6.3.2024 klo 08:37
Uutinen

Yksinyrittäjät pitävät parempaa huolta itsestään kuin työnantajayrittäjät

Hieman alle puolet pohjoissavolaisista yrittäjistä kertoo liikkuvansa yli puolitoista tuntia viikossa siten, että liikunta on fyysisesti rasittavaa. Yksinyrittäjät liikkuvat työnantajayrittäjiä enemmän. 54 prosenttia yksinyrittäjistä ja 38 prosenttia työnantajayrittäjistä kertoo liikkuvansa viikoittain yli puolitoista tuntia siten, että liikunta on fyysisesti rasittavaa. Kymmenen prosenttia vastaajista ei oman kertomansa mukaan liiku lainkaan.

Yksinyrittäjistä 72 prosenttia kertoo syövänsä monipuolisesti ja terveellisesti, työnantajayrittäjistä 59 prosenttia. Yksinyrittäjät kertovat myös nukkuvansa työnantajayrittäjiä paremmin, kun 63 prosenttia yksinyrittäjävastaajista kertoo heräävänsä aamuisin hyvin levänneenä. Työnantajayrittäjillä vastaavasti näin kokee 53 prosenttia.

Tulokset käyvät ilmi Savon Yrittäjien helmikuussa jäsenyrittäjilleen tekemästä hyvinvointikyselystä.

– Täytyy sanoa, että olen jopa yllättynyt, että yksinyrittäjien ja työnantajayritysten suhteen hyvinvointiin liittyvät asiat, liikunta, uni ja ravinto eroavat niinkin paljon toisistaan. Kysely kuitenkin kertoo myös sen, että työnantajayrittäjät tekevät viikossa enemmän pitkiä päiviä töitä kuin yksinyrittäjät. Osaltaan se vaikuttanee myös hyvinvointiin, pohtii Savon Yrittäjien asiakkuuspäällikkö Mia Simpanen.

Savon Yrittäjien toimintavuoden teemana on yrittäjien hyvinvointi. Hyvinvointikysely on osa teemaa ja kyselyn tarkoituksena on saada tietoon pohjoissavolaisten yrittäjien hyvinvoinnin tilannetta.

– Asia on meille erittäin tärkeä. Sanotaan, että yritys voi niin hyvin kuin yrittäjäkin voi. Yrittäjä on avainpelaaja yrityksessä ja myös me haluamme omalta osaltamme vahvistaa yrittäjien hyvinvointia, Simpanen jatkaa.

Savon Yrittäjät järjestää toimintavuoden aikana Yrittäjien hyvinvointikiertueen, jossa hyvinvoinnin teemoihin pureudutaan tarkemmin. Myös Suonenjoella 16.3. järjestettävän Maakunnallisen Yrittäjäjuhlan teemana on hyvinvointi.

– On sovittu, että kiertueemme jalkautuu ainakin Iisalmeen, Kuopioon, Varkauden seudulle ja Nilsiään. Tarpeen mukaan myös muualle. Kiertueen tilaisuuksissa käydään asiantuntijoiden kanssa läpi ravitsemukseen, uneen ja liikuntaan, henkiseen hyvinvointiin sekä työterveyteen liittyviä asioita. Maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa yrittäjät pääsevät verkostoitumaan ja vaihtamaan kuulumisia liki 500 yrittäjäkollegan kanssa. Uskomme myös tämän vahvistavan yrittäjiemme hyvinvointia ja tuovan arkeen ripauksen juhlaa, Savon Yrittäjien tapahtumista vastaava yhteisömanageri Tomi Kosonen kertoo.

Näin kysely tehtiin:

  • Kysely lähetettiin Savon Yrittäjien jäsenyrityksille helmikuun alussa.
  • Vastauksia on tullut 213 yritykseltä, vastaajista 87 on työnantajayrityksiä ja 126 yksinyrittäjiä
  • Toimialoista edustettuina työnantajayrityksissä olivat palvelut 45 %, teollisuus 20 %, rakentaminen 14 % ja kauppa 14 %.
  • Yksinyrittäjien toimialat edustivat palvelua 74 % vastaajista, teollisuutta 6 %, rakentamista 9 %, maa- ja metsätaloutta 3 % ja kauppa 8 %
  • Vastauksia tuli jokaisesta Pohjois-Savon kunnasta pl. Tervo
  • Ikäryhmistä 49–59 vuotta oli eniten vastaaja