Taksikyltti
3.11.2022 klo 10:32
Uutinen

Yli 2 000 taksilupaa peruttu – Syynä puuttuva y-tunnus tai yrittäjäkoe

Traficom on peruuttanut yli 2 000 taksilupaa viime vuoden lainsäädäntöuudistuksen jäljiltä.

Taksiliikenneluvan myöntämisen yhtenä edellytyksenä on toukokuusta 2021 alkaen ollut y-tunnus. Uusi vaatimus koskee myös niitä, joiden taksilupa oli myönnetty ennen lakimuutoksen voimaantuloa.

– Y-tunnusvalvonnan lopputuloksena peruutimme 520 taksiliikennelupaa, koska luvanhaltija ei korjannut y-tunnusta koskevaa puutetta, Traficomin ammattiliikennepalvelun päällikkö Sari Veija kertoo tiedotteessa.

Vuonna 2022 Traficomin rekisterivalvonta on kohdistunut taksiliikenneluvan haltijoiden ammatillisen pätevyyden vaatimukseen. Luvanhaltijoiden tuli täyttää pätevyysvaatimus viimeistään huhtikuussa 2022.

– Luvanhaltijoilla oli vuosi aikaa hankkia vaadittu pätevyys. Vaatimuksesta muistuteltiin yrittäjiä pitkin vuotta ja kiihtyvällä tahdilla vielä kevään aikana, mutta silti valvonnan alkaessa toukokuussa yrittäjäkoe oli suorittamatta vielä noin 2 000 taksiliikenneluvan haltijalta tai liikenteestä vastaavalta henkilöltä, kertoo Veija.

Lokakuun 2022 loppuun mennessä taksiliikennelupa oli peruttu yli 1 500 luvanhaltijalta, jotka eivät suorittaneet yrittäjäkoetta Traficomin asettamassa määräajassa.

Traficom on myös kieltänyt määräaikaisesti lähes 50 henkilöltä osallistumisen taksinkuljettajan kokeeseen. Yleisin syy kieltoon on ollut puhelimen käyttö kokeessa.

– Puhelimella on pidetty puhe- tai videoyhteyttä apuna kokeen suorittamisessa, ja syynä tähän on ollut kokeeseen osallistuneen puutteellinen osaaminen taksinkuljettajan ammatinharjoittamiseen liittyvistä aiheita sekä kielitaito, kertoo asiantuntija Pasi Parviainen Traficomilta.

Myös verohallinto valvoo

Taksialalle on kohdistanut valvontaa myös verottaja. Taksiliitto kiittelikin lokakuun lopussa verohallintoa valvontaiskusta, joka paljasti miljoonien edestä kirjanpidon ulkopuolelle jääneitä tuloja.

Verohallinto löysi syyskuun lopussa päättyneessä taksialan tehovalvonnassa 8,7 miljoonalla eurolla kirjanpidon ulkopuolelle jääneitä tuloja ja lisäksi 4,3 miljoonalla eurolla muita virheellisyyksiä, jotka pienensivät verotuloja. Taksiyrittäjien verojen maksua valvottiin tehostetusti vuoden 2021 keväästä vuoden 2022 syyskuun loppuun.

Taksiliiton mielestä nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa veronkierron, pimeän työvoiman käytön ja sosiaalietuuksien väärinkäytön liian helposti.

– Nykylainsäädäntö ei varmista tasapuolista ja oikeudenmukaista kilpailua taksimarkkinoilla. Taksiliitto haluaa lakiin nopeita muutoksia ennen kuin rehellinen taksitoiminta tulee täysin mahdottomaksi, Taksiliiton lokakuun lopun tiedotteessa todettiin.

Taksiliitto on vaatinut taksialalle tulevien yrittäjien sekä kuljettajien osaamisen lisäämistä. Erilaisten digitaalisten alustojen kautta taksiautoilun tuloja ansaitsevien tietämys omista vastuista ja velvoitteista osoittautui verohallinnon valvonnassa puutteelliseksi. 

Toimitus
Toimitus