18.2.2020 klo 08:02
Uutinen

Vuoden Yksinyrittäjä: Joka päivä on kohokohta 

Kuopion Yrittäjät luovutti vuoden Yksinyrittäjä -tunnustuksen SUUNTA-palvelut Ky:n yrittäjä Leena Ståhlbergille 18.2. Kuopion kaupungintalolla. – Leena on omalla alallaan uranuurtaja, hän on ensimmäisiä Suomessa toimineita yksityisiä opinto-ohjaajia. Omalla työllään hän on näyttänyt, että tälle uudenlaiselle toiminnalle on tarvetta paitsi opiskelijoiden, myös muiden elämänsä suuntaa etsivien joukossa, kertoo Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Sirpa Karppi palkitsemisen perusteista.

Koulumaailmasta hyppy yrittäjyyteen

Itä-Suomen yliopistosta Joensuusta opinto-ohjauksen maisteriksi 1998 valmistunut Leena Ståhlberg toimi opinto-ohjaajana ja psykologian opettajana kuusitoista vuotta. Syksyllä 2013 hän jäi vuorotteluvapaalle, ja jo parin viikon kuluttua hänelle selvisi, että yrittäjyys on se tie, jolle hän haluaa lähteä. Helmikuussa 2014 yritys oli perustettu.

– Sain Uusyrityskeskuksesta mahtavan tuen alkuun, ja ryhdyin heti haalimaan yhteistyökumppaneita mm. osallistumalla Yrittäjien järjestämille Bisnesrehveille. Ne treffit johtivat siihen, että sain TE-palveluilta ensimmäiset uraohjattavat. Heidän kanssaan onnistuttiin erinomaisen hyvin, ja siitä oli helppo jatkaa, kertoo Leena yrityksen alkuvaiheista.

Yrittäjänä monta rautaa tulessa

– Nautin todella tästä työstä joka päivä ja siitä, että asiakas onnistuu tavoitteissaan, saa työ- tai opiskelupaikan. Työni kohokohtia ovat kaikki ne kohtaamiset, joita arjessa joka päivä tapahtuu. Tulevaisuudeltakaan en odota mitään muuta kuin sitä, että voin jatkaa tällä valitsemallani tiellä, tämä on niin kivaa, Leena nauraa.

SUUNTA-palvelun asiakkaat ovat 15-60 vuotiaita, kaikissa elämän tilanteissa olevia ihmisiä, jotka etsivät elämälleen uutta suuntaa ja apua valintoihin.

Motivaatio- ja uraohjauksen lisäksi Leena toimii myös juontajana ja fasilitaattorina.

– Innostuminen vie minut helposti mukaan uusiin projekteihin, nauraa Leena. Yrittäjänä oloaikana olen kirjoittanut jo kaksi kirjaa: Omannäköinen elämä valmistui 2017, ja Pienryhmäohjaajan opas 2019. Tekeillä on kolmas kirja. Lisäksi perustin kollega Marjaana Herlevin kanssa OpoCoaching Oy:n jossa koulutamme valmentavaan ohjaukseen, työhyvinvointiin ja motivaatioon liittyen. Toissa vuonna Suomeen lanseeraamamme RSMP-koulumotivaatiovalmentajien koulutuksen käyneistä kymmenkunta on jo perustanut oman yrityksen ja sadas valmentaja saa sertifiointitodistuksensa tällä viikolla.


Kuopion Yrittäjien vuoden Yksinyrittäjä -tunnustus on jaettu ensimmäisen kerran tammikuussa 2012. Vuodesta 2012 alkaen tunnustuksen ovat saaneet Marjatta Kokkonen (Tmi Savosta Käsin), Merja Palm (Videopalvelu Merja Palm), Vesa Toivanen (MediaVesa Ky), Jaana Turunen (Maestra Finland Oy), Talvikki Karttunen (Liivi Rusini), Anneli Hiltunen (Kampaamo Aale), Tiina Naumanen (Viestintäkoulutus Draivi).

(Teksti: Kirsi Sisso-Litmanen, kuva Merja Palm)