Kuva: Lapin materiaalipankki | Janne Jakola

Viisi vinkkiä kestävämpään yritystoimintaan

Lapin Yrittäjien ja Lapin kauppakamarin järjestämässä Kestävää kasvua vastuullisesti -tilaisuudessa rahoittajat, ilmastoasiantuntija ja erikokoiset yritykset kertoivat keinonsa vastuulliseen liiketoimintaan ja vihreään siirtymään. Tiivistimme päivän puheenvuoroista viisi vinkkiä, joiden avulla voit tehdä kestävämpää yritystoimintaa.

1. Huolehdi, että yritys toimii vakaalla pohjalla

Ennen kuin käännät yrityksen (sähkö)kelkan täysin ympäristöystävälliselle tielle ja otat käyttöön lisää ekologisia toimia, kannattaa huolehtia, että yritys toimii jo vakaalla pohjalla. Varmista, että nykyiset toiminnot ovat ympäristöystävällisiä, jotta myöhemmin ei tule ikäviä yllätyksiä. 

2. Aseta kestävät tavoitteet

Aseta realistiset tavoitteet ekologisempaan ja vastuullisempaan liiketoimintaan, ja mene määrätietoisesti tavoitteita kohti. Konkreettisia vastuullisuustoimia ovat esimerkiksi kierrätys ja yhteistyö alueen yrittäjien kanssa.

3. Määritä yrityksen päästöt

Miten rahoittaa vihreää siirtymää? Rahoittajat vaativat yrityksiltä vastuullisuustoimia, joten on hyvä aloittaa määrittämällä yrityksen isot ja pienet päästöt.

Rahoituksen saantia helpottaa, kun voit osoittaa rahoittajalle, miten vastuullisesti yrityksesi toimii.

4. Ole realistinen

Vihreän siirtymän velvoitteisiin vastaamista voi helpottaa, kun ei tavoittele koko maailman pelastamista, vaan katsoo asiaa pienemmässä mittakaavassa. Toivotko, että takapihallasi on talvisin lunta vielä vuosien päästä?

Vastuullisuustoimet kannattaa valita niin, että yrityksesi pystyy vastaamaan niihin. Muista kertoa asiakkaillesi, miten panostat vihreään siirtymään.

5. Vaihda sähköön

Tuuli- ja aurinkovoiman tuotantokustannukset ovat pudonneet viimeisen 10 vuoden aikana. Puhtaan energian käyttö on kestävää ja tuo kilpailukykyä, joten siihen kannattaa panostaa.

+ Hyvä muistaa!

Vastuullisuutta on ympäristöystävällisyyden lisäksi kestävän talouden edistäminen sekä paikallisen elinvoiman ja yhteisöllisyyden kehittäminen. Tästä käytetään myös termiä yritysvastuu.

Kestävää kasvua vastuullisesti -seminaarissa todettiin, että yritys voi kasvaa kestävästi – ja ylipäänsä pärjätä – vain, jos se kiinnittää huomiota vastuullisuuteen. Vastuullisuus tuo kilpailukykyä, koska kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia hankintojensa vaikutuksista ympäristöön.

Vihreä siirtymä saavuttaa jokaisen yrittäjän. Sitä ei pääse pakoon, ja siksi jokaisen on kannattavaa huolehtia omasta osuudestaan kestävän kehityksen talkoissa.

Kestävää kasvua vastullisesti ja muut tilaisuudet

Kestävää kasvua vastuullisesti -tilaisuus järjestettiin 5.5.2022 Rovaniemellä, ja oli avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Etkö päässyt tilaisuuteen? Ei huolta, sillä Lapin Yrittäjien tapahtumia on tiedossa lisää. Pysy kuulolla!