31.1.2017 klo 10:48
Uutinen

Viennin arvo kasvoi vuoden takaisesta – Lääketieteellisten kojeiden viennissä reipas kasvu

Vienti kasvoi tärkeimmistä vientimaista Ruotsiin, Alankomaihin, Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja Ranskaan. Vienti Saksaan ja Isoon-Britanniaan heikkeni.

Suomen tavaraviennin arvo kasvoi vuoden 2016 marraskuussa neljä prosenttia edellisvuodesta Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan. Vienti oli arvoltaan 4,5 miljardia euroa.

Vientihinnat nousivat neljäntenä kuukautena peräkkäin. Viennin volyymi säilyi edellisvuoden tasolla. Tammi-marraskuun yhteenlaskettu viennin arvo supistui neljä prosenttia vuoden 2015 vastaavalta ajanjaksolta.

EU:n ulkopuolelle vietiin aiempaa enemmän

Kauppatase oli marraskuussa 213 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-marraskuussa kauppataseen alijäämää kertyi lähes 2,4 miljardia euroa.

Sähkökoneiden ja -laitteiden, lääketieteellisten kojeiden, öljyjalosteiden, paperin ja pahvin, sahatavaran, malmien ja metallien kokonaisvienti suureni, mutta muun muassa teollisuuden koneiden ja laitteiden, kuljetusvälineiden ja kemiallisten aineiden ja tuotteiden kokonaisvienti pieneni marraskuussa.

Vienti EU-maihin nousi marraskuussa prosentin ja vienti EU:n ulkopuolelle yhdeksän prosenttia.

Tammi-marraskuussa vienti EU-maihin laski kolme prosenttia ja ulkokaupan vienti viisi prosenttia.

Venäjän viennissä elpymistä

Vienti Venäjälle suureni marraskuussa 12 prosenttia, mutta tammi-marraskuun Venäjän-viennin arvo oli kuusi prosenttia pienempi kuin vuosi sitten.

Tuonti Venäjältä kasvoi jopa 45 prosenttia marraskuussa malmien ja öljyn tuonnin ansiosta, mutta tammi-marraskuussa laskua oli kertynyt prosentti vuoden takaisesta.

Lääketieteellisten kojeiden vienti kasvoi 42 prosenttia edellisvuodesta

Merkittävissä tavararyhmissä suurin kasvu oli kojeiden ja mittareiden viennissä, joka vahvistui 42 prosenttia 210 miljoonaan euroon. Ryhmän tavaroista lääketieteellisten kojeiden vienti kasvoi ennätykselliseen 126 miljoonaan euroon, eli se suureni 88 prosenttia edellisvuodesta.

Myös muun muassa sahatavaran vienti nousi reippaasti, 22 prosenttia, ja levytuotteiden vienti kolme prosenttia.

Kuljetusvälineistä henkilöautojen vienti laski 11 prosenttia, mutta tavarankuljetus- ja erikoisautojen vienti kasvoi prosentin.

Metallisektorin tuotteiden viennin arvo suureni kolme prosenttia marraskuussa. Muista arvoltaan merkittävistä tavararyhmistä elintarvikkeiden vienti pieneni prosentin.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi