11.9.2020 klo 09:08
Uutinen

Vihreää bisnestä – sesongin mukaan

Entinen kauppatieteilijä Mari Talja kaipasi pitkän mietinnän jälkeen muutosta ja lähti kouluttautumaan puutarha-alalle. Valinta on osoittautunut oikeaksi. Nyt hän saa tehdä sitä mitä rakastaa ja kysyntää on kuluneella kesäkaudella ollut enemmän kuin tarjontaa.

Hämeen Yrityssanomat / Riihimäki / Katri Ahonen

Riihimäellä sijaitseva Kulpan Puutarha on Taljan ensimmäinen yritys. Se perustettiin vuonna 2018. Yrityksen päätoimiala on perennoiden taimistoviljely ja palveluihin kuuluu myös pihasuunnitelmat pientalouksiin. Asiakkaina on niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä.

– Toistaiseksi olen työskennellyt yksin, mutta olen ottanut avukseni alaa opiskelevia harjoitteluun. Ensi keväänä todennäköisesti palkkaan sesonkiapua, koska yksin ei tahdo aika riittää kaiken hoitamiseen. Yritys kasvaa pikkuhiljaa, mainitsee Mari Talja

Kulpan Puutarhalla tulevan kauden istutukset aloitetaan helmi-maaliskuun vaihteessa. Taimien kasvatus myyntikuntoon vie lajikkeesta riippuen muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen.

– Oman kodin läheisyys on tärkeää, koska keväät ovat kiireistä aikaa ja työpäivä venyy monesti 16–18 tuntiin. Huhtikuussa käynnistyy kiivain sesonki ja kiiresesonki kestää juhannukseen asti. Juhannuksen jälkeen voi pyhittää yhden vapaapäivän viikossa, kun pahin kiire on ohi.

– Puutarha-ala oli yksi kasvajista koronakevään aikana. Olen saanut paljon uusia asiakkaita, iloitsee Talja

Lomalla suunnitellaan

Talvella Talja tekee kirjanpitotöitä ja lataa akkuja vähän lomaillen. Viime talvikaudella yritykselle perustettiin myös verkkokauppa. Talvella tehdään myös kasvatussuunnitelmat kahdeksi kaudeksi eteenpäin.

Riihimäen Yrittäjien jäseneksi Talja liittyi pitkän harkinnan jälkeen.

– Koen että jäsenyydestä on ollut hyötyä, koska saan ajankohtaista tietoa sekä uutisia. On myös mahdollisuus saada juridisia neuvoja, jos niitä tarvitsee. Suosittelisin jäsenyyttä muillekin yrittäjille. Jäsenyys vaatii aktiivisuutta, jotta jäsenyyttä osaa hyödyntää esimerkiksi osallistumalla koulutustapahtumiin