytään, kun keskittyminen ja luotto lentoon ovat kohdillaan.

Toyota-kuvauksissa Liupakka lentää mahdollisimman lähellä kuvattavaa ralliautoa. Olosuhteet ovat haastavat, sillä eteen voi tulla puita ja oksia.

– Yritän lentää mahdollisimman lähellä autoa. Mitä lähempänä lennän, sen hienommalta video näyttää, Liupakka kertoo.

Toyota-yhteistyö tarkoittanee nuorelle yrittäjälle kiireitä myös jatkossa. Veljesten yhteisessä Liupakka Oy:ssä Henri hoitaa muun muassa autojen teippauksia ja mainosten suunnittelua. Yritys on teipannut muun muassa Kalle Rovanperän drifting-auton.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen