Kai Saksela on NL Acousticsin perustajajäsen ja toimitusjohtaja.

Vuoden nuori tutkijayrittäjä etsii ongelmia äänen avulla – Tutkijasta yrittäjäksi siirtyminen vaatii yhteisön tukea

Vuoden 2021 nuori tutkijayrittäjä -palkinnon voittaja Kai Sakselan NL Acoustics -yritys kehittää akustisia kameroita teollisuusympäristöihin. Kiinnostus ääneen alkoi jo lapsena, ja harrastuneisuus on auttanut innovaation syntymisessä.

Kauppa- ja teknillisten tieteiden tutkimusta edistävän KAUTE-säätiön vuosittain jakama 5 000 euron tunnuustuspalkinto on 5 000 euroa, ja se myönnetään tutkimukseen perustuvaa liiketoimintaa luoneelle nuorelle yrittäjälle. Voittaja on Kai Saksela NL Acoustics -yrityksestä.

Tänä vuonna palkintoraati päätti jakaa myös toisen palkinnon, joka on arvoltaan 3 000 euroa. Se myönnettiin biotekniikan tohtori Windi Muziasarille, jonka perustama Resistomap auttaa estämään antibiooteille vastustukykyisten bakteerien leviämistä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen oli mukana raadissa.

– Kilpailun taso oli tänä vuonna erittäin korkea. Tämän vuoden finalistit osoittavat, että yrittäjyys on vaihtoehto hyvin monen alan tutkijoille. Yritystoiminta on tehokas tapa viedä tutkimustuloksia koko yhteiskunnan hyödyksi, ja palkinnolla haluammekin kannustaa erityisesti nuoria tutkijoita yrittäjäuralle, KAUTE-säätiön asiamies Tuomas Olkku kertoo.

Ääni kertoo ongelman

Kai Sakselan yhdessä Jonas Nybergin kanssa perustama NL Acoustics paikantaa teollisissa ympäristössä esiintyviä vikoja äänen avulla. Yritys on perustettu vuonna 2015. Se on kehittänyt akustisia kameroita, jotka auttavat käyttäjiä havaitsemaan meluisassa ympäristössä vikoja tarkoittavat äänet ja reagoimaan niihin ajoissa.

Idea yhtiölle syntyi Sakselan työskennellessä konsulttina rakennusalalla, jossa hän tajusi tarpeen kustannustehokkaalle ja helppokäyttöiselle tuotteelle teollisissa ympäristössä esiintyvien vikojen paikantamiseen. Tausta rakennusalan konsulttina sekä akustiikan tutkijana auttoivat Sakselaa suunnittelemaan ongelmaan sopivan ratkaisun.

– Yrityksemme ei ole syntynyt tietystä tutkimustuloksesta tai -aihiosta, vaan olemme onnistuneet soveltamaan asiantuntijuuttamme uudenlaisessa ympäristössä. Olen kiinnostunut siitä, miten asiat toimivat, ja toimintatapojen kyseenalaistaminen käy minulta luonnostaan. Tämä ajoi minut alun perin tutkimuksen pariin ja on ollut eduksi myös liiketoiminnassa, Saksela kertoo.

Sakselan kiinnostus ääneen on syntynyt jo nuorena. Hän soitti harrastuksenaan ensin pianoa ja sitten konemusiikkia. Yliopistossa hän tutki ääntä akustiikan laboratoriossa ja valmistui akustiikan diplomi-insinööriksi.

Yhtiökumppani Jonas Nyberg on puolestaan elektroniikan osaaja ja työskennellyt asian parissa myös työelämässä kehittämässä elektroniikan ratkaisuja.

– Olemme molemmat tehneet kinnostustemme parissa asioita vapaa-ajalla. En usko, että pelkällä yliopistotaustalla pärjää pitkälle, Saksela sanoo.  

Maailman markkinoille

NL Acoustics työllistää tällä hetkellä noin 40 työntekijää ja tavoittelee merkittävää kasvua kansainvälisillä markkinoilla.

–Olemme tuplanneet liikevaihdon joka vuosi. Tavoitteemme on olla johtava ääneen perustuvien huoltoratkaisujen tuottaja maailmanlaajuisesti. Siinä on iso pelikenttä, Saksela kertoo.

Palkintoraadin perusteluissa annetaan arvoa sille, että NL Acoustics on onnistunut kehittämään korkeatasoisen teknisen innovaation ja löytänyt sille täysin uudenlaisia teollisia käyttökohteita. Yrityksellä on jo suuria globaaleja asiakkaita ja sillä on kaikki edellytykset kasvaa merkittäväksi kansainväliseksi toimijaksi.

Tutkijasta yrittäjäksi

Saksela ja Nyberg olivat molemmat työelämässä, Saksela yrittäjänäkin, ennen akateemista tutkijanuraa. Se on helpottanut hahmottamaan yritystoimintaa ja markkinoiden tarpeita.

– Kun tutkija syventyy johonkin erityiseen yksittäiseen ongelmaan, reaalimaailma jää taka-alalle. Silloin ei mietitä tuotteistamista ja markkinatarpeita. On hyvä hankkiutua esimerkiksi yliopistojen verkostoihin ja yhteisöihin, joissa oppii tuntemaan ihmisiä, jotka ymmärtävät reaalimaailmaa, Saksela pohtii.

Toisen palkinnon saanut  Windi Muziasari toteaa tiedotteessa, että Helsingin yliopiston startup-yhteisö auttoi häntä yrittäjyyden polulle.

– Tohtoritutkijana Helsingin yliopistossa tutustuin paikalliseen startup-toimintaan ja bioteknologia-alaan. Yliopistolta ja startup-yhteisöstä saamani kannustus auttoi minua ymmärtämään, että yrittäjänä voin auttaa taistelemaan antibioottiresistenssiä vastaan, Muziasari kertoo.

Windi Muzisari on Restomapin toimitusjohtaja.

Muziasarin perustama Resistomap auttaa ehkäisemään antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien leviämistä. Yritys tarjoaa tutkijoille ja viranomaisille laboratoriopalveluita antibioottiresistanttien bakteerien tunnistamiseen esimerkiksi jätevesistä, lannoitteista ja maaperästä.

Antibioottiresistanssi on kasvava uhka, joka aiheuttaa satoja tuhansia kuolemia vuodessa globaalilla tasolla. Yhdistämällä mikrobibioteknologian tutkimusta ja datatieteitä Resistomap auttaa asiakkaitaan tunnistamaan vastustuskykyisten bakteerien lähteen ja lieventämään tai jopa ehkäisemään sairauksien puhkeamista.

Palkintoraadin mukaan Muziasari on oiva esimerkki kansainvälisestä osaajasta, joka on Suomessa suoritettujen jatko-opintojen jälkeen vienyt kehittämänsä ratkaisun käytäntöön yritystoiminnan kautta. Resistomapin palvelulla on potentiaalia olla osa polttavan globaalin ongelman ratkaisua.

Vuoden nuori tutkijayrittäjä -palkintoraadissa olivat Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Akavalaisten yrittäjien puheenjohtaja Timo Saranpää, palkinnon vuonna 2018 voittanut Tezted Oy:n CTO Kunal Garg sekä KAUTE-säätiön asiamies Tuomas Olkku.

Palkinnot jaetaan 4.5. Business Finlandin järjestämässä Science Start-up Day -tapahtumassa.

Elina Hakola