Turkulainen tukkualan yritys kärsii lakosta kymmeniä tuhansia euroja päivässä
SkyPro lähettää asiakkailleen noin 100 lähetystä päivässä. Päivälaskutus vaihtelee 20 000–30 000 euron välillä. Kuvituskuva. Kuva: Getty Images

Virve Oravaisen yritys menettää lakon takia kymmeniä tuhansia euroja päivässä: ”En ymmärrä, että liiketoimintaa kiusataan”

Palvelualojen Ammattiliitto Pamin lakko vaikeuttaa merkittävästi turkulaisen tukkualan yrityksen toimintaa.

Virve Oravaisen yritys SkyPro Oy menettää kolme päivää kestävän lakon takia kymmeniä tuhansia euroja päivässä.

– Olemme ulkoistaneet varaston yli kymmenen vuotta sitten ja käytämme PostNordin palveluita Turun satamassa. Siellä Pamin työntekijät lakkoilevat keskiviikosta perjantaihin. Tavaraa ei voi lähettää eikä kuljettaa varastosta, yrittäjä sanoo.

SkyPro lähettää asiakkailleen noin sata lähetystä päivässä. Päivälaskutus vaihtelee 20 000–30 000 euron välillä.

– Asiakkaat, jotka normaalisti tilaisivat meiltä, saattavat nyt valita jonkun, joka ei lähetä Turun varastolta, Oravainen harmittelee. Osa asiakkaista on suostuvaisia odottamaan, mutta ongelmat tulevat yrittäjän mukaan jatkumaan vielä alkuviikosta.

– Alkuviikosta toimitukset ruuhkautuvat lakon takia saapuvien ja lähtevien kuormien osalta. Kolmen päivän lakon vaikutuksia ei kurota umpeen yhdessä päivässä.

”Asiakkaat, jotka normaalisti tilaisivat meiltä, saattavat nyt valita jonkun, joka ei lähetä Turun varastolta.”

Virve Oravainen, yrittäjä

”Päivän kestää jotenkin”

Oravaisen mukaan lakon vaikutukset ovat suoraan pois yrityksen kassasta. Vaikeuksia aiheuttaa myös se, että kaikki työntekijät eivät pääse töihin, koska eivät saa lapsiaan päiväkotiin.

– Ymmärrän oikeuden lakkoilla, mutta en ymmärrä sitä, että yritysten liiketoimintaa kiusataan tällä tavalla.

SkyPro on tukkuliike, joka tuo maahan muun muassa mainostekstiilejä ja design-tuotteita, joita myydään jälleenmyyjien välityksellä. Tavaraa lähtee Turusta eri puolille maata.

Yrittäjä ei muista kokeneensa yrityksen 34-vuotisen historian aikana vastaavaa lakkosumaa.

– Päivän kestää jotenkin, mutta kolme päivää on mahdoton. Yrityksillä on muutenkin ollut haastavaa. Tämä vaikeuttaa myös asiakkaidemme tilannetta entisestään.

SkyPro ulkoisti varaston joitakin vuosia sitten PostNordille. Oravainen myöntää, että jos varasto olisi oma, siellä työntekijät pakkaisivat tavaraa tänäänkin täyttä häkää.

– Ulkoistaminen tuottaa tässä kohtaa ongelmia, mutta siinä on myös paljon hyviä puolia, hän jatkaa.

Yrittäjä ei muista kokeneensa yrityksen 34-vuotisen historian aikana vastaavaa lakkosumaa.

Nettisivuillaan SkyPro on ilmoittanut lakon aiheuttamista ongelmista. Viikkotoimitusasiakkaiden tuotteet pyrittiin pakkaamaan alkuviikosta ennen lakon alkamista.

Mutta mikä on yrittäjän viesti lakkoja masinoiville järjestöille?

– Tällaiset asiat pitäisi ratkaista sopimalla eikä tarttua näin massiivisiin lakkoaseisiin. Kaikki viittaa siihen, että lakot tulevat laajenemaan entisestään.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen