21.9.2018 klo 10:27
Uutinen

Yhä useampi osatyökykyinen saa töitä – ”antakaa ihmisille mahdollisuus”

Osatyökykyisten työttömien määrä on vähentynyt yhtäläisesti ei-osatyökykyisten kanssa. Asiantuntijan mukaan työnantajien ja yrittäjien asenne osatyökykyisten palkkaamiseen on muuttunut merkittävästi myönteisemmäksi.

Uutisoimme kesällä mäntsäläläisestä Pekka Tantusta, jonka on viime vuosina työllistänyt säännöllisesti osatyökykyisiä. Voit lukea uutisen täältä.

– Osatyökykyisen palkkaus oli ollut mielessä kauan. Olen halunnut pönkittää ihmisiä, jotka eivät pärjää normaalissa työelämässä. Mielestäni kaikille täytyy antaa samat mahdollisuudet. En erottele ihmisiä millään tavalla. Mielestäni kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia, olkoon minkä kokoisia tai värisiä tahansa, Tanttu kertoi tuolloin.

Nyt tilastot näyttävät, että yhä useampi yrittäjä toimii Tantun tavoin.

– Olemme todella iloisia siitä, että yrittäjät eivät katso palkattavan henkilön sairautta tai vammaa, vaan arvioivat häntä samoin periaattein kuin muitakin työkykyisiä – osaamisen, asenteen ja motivaation mukaan, toteaa työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Patrik Tötterman.

– Osatyökykyisten työttömien määrä on vähentynyt yhtäläisesti ei-osatyökykyisten kanssa. Tämä on suora osoitus siitä, että yrittäjät eivät syrji osatyökykyisiä rekrytointitilanteissa.

Töttermanin mukaan vuonna 2011 osatyökykyisten työllisyysaste oli Suomessa noin 55 prosenttia. Suomessa oli tuolloin noin 260 000 työkyvyttömyyseläkeläistä.

Viime vuonna työkyvyttömyyseläkeläisiä oli 206 000. Kuluvan vuoden aikana luvun odotetaan laskevan alle 200 000:een.

– Lähes joka kolmas työkyvyttömyyseläkeläisistä oli työsuhteessa jossain vaiheessa vuoden aikana. Nyt odotamme, että se on jo runsas kolmannes.

Suomi on noussut jo Euroopan viiden parhaan maan joukkoon osatyökykyisten työllisyysasteella mitattuna.

– On yhä ihmisiä, joilla on vaikeampaa päästä töihin, mutta ei tilanne ole silti toivoton, Tötterman luonnehtii.

– Antakaa ihmisille mahdollisuus. Opasta, äläkä odota liikoja vaan mene tilanteen mukaan. Suosittelen, tämä on antoisaa hommaa kun huomaa, että pystyy jotenkin auttamaan ihmisiä, jotka eivät helpolla työllisty vapaille markkinoille, Tanttu kannusti Yrittäjät.fi:n haastattelussa.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi

Kuva: Getty Images