Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

31.3.2020 klo 12:32
Uutinen

Yksinyrittäjille 2000 euron koronatuki – haku avautuu mahdollisimman pian

Yksinyrittäjät voivat hakea 2000 euron tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Tuen haku avautuu mahdollisimman pian. Sen rinnalla yksinyrittäjä voi hakea myös yrittäjille tulossa olevaa laajennettua työttömyystukea.

2000 euron tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. Hakemus tehdään yrityksen sijaintikuntaan.

Haku pyritään avaamaan kunnissa mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään kahden viikon kuluessa. Kunnat tiedottavat tuen avautumisesta. Kunnille laaditaan tuen myöntämiseen käytännönläheiset ohjeet sekä valmis hakulomakepohja.

– Tärkeä päänavaus, mutta on varmistettava tuen saamisen nopeus, tasavertaisuus ja se, ettei mitään yrityskoko tai -muoto jää katveeseen, kommentoi eri tukia Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala.

Hänen mukaansa joillakin yrityksillä on väistämättä oltava mahdollisuus myös muihin tukimuotoihin.

– Vasta sitten kun kaikki asiat ovat selviä, mukaan lukien yrittäjien työttömyysturvan yksityiskohdat, voi jokainen yrittäjä arvioida millainen kokonaisuus on, Kujala sanoo.

Hän painottaa, että käytännön valmisteluja on nyt kiirehdittävä.

– Haku käyntiin ja päätökset nopeasti. Samalla kannustan työ- ja elinkeinoministeriötä katsomaan kaikki konserninsa osien tukimuodot kokonaisuudessaan ja viestimään niitä selkeästi yrittäjille, Anssi Kujala toteaa.

Ehtona heikentynyt taloudellinen tilanne

Tukea voi hakea yksin taloudellista toimintaa harjoittava Suomessa toimiva päätoiminen yrittäjä, riippumatta toiminnan oikeudellisesta muodosta ja rahoitustavasta. Yksinyrittäjäksi määritellään yrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa, mukaan lukien freelanceryrittäjät.

Yrityksessä saattaa olla useita yrittäjäasemassa olevia henkilöitä, jotka eivät ole palkansaajan asemassa eli työsuhteessa, mutta ei välttämättä yhtään työsuhteista henkilöä.

Nämä usean yrittäjän yritykset kuuluvat ELY-keskusten palveluiden piiriin. Sen haku avautui tänään.

Innovaatiorahoituskeskus Business Finlandista tukea voivat hakea osakeyhtiöt sekä kommandiittiyhtiöt, avoimet yhtiöt ja osuuskunnat, jotka työllistävät vähintään kuusi työsuhteessa olevaa henkilöä.

Avustuksen myöntämisen ehtona on yksinyrittäjän osoittama merkittävä heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen takia 31.12.2019 jälkeen. Tuki on harkinnanvarainen. Tukea ei voi myöntää, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä,eikä yritykselle, jolla on verovelkoja.

Avustusta voidaan maksaa 1.3.2020–31.8.2020 välillä syntyneisiin kustannuksiin. Tuki on määräaikainen ja sitä voi hakea 30.9.2020 saakka.

Yksinyrittäjä voi hakea myös työttömyysturvaa

2000 euron tukea voi hakea rinnakkain yrittäjille tulossa olevan laajennetun työttömyystuen kanssa. Jos yksinyrittäjä on hakenut tukea kunnista, se otetaan myöhemmin huomioon haettaessa työttömyysturvaa.

– Työ- ja elinkeinoministeriöstä saamani tiedon mukaan yllä oleva kohta tarkoittaa sitä, että yksinyrittäjätuki vaikuttaa yrittäjälle maksettavan työttömyysetuuden määrään, mikäli yrittäjä nostaa sen itselleen palkkana tai käyttää yritystoiminnan menojen sijasta henkilökohtaisiin menoihinsa, sanoo Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén.

– Yksinyrittäjätuki on yritystoimintaan tarkoitettu tuki, jolla maksetaan yritystoiminnan kuluja, esimerkiksi työhuoneen tai liiketilan vuokria,. Työttömyysetuus on yrittäjän toimeentulon tuki, jolla yrittäjä voi maksaa henkilökohtaisia kulujaan kuten asunnon vuokraa tai ostaa ruokaa pöytään, Harri Hellstén selventää tukien eroja.

Valtio rahoittaa tuen kokonaisuudessaan. Kukin kunta saa tukea käyttöönsä kunnassa olevien yksinyrittäjien määrän mukaan. Kunnan käytettävissä oleva rahoitus on laskennallinen osuus valtion myöntämästä 100 miljoonaa eurosta.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi