26.3.2020 klo 16:45
Uutinen

Yksinyrittäjien ja freelancereiden pääsyä työttömyysturvan piiriin valmistellaan

Suomen hallitus päätti 20.3.2020 helpottaa freelancereiden ja yksinyrittäjien pääsyä työttömyysturvan piiriin yritysmuodosta riippumatta.Yritystoiminnan edellytysten tilapäisluonteinen heikentyminen koronavirusepidemian vuoksi on peruste arvioida yritystoiminta työllistävyydeltään sivutoimiseksi yritystoiminnaksi. Sivutoimisen yritystoiminnan perusteella henkilöllä on oikeus työttömyysetuuteen. Päätoimisesti työllistyneen yrittäjän työttömyysetuuden saaminen ei edellyttäisi yritystoiminnan lopettamista.

Muutos ei erottele eri yhtiömuodoissa harjoitettua yritystoimintaa, mikä turvaa poikkeusoloissa yrittäjien yhdenvertaisuuden. Yrittäjän oma ilmoitus riittää, mikä vähentää selvitystyön ja harkinnan tarvetta työ- ja elinkeinotoimistoissa ja nopeuttaa koko prosessia.

Työttömyysturvalakiin tehtävä muutos on määräaikainen. Muutosta valmistellaan työ- ja elinkeinoministeriössä. Tiedotamme asian etenemisestä verkkosivuillamme ja muissa kanavissamme.
Lisätietoja: Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja yritysrahoituksesta (tem.fi)

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto palvelee työnhakijoita ja työnantajia sekä toimii aktiivisena yhteistyökumppanina ja työmarkkinoiden kehittäjänä.