Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.11.2017 klo 18:02
Uutinen

Vuoden yrittäjillä kielet eivät mene solmuun

Vuoden yrittäjät 2017 ovat Vantaalla Tiia Keskinen, Kea El Amil ja Killu Lindalu, Vantaan Tulkkikeskus Oy. Vuonna 2012 perustettu käännöstoimisto tarjoaa käännös- ja tulkkauspalveluita tällä hetkellä 70 kielellä ammattitaitoisten tulkkien toimesta. Tulkkikeskuksen toiminnan tavoitteena on maahanmuuttajien työllistäminen sekä kieltä osaamattomien maahanmuuttajien sujuvan asioimisen ja elämisen tukeminen.

Yritys työllistää omistajat mukaan lukien kokopäiväisesti viisi henkilöä. Tulkkeja on tällä hetkellä listoilla 500 ja 200 uutta ollaan palkkaamassa lisää. – Tämä ei kuitenkaan ole riittävästi, toteaa El Amil. Tulkkauspalveluita on saatavilla vuorokauden ympäri. Yritys välittää tulkkeja paikan päälle mm. sairaaloihin ja vastaanottokeskuksiin alle tunninkin varoitusajoilla. Mikäli tulkkia ei saada heti paikan päälle, pyritään järjestämään puhelintulkkaus.

Tilauksia tehdään laidasta laitaan. Joskus viranomainen saattaa tilata tulkin tietystä heimosta ja maanosasta, jopa tietyn uskontokunnan sekä ihonvärin perusteella hyvinkin pienen kieliryhmän edustajalle. Erikoisin tulkkauskieli onkin eräs Afrikan heimon murre ja yleisin on tällä hetkellä arabia ja dari (puhutaan Afganistanissa). Kolmasosa kaikista tilauksista tällä hetkellä on arabian tulkkitilauksia. Onneksi näin, koska arabian kielen tulkkeja yksinään on listoilla yli 70. Suomessa laki määrää, jotta asiakas tulee täysin ymmärretyksi, tulee hänen saada tietoa omalla äidinkielellään.

Yrityksen perustamisen jälkeen naiset ovat hallitusti kasvattaneet liiketoimintaa. Liikevaihto on nyt 500 000 euroa ja se on tuplaantunut joka vuosi. – Olemme olleet koko ajan velattomia ja tulos ei ole koskaan ollut miinuksella, Keskinen kertoo. Toiminta siirtyi omistajien olohuoneista nykyisiin liiketiloihin Tikkurilaan kaksi vuotta sitten.

(Kuvassa vasemmalta Tiia Keskinen, Killu Lindalu ja Kea El Amil. Kuva Reino Havumäki)

Lisätietoja:

Kea El Amil
puh. 010 3280 821

Tiia Keskinen
puh. 010 3280 822

Killu Lindalu
puh. 010 3280 823

Vantaan Yrittäjät on vantaalaisten pk-yritysten edunvalvontajärjestö. Vantaan Yrittäjät toimii asiantuntijana ja vaikuttajana parantaen pienten ja keskisuurten yritysten ja yrittäjien kannattavan toiminnan edellytyksiä. Yhdistyksessä on jäseniä noin 2000.