11.10.2018 klo 13:04
Uutinen

Yksinyrittäjä nosti vaikeuksien kautta firmansa jaloilleen: Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen oli koitua kohtaloksi

Tilitoimistoyrittäjä joutui pinteeseen palkattuaan työntekijän, joka ei saanut juuri mitään aikaiseksi.

Tilitoimistoyrittäjä sai kokea kantapään kautta, miten kova riski työntekijän palkkaaminen voi olla pienelle yritykselle.

– Palkkasin henkilön, joka osasi paljon ja jolla oli tietoa jopa enemmöän kuin minulla. Kävi kuitenkin ilmi, että hän ei saanut kovin paljon aikaiseksi, Heli kertoo.

Naisen yrityksessä käytössä oleva työajan seuranta paljasti, että kyseisen työntekijän kellottama työaika oli tuottanut yritykselle kolme euroa tunnissa.

– Emme kellota toimistolla vietettyä aikaa vaan sitä, paljonko teemme työtä asiakkaalle. Kolme euroa on todella vähän, varsinkin suhteutettuna palkkaan. Seuranta on helppoa, koska tiedämme tarkasti, mitä asiakkaille tehdystä työstä laskutetaan.

”Työntekijä myönsi itsekin ongelman”

Helin oli pakko tehdä asialle jotain.

– Puhuin kyseisen työntekijän kanssa siitä, mitä pitäisi tehdä ja miksi työt eivät etene. Hän myönsi itsekin noteeranneensa asian.

Yrittäjä tarjoutui luopumaan omasta työhuoneesta ja luovuttamaan sen työntekijän käyttöön, jotta tämä saisi työskennellä rauhassa ja keskittyä työhönsä paremmin kuin omalla avokonttorityöpisteellään. Sekään ei auttanut.

– Mietin, että jos joudun jatkamaan näin, vaihtoehtona voi olla se että yritykseni on pian konkurssissa. Kyse on sen verran merkittävästä asiasta pienessä yrityksessä, jos maksan palkkaa ihmiselle joka ei tuota mitään. En kuitenkaan olisi voinut hakea yritystä konkurssiin, koska omakotitaloni on yrityslainan vakuutena.

Samaan aikaan yritys menetti ison asiakkaan. Sen jälkeen Heli päätti irtisanoa työntekijän tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

– Jonkin ajan päästä olisin tarvinnut ihmistä töihin. Minulla oli takaisinottovelvollisuus, mutta en tietenkään voinut ottaa samaa henkilöä takaisin, koska tilanne olisi ollut pian sama kuin ennen irtisanomista. Löysin vuokratyöntekijän ja sain sitä kautta työt järjestettyä.

”Yritän olla palkkaamatta ketään”

Heli on seurannut viimeaikaista irtisanomiskeskustelua tarkalla korvalla.

– Olen ehdottomasti hallituksen esityksen kannalla. Oman kokemukseni jälkeen olen etsinyt pääasiassa vain toiminimellä töitä tekeviä työntekijöitä. Yritän olla palkkaamatta ketään.

– Eihän tässä ole mitään järkeä. Ensin teen kahden ihmisen työt, jotta saan niin paljon laskutusta, että pystyn palkkaamaan työntekijän. Jos työntekijä ei saa mitään aikaiseksi, teen taas kahden ihmisen työt, jotta pystyn maksamaan hänen palkkansa.

Hän korostaa, ettei palkkaisi koskaan työntekijää kevyin perustein.

– En tietenkään palkkaa ketään voidakseni irtisanoa hänet. Minut on irtisanottu kolme kertaa. Tämä kerta tuntui paljon pahemmalta kuin ne kolme kertaa yhteensä. Ei kukaan huvikseen irtisano ketään.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi