11.6.2020 klo 14:56
Uutinen

Vesivahinko voi yllättää kesällä, kivijalkaliikkeet riskiryhmässä – Muista tämä tärkeä vakuutus, vältyt pahimmalta

Vesivahinko voi olla vakava isku yrityksen toiminnalle. Vakuutusturvassa tärkeään rooliin nousee keskeytysvakuutus.

Yritysten vesivahinko voi olla vakava isku liiketoiminnalle. Fennian korvaustilastojen mukaan niitä sattuu vuosittain noin 1400. Tällöin kyse on ollut äkillisistä ja ennalta-arvaamattomista vuotovahingoista. Tyypillisesti vesivahinko sattuu asuinrakennuksen kivijalassa toimivassa liiketilassa.

Kesällä riskinä on vahingon sattuminen yrittäjän loman aikana.

– Jos yritys laittaa kaupan tai yrityksen kiinni ja sattuu vuotovahinko, voi kestää kauankin ennen kuin se huomataan. Hyvä neuvo on pääsulun sulkeminen loman ajaksi. Jos vesi pääsee kiinteistön rakenteisiin, se aiheuttaa isomman vahingon, IF Vahinkovakuutuksen yritysten omaisuuskorvauksista vastaava johtaja Brita Palmu sanoo.

Fennian mukaan alttiita ovat muun muassa ravintolat ja hammaslääkärivastaanotot. Näissä LVIS-asennuksia sekä vesijohtoverkostoon liitettyjä käyttölaitteita on paljon ja tiloihin kohdistuva vesivahinko keskeyttää helposti koko toiminnan useiksi kuukausiksi.

Yrittäjämedioiden vakuutusyhtiöihin osoittama kyselykierros kertoo, että yritysten yleisesti ottamat vakuutukset sisältävät vuotovakuutuksen ja näin ollen useimmat yritykset ovat vakuuttaneet toimintansa vesivahingon varalta. Fennian viestinnästä kerrotaan, että on poikkeuksellista, jos yritys ottaa vain suppean palovakuutuksen ilman vuototurvaa.

Vakuutusturva sisältää yleensä yrityksen toimitiloina käytettävän rakennuksen (jos se on yrityksen omistama), sekä yrityksen käyttö- ja vaihto-omaisuuden. Perusvakuutus kattaa myös luonnonilmiöistä kuten ukkosmyrskyistä aiheutuneet vahingot.

– Putkiston iällä on merkitystä korvattavuuden suhteen. Mitä vanhempi putki, sen vähemmän korvataan. Maksimissaan vähennys on 60 prosenttiin asti tietyn ikäisistä putkista, IFin Brita Palmu kertoo.

LähiTapiolasta kerrotaan, että yritysvakuutuksissa ei ole samanlaisia ominaisuuksia kuin kiinteistövakuutuksissa, joissa esimerkiksi vuotovahtipalvelu pienentää vakuutusmaksua.

– Yritysvakuutuksiin sisältyvissä suojeluohjeissa on kuitenkin mainittu keinoja, joilla vuotovahinkoja ehkäistään. Tälläinen on esimerkiksi putkiston tyhjentäminen vedestä kylmänä aikana vuodesta, jos rakennus on tyhjillään, LähiTapiolan viestinnästä mainitaan.

Muista keskeytysvakuutus

Erityisen tärkeänä vakuutusyhtiöt pitävät yrittäjän kannalta keskeytysvakuutusta, joka auttaa yrityksen liiketoiminnan jatkumista vesivahingon jälkeen. Keskeytysvakuutus kattaa vahingosta aiheutuvaa katemenetystä ja ylimääräisiä kuluja esimerkiksi toiminnan väliaikaisesta siirtämisestä muihin tiloihin.

– Keskeytysvakuutus on yrittäjälle tärkeä vakuutus. Sillä turvataan liiketoiminnan jatkuvuus vahingon jälkeen eli yritys voi esimerkiksi hakea toisen paikan, missä voi harjoittaa liiketoimintaa. Keskeytysturvan voi ottaa myös tilanteeseen, jossa yrityksen toiminta keskeytyy tulipalon vuoksi, Palmu kertoo.

Kerroimme aikaisemmin keväällä riihimäkeläisestä kirjakauppayrittäjästä Henrik Pohjavirrasta, jonka vuokraamassa liiketilassa sattui kaksi vesivahinkoa parin kuukauden sisällä.

– Minulla ei ollut keskeytysvakuutusta. Näin jälkiviisaana täytyy sanoa, että olisi ehdottomasti pitänyt olla. Nyt olen sellaisen hankkinut, Pohjavirta kertoo.

Yrittäjä muutti kevään aikana lähellä sijaitsevaan liiketilaan. Toimintaa ei keskeytetty vesivahingon tai muuton takia.

– Omalta osaltani kaikki sujui lopulta hyvin. Toki korvaus vakuutusyhtiöstä olisi varmasti tullut nopeammin, jos olisin tehnyt heti perusteellisen selvityksen vahingoista. Niitä tuli ilmi hiljalleen. Korvauksen määrä oli tyydyttävä, mutta toki omavastuu aina kirpaisee. Eikä ylimääräistä vaivaa voi mitata koskaan rahalla.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi