Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

22.9.2020 klo 10:17
Uutinen

Yksinyrittäjä tarvitsee tukea jaksamisessa

Suomen Yrittäjien Yksinyrittäjäkyselyn (2019) mukaan hieman yli puolet yksinyrittäjistä vastasi kokeneensa jaksamisen haasteita. Ongelma on merkittävä, sillä yksinyrittäminen on yrittäjyyden yleisin muoto Suomessa.

Yksinyrittäjien ryhmä on hyvin monimuotoinen ja jaksamisessa yksinyrittäjät ryhmänä jakautuvat lähes kahtia. Jaksamisen haasteet liittyvät usein liian kauan jatkuneisiin pitkiin työpäiviin. Kokoaikaisten yksinyrittäjien ryhmässä yli 50 tuntia työskentelevien osuus on 27 prosenttia. Viikon verran lomaa tai vähemmän viettää vastaajista samansuuruinen osuus (20 prosenttia). Näyttäisi siltä, että samat yrittäjät, jotka tekevät pitkää työviikkoa, tekevät myös työtä ilman lomia. Näin yrittäjä ottaa riskin, ettei koskaan ehdi palautua töistä ja mahdollisen työkyvyttömyyden osuessa kohdalle toipuminen voi kestää normaalia pidempään.

– Itsestään huolen pitäminen on erityisen tärkeää juuri yksinyrittäjälle. Koko yritys henkilöityy yhteen ihmiseen ja jos itsensä päästää palamaan loppuun, voivat seuraukset olla surulliset, Uudenmaan Yrittäjien varapuheenjohtaja Mari Ståhls sanoo.

Uudenmaan Yrittäjien Yksinyrittäjien Varikko herättää huolehtimaan hyvinvoinnistaan

Yksinyrittäjän varikko on Uudenmaan Yrittäjien keväisin ja syksyisin järjestämä hyvänolon tapahtuma. Sen kantavana ajatuksena on kannustaa yksinyrittäjiä hyvinvoinnin kohentamisessaan pienin, iloisin ja pysyvin askelin kohti parempaa arkea.

– Varikolla saa paljon vinkkejä jaksamiseen. Ehkä parasta on vertaistuki ja se, että kenellekään ei tarvitse selitellä, vaan ollaan kaikki samassa veneessä, Ståhls kertoo.

Syksyn Yksinyrittäjien varikko järjestettiin lauantaina 19.9. Tuusulan Hotelli Gustavelundissa. Ohjelmassa tämän syksyn kohtaamisessa oli seikkailua, rentoutumista ja jokaiselle henkilökohtaisesti toteutettava kehonkoostumusmittaus motivoimaan terveellisiin elämäntapoihin.