23.11.2022 klo 18:30
Uutinen

Y-tube -videokilpailun voitot Pukkilaan ja Kirkkonummelle

Uudenmaan Yrittäjät haastoi Y-tube -videokilpailullaan peruskouluikäiset nuoret työskentelemään yhdessä ja näyttämään viestintäosaamistaan teemalla ”Yritykseni 2030”.  

Alakouluikäisten sarjan voiton vei Pukkilan Kirkonkylän ala-asteen viidesluokkalaisten ”Vanhat tavarat Oy” -video. Yläkoululaisten sarjan voitti kirkkonummelalainen kolmen 8-luokkalaisen kaveruksen porukka videollaan ”Unta vai Tulevaisuutta”. Vihdin yhteiskoulun taloustaitokurssin 8-luokalta kilpailuun osallistunut ”Nuorten työllistämisyhdistys” -video sai tuomaristolta kunniamaininnan.

Kilpailuun osallistuttiin 18:lla videolla

Sekä ala-, että yläkouluikäisten sarjaan tuli määräaikaan mennessä yhdeksän videota. Videot toteutettiin vähintään kolmen hengen ryhmissä. Osa videoista oli koulussa toteutettuja, mutta mukana oli myös kaveriporukalla vapaa-ajalla toteutettuja teoksia.

Parhaat videot palkittiin

Tuomaristo valitsi ylä- ja alakoululaisten sarjoista voittajat, jotka palkittiin Uudenmaan Yrittäjien syyskokouksessa Tuusulan Hotelli Gustavelundissa 23.11.2022. Paikalle kutsuttiin kaikki voittajavideoiden tekoon osallistuneet 12 nuorta.

Kilpailun teema vuonna 2022 oli ”Yritykseni 2030”

Uudenmaan Yrittäjät innosti kilpailun kautta lapset ja nuoret pohtimaan, millä alalla ja missä/millaisessa ympäristössä yritys toimii? Mitä yrityksessä tehdään? Millaisia taitoja ja millaista osaamista pitää olla, että yrityksestä saa töitä? Miksi yrityksessä halutaan olla töissä, ja mikä on yrityksen menestymisen salaisuus?

Perusteita voittoon

Alakoulusarjan Vanhat tavarat Oy-yritysvideo nähtiin tuomariston mielestä aitona ja uskottavana tulevaisuuden bisneksenä. Tämän hetken itsestäänselvyydet eivät ole enää sitä vuonna 2030. Videolla oli käytetty hienosti rekvisiittaa, se oli käsikirjoitettu ja näytelty hyvin, ja siinä oli oivallettu tunteiden merkitys. Yrityksen myymien tuotteiden käyttökoulutusta pidettiin hyvänä ajatuksena. Video soljui kivasti eteenpäin.

Yläkoulusarjan ”Unta vai Tulevaisuutta” -voittajavideossa oli selkeä tarina ja toteutus oli visuaalisesti onnistunut, editointi erinomainen. Videon sanoma oli selkeä ja ytimekäs, sekä uskottava. Lisäksi tuotteen kaupallisuus ja tulevaisuusteema oli osattu tuoda hienosti esiin.  

Kunniamaininnan saaneen ”Nuorten työllistämisyhdistys” -videon sanomaa pidettiin merkittävänä, ja videon toteutus oli erilainen ja yllättävä. Se oli tiivis kokonaisuus, josta kaikki turha oli riisuttu pois. Toteutus houkutti katsomaan videon loppuun asti.

Kilpailu uusitaan vuonna 2023

Kilpailu järjestettiin nyt neljättä kertaa ja luvassa on jatkoa myös vuonna 2023. Y-tube -kilpailulla Uudenmaan Yrittäjät kannustaa lapsia ja nuoria kehittämään yrittäjyystaitojaan. Viestintä ja markkinointi kuuluvat kiinteästi yritystoimintaan ja kaikkeen työntekoon. Kilpailussa on olennaista esittää asia houkuttelevasti ja purevasti. Videon tekeminen vaatii myös taitoa koota työryhmä, työskennellä yhdessä ja käsikirjoittaa teknistä osaamista unohtamatta.

Y-tube -videokilpailu on mahdollisuus myös opettajille ja koululuokille. Videon tekemisen voi linkittää eri oppiaineisiin ja yrittäjyyskasvatukseen. Palkintosummasta saa pientä pesämunaa vaikkapa luokkaretkikassaan.