15.5.2018 klo 18:30
Uutinen

VM selvittää henkilötunnusten uusimista – Yrittäjien asiantuntija peräänkuuluttaa muutoksen yritysvaikutuksia

Valtiovarainministeriö selvittää henkilötunnuksen uudistamista. Työryhmä selvittää, millä tavoin henkilö tulisi yksilöidä viranomaisten tietojärjestelmissä ja miten identiteetti liittyy henkilöä koskeviin tietoihin.

Työryhmän tavoitteena on tehdä esitys kansalliseksi toimintamalliksi. Työryhmässä on jäsenenä Suomen Yrittäjien asiantuntija Petri Holopainen. Työryhmän toimikausi alkoi syyskuussa ja jatkuu 31. joulukuuta 2019 saakka. Sen ohjausryhmän puheenjohtajaksi on nimitetty viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari Helsingin yliopistosta.

Jos henkilötunnus muuttuu pituudeltaan tai numeroiltaan, tällä voi olla yritysvaikutuksia. Petri Holopaisen mukaan on mahdollista, että muutoksesta seuraisi yrityksillekin järjestelmäuudistuksia.

– Suomen Yrittäjät peräänkuuluttaa yritysvaikutuksia asiassa. Vaikutuksia tulee todennäköisesti viranomaistoimintaan, kun heillä on todella paljon erilaisia ohjelmistoja, joita täytyisi muuttaa. Jos lainsäädäntöä tulee, tehdään todennäköisesti viranomaisten toimesta kattavat vaikutustenarvioinnit myös yritysten osalta, Holopainen tiivistää työryhmän työn tämänhetkisen tilanteen.

VM: Nykyistä henkilötunnusta tulee kehittää

Nykyisestä henkilötunnuksesta ilmenevät usein tarpeettomasti henkilön syntymäaika ja sukupuoli, mikä osaltaan estää tunnuksen laajemman hyödyntämisen. Toisaalta nykyisen henkilötunnuksen muoto ja muodostamissäännöt aiheuttavat sen, että henkilötunnuksia on päivä- ja sukupuolikohtaisesti käytössä ainoastaan rajallinen määrä.

Valtiovarainministeriön lokakuisen tiedotteen mukaan nykyinen järjestelmä on johtanut siihen, että merkittävä osa Suomessa tilapäisesti oleskelevista tai asioivista henkilöistä jää vaille yksilöivää tunnusta. Tämä vaikeuttaa henkilöiden asiointia sekä viranomaisissa että yksityisellä sektorilla.

Tavoitteena myös estää identiteettivarkauksia aiempaa paremmin

Työryhmän tavoitteena on tehdä esitys kansalliseksi toimintamalliksi henkilöiden yksilöimiseen Suomessa.

Työn aikana selvitetään myös keinoja estää identiteettivarkauksia aiempaa paremmin sekä edistää rekisteritietojen hajautettua hallintaa ja käyttöä, henkilön mahdollisuuksia itseensä liittyvien tietojen hyödyntämiseen ja tietoturvallisten menetelmien käyttämistä henkilön tunnistamisessa.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi