6.6.2017 klo 12:54
Uutinen

Vuosaari ja Itä-Helsinki tarjoavat mahdollisuuksia liiketoiminnalle

Pääkaupungin kasvun ja kehityksen näkökulmasta Itä-Helsinki on yksi mielenkiintoisimmista alueista. Itä-Helsingissä sijaitsee muun muassa kaupungin kauneimpia rantoja, laajoja metsäalueita, huippusuosittu viiden tähden Rastilan leirintäalue ja pian myös Myllypuron sykkivä kampusalue. Muutokset tarjoavat yrittäjille uusia mahdollisuuksia – ja yrittäjyyttä, työpaikkoja sekä uutta toimintaa tälle asumiseen painottuneelle alueelle kaivataan.

Yrittäjä Pekka Pirkkalalle (Brutoff & Co) Vuosaari on sydämen asia. Yli 36 vuotta alueella asunut Pirkkala on ollut perustamassa Visit Vuosaari –hanketta ja kansalaisliikkeen Rastilan leirintäalueen säilyttämisen puolesta. Pirkkala näkee alueessa suuren potentiaalin, huolimatta monille pinttyneestä Itä-Helsingin maineesta.

– Nuoruuden ja lapsuuden muistoni vihreästä ja merellisestä saaresta eivät vastanneet täysin medioissa ajan mittaan korostettua kuvaa. Visit Vuosaaren tavoitteena on tuoda alueen todellinen puoli suuren yleisön tietoon. Haluamme ohjata Vuosaareen ja laajemmin Itä-Helsinkiin lisää kotimaisia ja ulkomaisia vierailijoita ja tarjota alueen asukkaille uusia palveluja.

Alueen saavutettavuuden näkökulmasta tämä tavoite on täysin mahdollinen: metrolla pääsee keskustaan 20 minuutissa, yhtä nopeasti olet lentoasemalla ja molemmat kehätiet lähtevät Vuosaaresta.

– Olemme kehittämässä Vuosaaresta aktiivisen kaupunkimatkailun brändiä, Pirkkala painottaa ja jatkaa

– Vuosaari on kaupungin vihrein ja merellisin alue, sillä on eniten rantaviivaa, puistoja ja metsää ja laivayhteys keskustaan. Alue on täydellinen liikunnallista matkailua varten. Meiltä löytyy nyt jo oma golf-kenttä, Euroopan modernein golfin talviharjoittelukeskus Planmeca Golf Areena. Samassa liikuntapuistossa sijaitsee Aimo Mäkinen Areena ja FC Viikingeillä on myös meneillään oma hallihanke alueelle, Pirkkala listaa.

Rastilan kohtalo puhututti viime vuonna

Rastilassa sijaitsee Helsingin ainoa ja kaupungin ylläpitämä leirintäalue Rastila Camping. Yhdessä Suomen vilkkaimmista leirintäalueista vierailee turisteja ympäri maailman. Helsingin kaupungin uudessa yleiskaavassa leirintään varattua aluetta haluttiin kehittää tiiviiksi asuinalueeksi, mutta keskustelu alueen toimijoiden kanssa lykkäsi suunnitelmaa. Suomen merkittävin leirintäalue saa toistaiseksi jatkaa sijainnissaan, kunnes täysin vastaavanlaiselle toiminnalle sopiva alue löydetään. Matkailun tuomia taloudellisia hyötyjä ei voitu kiistää.

– Kaupungin ja Suomen matkailutahot puolsivat Rastilan leirintäalueen säilyttämistä, samoin Helsingin Yrittäjät. Rastila on ajoneuvolla muualta Suomesta ja Euroopasta saapuville kätevä ja tärkein pysähdyspiste. Matkailuajoneuvon voi jättää meren rannalle Rastilaan ja matkaa voi jatkaa metrolla keskustaan. Tämä on aika ainutlaatuinen tapa matkustaa. Rastilan 10 miljoonan euron matkailutuloista puhumattakaan, Pirkkala muistuttaa.

Kasvava Itä-Helsinki

Pekka Pirkkalalla on pitkä kokemus aluekehittämisestä ja –markkinoinnista: hän on ollut uransa varrella konsultoimassa muun muassa KUUMA-kuntia. Nyt hän haluaa olla mukana vaikuttamassa lapsuudenmaisemiinsa Vuosaaressa.

– Helsingin kansainvälisen kilpailun näkökulmasta ei ole mitään järkeä kehittää itäisen Helsingin kaupunginosista nukkumalähiöitä, vaan työstää niitä monipuolisesti yhdessä alueen yrittäjien ja asukkaiden kanssa. Jo nykyinen asukasmäärä tuo alueelle merkittävän ostovoiman.

Helsingin kasvusta iso osa kohdistuu jatkossakin Itä-Helsinkiin. Myllypuroon valmistuu vuosina 2018-2019 Metropolia ammattikorkeakoulun uusi kampus, joka tuo alueelle noin 6 000 opiskelijaa ja 600 työpaikkaa. Pirkkala kannustaa karistamaan kaikki ennakkoluulot ja rohkeasti näkemään Itä-Helsingin koko yrittäjyyspotentiaalin.

Visit Vuosaari

  • Saanut alkunsa paikallisten yrittäjien innostuksesta tehdä ja toteuttaa palveluita yhdessä Vuosaaressa.
  • Tavoitteena mm. tehdä Vuosaari näkyväksi, houkuttelevaksi ja erottuvaksi aktiivisen
  • yhteismarkkinoinnin ja tapahtumien avulla.
  • www.visitvuosaari.fi

Teksti: Jaana Tihtonen

Kuvat: Alexanderphoto7 / Shutterstock.com ja Jaana Tihtonen