29.10.2017 klo 06:35
Uutinen

Villi pitää pintansa – vaikka riippumattoman kaupan tie on ollut aika ajoin mutkainen

Piu Pau. Spick and Span. Pikkeri – Pick n Pay on sulanut yli 20 vuoden aikana suuhun sopivaksi. Ketjujen kirjomalle kartalle yksityinen ruokakauppa tuo oman värinsä Raumalla ja Porissa. Laajentuminenkin on toiveissa, ja tuntosarvet sojottavat kohti kasvukeskuksia.

Markus Nyholm, 65, Oskar Nyholm, 30, Pickn Pay / Unanimous OY

Villin, riippumattoman kaupan tie on ollut aika ajoin mutkainen, rantautuminen uusiin kaupunkeihin ei ole helppoa. Suomen lupaviidakko ja suurten kaupunkien tiukka maanjakopolitiikka saavat parivaljakon haikailemaan Ruotsin elinkeinopolitiikkaa.

– Naapurissa kaupan saa perustaa oman mielensä mukaan lähes mihin vain. Meillä yksityisen, riippumattoman ja suomalaisen perheyrityksen mahdollisuudet saada hyvä liikepaikka ovat kiven alla, Markus kertoo.

– Me olemme kuuliaista kansaa, EU sanelee ja me toteutamme piirulleen kaikki ohjeet, käskyt ja suositukset. Suomalaiset ovat tottuneet herranpelkoon, muualla Euroopassa ei ole niin tarkkaa.

Oskar komppaa isäänsä

– Paikallaan ei parane polkea. Aikaa tulee seurata ja haistella tulevan tuulia. Perustimme viime vuonna verkkokaupan, joka lähti mukavasti käyntiin. Nyt tutkailemme mahdollisuuksia potentiaalisista uusista Pick n Pay -paikkakunnista. Helsinki on poissuljettu järjettömien hintojen takia. Tällaiselle pikkutoimijalle sinne on mahdotonta rantautua. Kasvukeskukset, Espoo, Tampere, Oulu ja Turku, kiinnostavat, Oskar luettelee.

– Sinne kun saisi jalansijan, olisin hyvin happy boy, Markus huokaa.

Markus Nyholm opiskeli kaivosinsinööriksi ja myi kaivoslaitteita ensin kotimaassa, sitten Australiassa ja Etelä-Afrikassa. Tarinat värikkäiltä maailmanmatkoilta pulpahtavat esiin. Yrityksen nimi juontaa sekin juurensa kaukaiseen maanosaan.

– Asuimme pitkään Etelä-Afrikassa, ja siellä toimi Pick n Pay -myymäläketju. Nimi jäi mieleen kummittelemaan ja nousi yrityksen perustamisen yhteydessä pintaan. En halunnut mitään Markuksen Toria tai muuta lässyä. Otin riskin. Aika nopeasti raumalaiset nimeen tottuivat.

Etelä-Afrikan pesti olisi jatkunut, mutta perhe teki kuitenkin päätöksen paluusta

­Levottomuudet ja väkivallan uhka kasvoivat, moneltakin taholta. Viimeinen tikki oli uutinen leijonan raatelemasta lapsesta. Pariskunta päätti kasvattaa oman pesueensa kotimaisella maaperällä.

Perhe on Markukselle kaikki kaikessa. Hän vietti oman varhaislapsuutensa Helsingissä. Kultalusikkaa suuhun ei soviteltu, vaan olot olivat vaatimattomat. Koulureppu painoi kotiin talsijan selkää, ja janon sammuttajana toimi vesiposti kotirapun edessä: asuntoon asti vesijohtoa ei tullut. Suuria tulevaisuudenhaaveita ei poikasen päässä tuolloin pyörinyt.

– Onni oli luistinradan pukukopin kamiina, jonka edessä sai lämmittää luistimissa kippuraan kohmettuneita varpaitaan.

Nyholmin perhekronikan tärkein luku kirjoitettiin vuonna 1973, jolloin Markus tapasi Annelinsa. Hääkellot soivat vuonna 1976 ja elämää rikastuttaa komea lapsikatras: Emilia, Erica, Henrik, Oskar, Kasper, Joonas ja Victor.

Osa perheen lapsista toimii perheyrityksessä, osa on rakentanut uransa toisaalla. Kaikki ovat kuitenkin täysivaltaisia hallituksen jäseniä.

– Päätökset syntyvät täydessä yhteisymmärryksessä. Siihen kannustaa jo yrityksemme nimikin, Unanimous, yksimielisyys, avaa Oskar.

Oskar jakaa sisaruksensa leikkisästi A- ja B-sarjaksi

– Ikäero vanhempiin sisaruksiin on sen verran iso, että itse olen ollut enemmän tekemisissä B-sarjan veljien kanssa, naurahtaa Oskar.

Yksi jo lapsuudesta tuttu tapa on säilynyt. Yhteen kokoontuessaan veljekset panevat edelleen painiksi. Saatetaanpa isäkin haastaa vielä vääntöön mukaan.

Perheyrityksessä on ja pitääkin olla eri mielipiteitä. Isoista asioista vallitsee kuitenkin täysi yksimielisyys.

Sinnikkyys on perheessä tärkeä ohjenuora. Markus kannustaa yrittäjätielle myös heitä, joille koulukäynti ei maistu

– Koulumenestys ei ole ainoa edellytys hyvälle työuralle. Ahkeruus, into ja tietysti hyvät ja luotettavat suhteet rahoituslaitoksiin ovat eduksi. Ulkopuolista rahoitusta kun aina aika ajoin tarvitaan.

Knock outejakin on matkan varrella tullut

– Kerran pankki teki täydellisen oharin ja emmekä saaneet sovittua rahoitusta. Onneksi keksin nopeasti suunnitelman B ja asia hoitui. Pankki vaihtui ja taas oltiin yhtä kokemusta rikkaampia, Markus toteaa.

Nyholmien uran aikana on tapahtunut suuria muutoksia elintarvikekentässä

– Aloittaessamme osuuskauppa oli lähes henkihieverissä, nyt sillä on 57 prosenttia markkinoista. Iso tukkuliike, Tuko, on hävinnyt, Stockman kamppailee lähes kuolinkouristuksissa. Omistukset siirtyvät ulkomaille ja rikastuttavat Suomen sijasta emämaata. Tässä murroksessa haluamme seisoa omilla jaloillamme ja pitää suhteet yllä satoihin eri tavarantoimittajiin. Olemme nopeita reagoimaan ja teemme päätökset itse, Markus ja Oskar kuittaavat.

Picknpay

Teksti: Maiju Junko

Kuvat: Joonas Salli