29.4.2021 klo 17:32
Uutinen

Vuoden 2021 Nuori Yrittäjä Aki Väänänen – yrittäjä jo kolmannessa polvessa

Kuopion Yrittäjät luovutti kevätkokouksen yhteydessä 29.4. vuoden 2021 Nuori Yrittäjä tunnustuksen Väänäsen auto Oy:n yrittäjä Aki Väänäselle. – Yrittäjyys jo kolmannessa polvessa on mahtava saavutus sinänsä, kovin montaa sellaista yritystä ei taida Kuopiosta löytyä. Lisäksi autokauppa toimialana on ollut viime vuosina ollut isojen myllerrysten kohteena, on varmasti vaatinut taitoa ja kykyä uusiutua merkittävien ostokäyttäytymisen muutosten myötä, listasi Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Sirpa Karppi palkitsemisen perusteita. Tunnustus luovutettiin yhdessä yhteistyökumppani Väreen myyntijohtaja Tommi Riikosen kanssa.

Euroopan vanhin Nissan/Datsun edustus

Akin isoisä Kauko Väänänen perusti Väänäsen auton vuonna 1963, samaan aikaan alkoi ura Nissan kauppiaana. Alkuaikoina autoliike toimi keskustassa, mm. Suokadulla, kunnes vuonna 1985 Kauko Väänänen päätti rakennuttaa autoliikkeen keskustan ulkopuolelle. – Tuohon aikaan reilu 30 vuotta sitten tämä Käenkuja oli kaupungin laitamalla, ja autokaupan rakentamista tänne pidettiin rohkeana tekona, kertoo Aki Väänänen. Idean isä ei kuitenkaan koskaan ehtinyt nähdä työnsä tuloksia, eikä Aki ukkiaan, joka menehtyi ennen liikkeen valmistumista. – Siinä kohden ei isälläni Pekka Väänäsellä ollut muuta vaihtoehtoa kuin hypätä yrittäjän saappaisiin 26-vuotiaana. Jo avajaisviikonloppu todisti rakentamispäätöksen oikeaksi, sillä viikonlopun aikana nykyaikaista autotaloa kävi ihastelemassa yli 10 000 ihmistä, kertoo Aki.

Perheyritys veti puoleensa

Aki Väänäsen oma ura yrittäjänä ei alkanut yhtä vauhdikkaasti kuin isä Pekan. – Kasvoin kyllä tässä perheyrityksessä, ja pienestä pitäen työntekijät olivat tavallaan osa perhettäni. Ajatuksena oli kuitenkin päätyä ihan muihin töihin. Opiskelin Itä-Suomen yliopistossa biotieteitä tavoitteena sitä kautta päätyä lääkärin opintoihin ja lääkärin ammattiin. Opiskelujen edetessä kiinnostus kaupalliselle alalle heräsi ja pääsinkin lukemaan kauppatieteitä. Kauppatieteen maisteriksi valmistuin 2010 ja työskentelin pankissa rahoituspuolella. Yrittäjyyteen johti se, että meillä oli tässä autoliikkeellä tulossa laajennus, ja isä kysyi minua laajennusprojektin vetäjäksi. Projektin jälkeen yrityksessä oli talousjohtajan paikka vapaana, ja sitä työtä tein vuoteen 2016, jolloin teimme sukupolvenvaihdoksen, Aki kertoo.

Henkilökunta voimavarana

Yksi syy aloittaa yrittäjänä oli henkilökunta, joista osan kanssa Aki oli tullut tutuksi jo lapsena. – Hyvä yhteishenki ja yhdessä tekeminen mahdollistavat yrityksen kehittämisen tavalla, jossa haluan olla mukana, Aki kertoo. Haasteisiin ratkaisuja haetaan yhdessä henkilökunnan kanssa ja näin on saatu aikaan asiakkailta kiitosta saaneita uusia joustavia palveluja nopeilla aikatauluilla.

– Ala muuttuu vauhdilla, internetin myötä markkina-alueena on koko maa ja sähköauto tekee tulemistaan vauhdikkaammin kuin moni meistä uskookaan. Yrittäjälle toimialan murros tarjoaa sekä haasteita että mahdollisuuksia, ja asiakkaalle uusia vaihtoehtoja, Aki Väänänen visioi toimialansa tulevaisuutta.

(teksti: Kirsi Sisso-Litmanen, kuva Merja Palm)