Praecom Oy ja yrittäjä Miika Liljedahl on valittu vuoden yrittäjäksi Hämeenlinnassa 2023.

Vuoden yrittäjä Hämeenlinnassa 2023 Miika Liljedahl – Vastuullisuus edellyttää kannattavuutta 

Praecom Oy ja yrittäjä Miika Liljedahl on valittu vuoden yrittäjäksi Hämeenlinnassa 2023. Palkinto luovutettiin torstaina 23.11. Linnan Business turnajaisten yhteydessä.

Liljedahl ei olisi opiskeluaikoinaan uskonut, että pari vuosikymmentä myöhemmin hän on kasvuyrittäjä ja vielä tietoteknisellä alalla. Tai sitä, että hän olisi luotsaamassa Hämeen ykkösbrändiä, HPK:ta. 

– Kauppaopistossa yhdeksänkymmenluvun puolivälissä meillä oli valinnaisena konekirjoitus tai ATK. No, valittiin kavereitten kanssa konekirjoitus, koska emme ikinä tulisi käyttämään tietojenkäsittelyä, Liljedahl hymähtää.

Matka Hämeenlinnan Brahenkadun luokkahuoneista keskisuuren ICT-alan kasvuyrityksen omistajayrittäjäksi on huima. Se on vaatinut omien ajatuksien ja uskomusten muuttamista sekä valmiutta oppia koko ajan lisää. Liljedahlin yrittäminen ei rajoitu vain Praecomiin; hänelle yrittäminen on moniottelua, jossa yhdistävä tekijä on mahdollisuuksien tunnistaminen.

– Joo, monella tavalla olen lähtenyt kasvun siemeniin mukaan. Toisaalta tulee olla valmis luopumaan. Yrittäjän tulee tunnistaa onko edessä mahdollisuuksia ja hylätä idea tai liiketoiminta; tarvittaessa myymällä omistajuutta tai koko yritys.

Paikallisuutta ja kansainvälisyyttä

Praecom Oy tarjoaa IT-palveluita, tietoturvaa, työpaikkatarvikkeita ja näyttöviestintää. Liljedahl kuvailee, että heidän liiketoimintansa jakautuu asiakas- ja työympäristöihin. Heidän palveluita löytyy toimistojen ja työpaikkojen lisäksi kauppakeskuksista ja oppilaitoksista.

– Pienille ja keskisuurille olemme paikka josta saa kaiken ja päälle vielä hyvän jälkihoidon. Suurille yhteisöille tarjoamme hybridityöympäristöjä, jotka mahdollistavat työskentelyn eri paikoissa oleville tiimeille.

Praecom on paikallinen toimija usealla paikkakunnalla. Yrityksellä on toimipisteet Hämeenlinnan lisäksi Kajaanissa, Kuopiossa, Rovaniemellä ja pääkaupunkiseudulla. Yrityksen isoimpien asiakkaiden pääkonttorit ovat Suomessa, ja niillä on toimintaa ympäri maailmaa. Siten myös Praecomin palveluita menee asiakkaiden kautta maailmalle.

Yrittäjän vastuu

– Ensisijaisesti minun vastuullani on, että meidän työntekijöillämme on töitä. Ja samalla olen välillisesti vastuussa myös heidän perheistänsä ja leivästä. Meidän tapauksessamme se tarkoittaa yli 200 ihmistä. Vastuun kantaminen edellyttää, että yrityksen pitää olla kannattava. Sen takia joutuu tekemään päätöksiä, jotka tuntuvat välillä itseltä kurjalta.

Liljedahl kokee, että vastuullisuus on koettu vain isompien yrityksien asiana. Tilanne on muuttumassa. Vastuullisuuteen liittyvät kysymykset vaikuttavat esimerkiksi yrityksien rahoituksen hintaan, koska se on pankkien omalle toiminalle tärkeää.

– Olisi hyvä määritellä tarkemmin mitä vastuullisuus tarkoittaa. Meillä se tarkoittaa esimerkiksi ympäristöystävällistä auto- ja tuotteiden kuljetuspolitiikkaa, uusiutuvaa energiaa ja tuotteiden kierrätystä. Eli me tarjoamme asiakkaille aktiivisesti kierrätettyjä laitteita, jotka soveltuvat heidän käyttöönsä.

Ennakoivaa johtamista

Yrityksen tilauskirjat olivat viime vuonna täynnä. Samaan aikaan isot kansainväliset toimijat sopeuttivat omaa toimintaansa. Hieman myöhemmin myös kansalliset tukkurit alkoivat reagoimaan tulevaan suhdannetilanteeseen.

– Meillä tuli seinä vastaan huhti-toukokuussa. Ja ikävä tilanne pääsi yllättämään. Siitä on opittu ja pyrimme katsomaan tulevaisuuteen pidemmälle. Meille se tarkoittaa, että ymmärrämme paremmin, miten globaalit muutokset vaikuttavat meidän markkinaan, Liljedahl toteaa.

Praecomissa on tehty vuoden alussa merkittäviä yritysjärjestelyitä ja kasvussa vedetään happea. Yrityksen tavoitteena on laajentua uusille, heitä kiinnostaville markkinoille. Yrityksen kasvun tukena on ollut ulkopuolinen hallitus vuodesta 2015 alkaen. Samassa ajassa yritys on seitsenkertaistanut liikevaihtonsa. Tuleva kasvun reseptiikka on Liljedahlille kirkas.

– Pienten ja keskisuurten yritysten asiakassegmentissä meidän kilpailuetumme on laaja tarjonta, nopeat vasteajat sekä kasvollisuus. Isompien yritysten kohdalla haemme etua osaamisella ja palvelukonsepteilla.

– Useimmiten pärjäät, kun vastaat puhelimeen ja asenne on ”can do”. Ja sen sanoo vielä asiakkaalle tuttu ihminen. Sitä asiakkaat haluavat, tehdä kauppaa toisen ihmisen kanssa, Liljedahl kiteyttää.

HPK:lla lainassa

Miika Liljedahlin sydän sykkii jääkiekolle. Edellisen toimitusjohtajan jätettyä HPK:n kahdeksan vuoden pestin jälkeen, otti Liljedahl seuran hallituksen jäsenenä toimitusjohtajan väliaikaisen pestin vastaan. Seuralla oli takana taloudellisesti vaikea kausi ja tulevaisuutta piti lähteä rakentamaan kestävälle pohjalle. Liljedahlin mukaan HPK:lla on mahdollisuuksia toimia myös liiketaloudellisesti kannattavasti, kun ydintuotteen hyvinvoinnista pidetään huolta.

– HPK:lla on täydet mahdollisuudet kasvaa. Kaikessa liiketoiminnassa tulee tunnistaa vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat. HPK ei ole vain Hämeenlinnan asia. Tämä on kaikkien hämäläisten yhteinen asia, joka yhdistää meitä ja josta seutu tunnetaan ympäri Suomea.

Vastuullisuus ja yhteisöllisyys kuuluvat vahvasti Liljedahlin puhuessa jääkiekkoseurasta ja sen taustayhtiöstä, HPK Liiga Oy.

– Me mukana olevat ymmärrämme, että tämä kaikki on vain lainassa meillä. Meidän tehtävämme on vaalia sitä perintöä, mitä meitä edeltävät ovat tehneet. Meidän tehtävämme on varmistaa, että HPK voi hyvin myös tulevaisuudessa, Liljedahl summaa.

Vuoden Yrittäjä Hämeenlinnassa 2023

Praecom Oy
Yrittäjät: Miika Liljedahl, Aki Stolt, Mika Savolainen, Marko Helen, Jari Rönkkö, Mari Liljedahl, Mika Mäkeä, Jari Sikanen, Juha Elonen, Aki Leinonen, Teemu Karsikas, Kasper Kenig, Lauri Hänninen ja Tommi Vekka
Yritys perustettu 2007
Toimiala: ICT ja AV-alan ratkaisut
Liikevaihto: n. 20 M€
Työntekijät: 74

Palkintolautakunnassa oli Hämeenlinnan ja Hämeen Yrittäjien luottamus- ja toimihenkilöitä.