Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pramia Plasticin Marko Mäkinen rakastaa lentämistä ja on tehnyt työmatkoja omalla koneella Keski-Eurooppaan asti. – Se ei ole luksusta, vaan käytännöllisyyttä, kun toimintamme ydin sijaitsee kaukana kasvukeskuksista ja hyvistä liikenneyhteyksistä, Mäkinen sanoo. Kuva: Johannes Ahonen
7.10.2023 klo 22:33
Uutinen

Viinatehtaan ja muovinkierrätyksen menestystarina – ”Jos olisin miettinyt, mitä muut minusta ajattelevat, moni asia olisi jäänyt tekemättä”

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneen Pramia Plastic Oy:n toimitusjohtaja Marko Mäkinen on perustanut menestyvän viinatehtaan ja nostanut konkurssiin menneen muovinkierrätystehtaan menestystarinaksi.

Keski-Pohjanmaalla moni on vuosien varrella katsellut epäillen Marko Mäkisen vauhdikkaita liikkeitä, mutta Mäkinen on pitänyt päänsä ja lähtenyt toteuttamaan hankkeita, joista hän on ollut aidosti kiinnostunut. 

– Jos minä olisin miettinyt, mitä muut minusta ajattelevat, moni asia olisi jäänyt tekemättä, Mäkinen sanoo. 

Varsinaisen ”kylähullun” maineen Mäkinen sai tehtyään joku vuosi sitten tarjouksen Altian alkoholiliiketoiminnasta. Altia-kauppa jäi toteutumatta, mutta Pramian viinatehtaalla ja etenkin muovikierrätykseen erikoistuneella Pramia Plasticilla menee hyvin.

Alkuvaikeuksien jälkeen Pramia Plasticista on kasvanut loistavaa tulosta tekevä yritys, joka on maailmanlaajuisestikin suunnannäyttäjä muovinkierrätyksessä ja alansa ainut laitos Suomessa. 

– Seitsemän ensimmäistä vuotta olivat hyvin vaikeita, mutta sitten alkoi kierrätysbuumin mukana valtava kysyntä. Yhdessä vaiheessa tilanne oli jopa sellainen, että ostajat kilpailivat kuka saa ostaa meidän tuotteitamme, Mäkinen kertoo. 

Pramia Plasticin kasvulle on tarjonnut hyvän taustan suomalainen pullojen kierrätysjärjestelmä, joka on Mäkisen mukaan maailman paras. 

Suomessa käytetyistä muovipulloista 96 prosenttia palautuu kiertoon. Pramia Plastic ostaa näitä kierrätyspulloja ja käsittelee niitä Toholammin tehtaalla keskimäärin miljoona kappaletta vuorokaudessa. 

– Suomessa pystymme tekemään isolla volyymilla sataprosenttista kierrätysmuovia. Monissa muissa maissa tämä ei onnistu raaka-aineen huonon laadun vuoksi, Mäkinen kertoo. 

Tehtaalla pulloista valmistetaan muovihiutaletta, muoviraetta ja pulloaihioita eli preformeja. Lisäksi värillisistä muovipulloista valmistetaan vuosittain 50 miljoonaa metriä vihreää pakkausvannetta. Sitä käytetään muun muassa sahoilla lautanippujen kokoamiseen. Pramia Plasticin tuotantoa myydään useisiin Euroopan maihin.  

Hyvä henkilökunta on yrityksen turva 

Mäkisellä on ollut yrittäjänä kova vauhti, mutta hän on myös oppinut, että kaikkea ei voi tehdä itse. 

– Meillä on 11 eri toimialaa ja viisi eri palveluprosessia. Yrittäjänä tulee sitten jaettua aikaansa useampaan asiaan kuin sitä oikeasti riittäisi. Tässä nousee hyvän henkilökunnan merkitys. Olen myös hiljattain joutunut olemaan sairauslomalla, mutta kun yrityksessä on hyvät työntekijät ja valmiit prosessit, niin yritys kantaa sen. 

– Pitäkää huolta hyvästä henkilökunnasta, yrittäjä voi joskus tarvita sitä enemmän mitä ajatteleekaan, ovat Mäkisen terveiset muille yrittäjille.

Kaupallisten onnistumistensa ohella Mäkinen laskee uransa kohokohtiin yrittäjäkilpailuissa saamansa tunnustukset.

– Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto tuntuu erittäin hyvältä. Ja ennen kaikkea siinä se, että se on muiden yrittäjien myöntämä. 

Pramia Plastic Oy

Perustettu: 2012
Pääomistaja: Marko, Mari ja Tero Mäkinen
Toimitusjohtaja: Marko Mäkinen
Kotipaikka: Toholampi
Työntekijöitä: 17
Liikevaihto: 7,4 M€ 2022
Liiketulos: 2,3 M€ 2022

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.