CurifyLabsin toimitusjohtaja Charlotta Topelius.
18.3.2024 klo 10:00
Uutinen

Vuosien tutkimustyö onnistui: Apteekit tulostavat lääkkeitä suomalaisyhtiön teknologialla

Suomalainen startup-yritys CurifyLabs on tuonut markkinoille lääkkeiden tulostamiseen perustuvan teknologian, jonka avulla apteekeissa voidaan valmistaa yksilöllisiä lääkkeitä nopeasti ja virheettömästi. Taustalla on pitkä tutkimus- ja kehitystyö. Finnvera on myöntänyt yhtiön kasvuun digitalisaatio- ja innovaatiolainan.

CurifyLabsin toimitusjohtaja Charlotta Topelius sanoo, että yrityksen liikevaihto ampaisi kovaan kasvuun heti Pharma Kit -palvelukonseptin lanseerauksen jälkeen. CurifyLabs on ainut toimija, joka tarjoaa apteekeille ratkaisun koko lääkevalmistuksen prosessinhallintaan: valmistusta ohjaavan ohjelmiston, lääkemusteet, laadunvarmistuksen ja itse tulostimen. Farmaseutit valmistavat yksilölliset lääkkeet itse lääkärin kirjoittaman reseptin ohjeiden mukaan.

CurifyLabsin kehittämälle palvelukonseptille on maailmanlaajuista kysyntää, jota vauhdittaa väestön ikääntyminen. Yksilöllisten lääkkeiden globaali markkinoiden arvo kasvaa 16,5 miljardiin euroon vuoteen 2030 mennessä.

– Suomessa on yksilöllisille lääkkeille aika pienet markkinat. Toimimme jo Keski-Euroopassa ja tulevaisuudessa aiomme laajentaa Yhdysvaltoihin. Haluamme olla globaali toimija vuoteen 2028 mennessä, Topelius kertoo.

Finnvera mukana rahoittamassa kasvua

CurifyLabs perustettiin kaksi vuotta ennen palvelun lanseerausta. Kehitys- ja tutkimustyö on kestänyt kuitenkin 13 vuotta. Vuosien kehitystyö, palvelun kaupallistaminen ja liiketoiminnan skaalaaminen vaativat paljon rahaa. Finnvera on vauhdittanut CurifyLabsin kasvua myöntämällä sille digitalisaatio- ja innovaatiolainan.

– Yksi sijoittajistamme vinkkasi lainamahdollisuudesta. Neuvotteluissa kesti muutama kuukausi ja kaikki hoitui parissa Teams-palaverissa. Finnveran asiantuntijat ovat todella yrittäjäystävällisiä ja he haluavat auttaa suomalaisia yrityksiä kasvamaan kansainvälisesti, Topelius kehuu.

Lainatuotteet tarkoitettu useisiin tarkoituksiin

Finnvera on myöntänyt kesäkuusta 2023 alkaen Euroopan investointirahaston, EIR:n, takaamia InvestEU-ohjelman lainoja, jotka on tarkoitettu yritysten vihreän siirtymän ja digitalisaation vauhdittamiseen.

– Lainat soveltuvat yritysten kohdennettuihin tarpeisiin. Esimerkiksi konepaja voi tehdä ilmasto- ja ympäristölainan avulla hankintoja päästöjen vähentämiseksi, kuten investoida maalämpöön. Digitalisaatio- ja innovaatiolaina auttaa puolestaan yrityksiä kehittämään uusia tuotteita tai palveluja ja tehostamaan omia prosesseja, sanoo Finnveran tiimipäällikkö Jani Tuominen.

Finnveralla on mahdollisuus rahoittaa lainatuotteilla pk-yritysten investointeja noin 280 miljoonan euron arvosta. Yksittäiseen investointiin lainaa voi saada enintään kaksi miljoonaa euroa. Lisäksi lainoilla on EIR:n 60 prosentin takaus, joten Finnvera ei vaadi yrityksiltä lisävakuuksia.