Yksinyrittäjä Adelei Suvitie ei kavahda hankaliakaan siivouskohteita
Adelei Suvitie aloitti siivoojan työt jo kahdeksannella luokalla.

Yksinyrittäjä Adelei Suvitie, 20, rakastaa siivoamista, mutta ei tavoittele Auri Kanasen esimerkkiä

Adelei Suvitie ottaa vastaan myös siivouskohteita, joita muut siivoojat eivät halua.

– Tällä alalla on töitä!

Uusikaupunkilainen Adelei Suvitie, 20, on tyytyväinen tuore yksinyrittäjä. Siivousalalla hän ei kuitenkaan ole uusi tekijä, sillä  aloitti siivoojan työt jo ollessaan 8. luokalla.

Sittemmin Suvitie aloitti siivouspalveluiden tarjoamisen kevytyrittäjänä, kunnes perusti viime keväänä toiminimen.

Töitä löytyi ensin hyvän ystävän yrityksessä, jossa Suvitie ahersi viikonloput ja lomat, aina kun ystävä tarvitsi apua.

Kun asiakaskuntaa alkoi kertyä enemmän, toiminimen perustaminen alkoi tuntua ajankohtaiselta.

– Paikalliset yrittäjät tuntevat toisensa ja ovat vinkanneet palveluani. Hyvä työn jälki on kasvattanut asiakaskuntaa. En ole vielä ehtinyt markkinoida palveluita paljonkaan, Suvitie toteaa.

Hän vakuuttaa, että pienessäkin kaupungissa voi olla kannattavaa lähteä siivousalalle. Uudessakaupungissa on useita siivousalan yrityksiä, mutta lisää kaivataan.

– Kun aloitin yrittäjänä viime keväänä, mietin vallitsevaa taloustilannetta. Nyt on selvinnyt, että tarvetta alan osaajille on. Muut paikalliset yrittäjät ovat itselleni enemmänkin tukiverkosto, eivät suoranaisia kilpailijoita.

”En pelkää epämiellyttäviä kohteita”

Suvitie kannustaa alalle kaikkia, jotka uskaltavat tarttua haasteisiin.

– Täytyy myös olla intohimoa siivoamiseen.

Lyhyen yrittäjyyden aikana nuori nainen on joutunut haastaviin tilanteisiin. Asiakaskunnassa on ollut surullisia ja traagisiakin kohtaloita. Joskus siivous saatetaan tilata asuntoon, jossa ei ole siivottu useampaan vuoteen.

– Silloin saa ainakin tehdä työnsä kunnolla. Voi olla, että työ täytyy jakaa useammalle päivälle.

Haastavimpiin kohteisiin Suvitie saattaa pyytää mukaan tutun kevytyrittäjän.

– Toistaiseksi ei ole tullut sellaisia kohteita, joita en olisi voinut ottaa vastaan. Itse asiassa minulle on tullut kohteita, joita muut siivoojat eivät ole halunneet. En pelkää epämiellyttäviäkään kohteita. Työ on työtä, asenne ratkaisee.

”Tulee lämmin ja ihana tunne”

Siivousala on noussut viime aikoina otsikoihin tavallista useammin alalla menestyneiden yrittäjien ansiosta. Yksi heistä on Auri Kananen, joka on tehnyt YouTubessa julkaistavista siivousvideoistaan kansainvälisen hitin.

Suvitie aikoo kasvattaa yritystään maltillisesti.

– Auri tekee tärkeää ja hienoa työtä. En ehkä tavoittele kuitenkaan aivan samanlaista. Enkä lähde Amerikkaan asti siivoamaan. Kasvatan yritystäni hiljalleen ja katson, mikä tuntuu hyvältä. Uskon, että kaikella on aikansa. Toivon, että jossain kohtaa työllistän muutaman työntekijän ja voin laajentaa toimintaa eri kaupunkeihin.

Suvitie muistaa kiinnostuneensa siivoamisesta jo varhain. Siivousalan töissä häntä miellyttää etenkin se, että oman käden jäljen näkee välittömästi.

– Tässä työssä hienointa on se, että näkee heti oman kädenjälken. Asiakkaan kiitollisuus merkitsee paljon. Minulle tulee lämmin ja ihana tunne siitä, kun saa auttaa ihmisiä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen