11.12.2019 klo 07:59
Uutinen

Yllättääkö joulupukki yrittäjät tänäkin vuonna?

Espoon Yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssisen joulukirjoitus 12/2019.

Vuosi sitten suomalaisiin koteihin hankittiin jouluksi mm.:
– 1,5 miljoonaa joulukuusta, joista kotimaisia lähes 1,3 miljoonaa
– 2,6 miljoonaa kotimaista hyasinttia ja 1,8 miljoonaa joulutähteä
– 6,5 miljoonaa kiloa kinkkua, joista kotimaisia noin 6,2 miljoonaa kiloa
– 2 miljoonaa litraa punaviiniä

Joulupukkia avustettiin ostamalla joululahjoja noin 350 eurolla jokaista aikuista kohden. Aika kovia myyntilukuja. Ei ollutkaan ihme, että yrittäjät olivat vuosi sitten varsin hyvällä joulumielellä. Raha kiersi vielä vilkkaasti kauppojen tiskillä, vaikka kaupanteko siirtyi kiihtyvällä vauhdilla verkkoihin. Useimmat yritykset tekivät vuonna 2018 jopa yllättävän hyvän taloudellisen tuloksen.

Kuluttamiseen kotitalouksilla siis riitti rahaa. Se piti talouden pyörät hyvässä vauhdissa. Kuluttamisen juhlasta huolimatta vuosi sitten vain alle puolet eli 42 prosenttia päätti jakaa hyvää joulumieltä myös vähävaraisille osallistumalla jouluna hyväntekeväisyyteen tavalla tai toisella.

Entä miltäpä näyttää joulu 2019? Pitkin vuotta on varoiteltu talouden taantumasta, kunnes aivan loppuvuodesta ääni kellossa on saanut positiivisemman klangin. Ei taloudenmittarit nyt niin pahalta näytäkään. Kiitos kotitalouksien, jotka ovat käyneet ahkerasti ostoksilla pitkin vuotta – valitettavasti vain entistä enemmän lainarahalla. Ylivelkaantuminen alkaa olla monessa kotitaloudessa todellisuutta.

Tehdään tämän joulun hankinnat lainarahalla tai ei, niin näyttää siltä, että kuusia, kukkia, kinkkua, viiniä kuluu aikalailla entiseen malliin. Ja joulupukkikin saapuu jouluaattona taas pulleine lahjasäkkeineen. Kuluttamisesta luopuminen on vaikeaa. Mutta jotakin on tämän joulun ostokäyttäytymisessä muuttumassa. Entistä useampi näyttää miettivän lahjaa hankkiessaan sen vastuullista valmistustapaa, ympäristö- ja eettisiä tekijöitä. Toivottavasti pidämme mielessä myös heikommassa asemassa olevat läheisemme.

Joulu on ilon ja positiivisten yllätysten juhla. Minulle yllätyslahja ehti tulla jo hieman ennen joulua Suomen Valkoisen Ruusun l luokan ritarimerkin muodossa.
Se tuntui todella, todella hyvältä ja koskettavalta. Tämän itsenäisyyspäivän ja joulun muistan aina. Tämä kunnianosoitus on teidän yrittäjien ansiota. Teidän puolesta on innostavaa toimia.

Levollista joulua ja energistä vuotta 2020!

Erkki Pärssinen
toimitusjohtaja
Espoon Yrittäjät

Avaa pop-up -ikkuna