Roope Arffman ajaa limusiinia, Lincoln Town Caria, jota vuokraavat tilausajoon eniten hääparit ja polttariseurueet Oulun seudulla. Hän tekee myös taksiajoja. Kuva: Rasmus Arffman
1.1.2024 klo 16:00
Uutinen

Vuoden 2023 luetuimpia – Roope Arffman tekee sekä tilaus- että taksiajoja: ”Ihmiset hämmästyvät nähdessään limusiinin tolpalla”

Roope Arffman ilmoitti isälleen jo 10-vuotiaana, että hänellä on aikuisena limusiini.

Yrittäjät.fi julkaisee uudelleen vuoden 2023 luetuimpia juttuja. Tämä juttu on julkaistu aiemmin 1.8.2023.

Kaksi vuotta sitten, kun Roope Arffman täytti 18 vuotta, hän ryhtyi limusiiniyrittäjäksi, joka tekee sekä tilaus- että taksiajoja mustalla Lincoln Town Carilla.

Siitä lähtien hän on tarjonnut kyytejä niin hääpareille, synttäri- ja polttariseurueille kuin eläkkeelle lähtijöillekin.

Limusiinia on vuokrattu myös muun muassa koulun päättäjäisiä ja lukion vanhojen tansseja varten. Eniten limusiinikyytejä tilataan hääpareille ja polttariseurueille.

– Joskus häitä on viikonloppuna niin paljon, että joudun ajan puutteen takia kieltäytymään joistakin keikoista.

Nahkapenkit ja tähtikatto

Pituutta ajopelillä on 8,5 metriä, ja sen kyytiin mahtuu yhtä aikaa kahdeksan asiakasta.

Sen uumenista löytyvään sisustukseen kuuluvat nahkapenkit, led-valojen avulla loihdittu tähtikatto, kattoikkuna ja samppanjalaseja ja -coolereita. Anniskeluoikeuksia limusiinilla ei ole, joten asiakkaat tuovat omat juomat mukanaan.

Musiikkia siivittää bluetooth, ja kuljettajan ja asiakkaiden välille saa halutessaan laskettua seinän, josta ei näe läpi.

Arffman tekee tilausajoja 200 kilometrin säteellä Oulusta. Tänä vuonna tilausajoja on kertynyt tähän mennessä viitisenkymmentä. Erikoisia ehdotuksiakin kuljettaja kuulee asiakkailta.

– Joskus joku ilmoittaa haluavansa istahtaa kuskin paikalle. Jotkut puolestaan yrittävät kivuta kattoikkunasta ulos, koska ovat nähneet, että niin tehdään elokuvissa. Talvella jotkut ehdottavat, että ajaisin ylinopeutta tai vetäisin limusiinin luisuun niin, että se menisi poikittain, Arffman kertoo.

Vastuunsa tuntevana kuljettajana Arffman torppaa moiset ehdotukset ja yritykset.

Tolpalta kyytiin tilataksin hinnalla

Silloin kun tilausajoja ei ole, Roope Arffman suuntaa viikonloppuisin Oulun keskustassa taksitolpalle.

– Menen pidemmille tolpille, joihin limusiini mahtuu. Lyhyemmillä tolpilla tulisi muilta taksikuskeilta vihaisia katseita, jos veisin koko tilan, Arffman naurahtaa.

Usein baarista taksitolpalle hakeutuneiden juhlijoiden kulmakarvat kohoavat, kun paikalle lipuu pitkä luksusauto. 

– Ihmiset hämmästyvät nähdessään limusiinin tolpalla. 

Taksitolpalla Arffmanin kyytiin voi kivuta tilataksin hinnalla.

– Minun ei tarvitse paljon tolpalla istuskella. Jos asiakkaalla on valittavana limusiini tai perustilataksi, hän valitsee limusiinin.

Arffmanin mukaan useimmiten tolpalta asiakkaaksi tulee pariskuntia ja seurueita, mutta joskus takapenkille istahtaa joku yksinkin.

– Hän istuu kyydissä itsekseen ja nautiskelee elämästä.

Ajokortti poikkeusluvalla

Roope Arffman hurmaantui limusiineista 10-vuotiaana, jolloin hänen limusiiniyrittäjänä toimiva isänsä Tommi Arffman otti poikansa ja tämän kaverit limusiinin kyytiin. Isä kyyditsi poikaporukan syömään ja hyppimään Superparkiin.

– Sanoin kuulemma isälleni, että minulla on sitten limusiini, kun täytän 18 vuotta, Arffman kertoo.

Niin tapahtui. Hän hankki 17-vuotiaana poikkeusluvalla ajokortin, ja 18-vuotiaana hänellä oli jo taksikorttia varten vaadittava vuoden ajokokemus.

Kun Roope Arffmanista tuli täysi-ikäinen, hänestä tuli toinen osakas isänsä omistamaan, limusiineja vuokraavaan Top Rent Club -firmaan. Limusiinipalvelua markkinoidaan Facebookissa nimellä ”Oulun Limusiini”. Top Rent Clubin omistaa Ra Tech Invest Oy.

Nykyisin parikymppinen Roope Arffman vastaa yksinään limusiinikyydeistä, ja hänen isänsä keskittyy yrityksen muihin bisneksiin, kuten polttopuiden valmistamiseen ja myymiseen sekä mökkivuokraukseen.

Roope Arffman antaa kiitosta isälleen, jota hän tapaa yhteisen yrityksen tiimoilta päivittäin.

– Olen oppinut isältäni paljon. Minulla on opiskelut vielä kesken, joten en limusiiniyrittäjyyden lisäksi vielä halua ottaa yrityksessä enempää vastuuta.

Milla Rautiainen