18.10.2017 klo 12:10
Uutinen

Yllätys eurooppalaisessa barometrissä – ”mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille”

Tänään julkistetun Euroopan yrittäjäjärjestön barometrin mukaan pk-yrittäjien odotukset ovat nyt korkeimmillaan sitten viime vuosikymmenen lopussa alkaneen taloustaantuman.

Euroopan yrittäjäjärjestö UEAPME:n pk-barometrin odotuksia paremmat luvut yllättivät myös puheenjohtaja Ulrike Rabmer-Kollerin.

Suhdanneodotuksia mittaava luku nousi 80,2 pisteeseen, korkeimmilleen sitten vuosina 2007-2008 alkaneen talouskriisin.

– Taustalla on eurooppalaisten kuluttajien ostovoiman myönteinen kehittyminen, Rabmer-Koller totesi tiedotteessa.

Julkaistun barometrin kokonaiskuva on Euroopan tasolla samansuuntainen kuin syyskuussa julkaistun Suomen Yrittäjien pk-yritysbarometrin (SY, Finnvera ja TEM).

Positiivinen suhdannenäkymä Euroopassa heijastuu tällä hetkellä myös selkeänä talouskasvuna Suomessa.

”Digitaalisuus avaa uusia markkina-alueita”

Odotukset suhdanteiden kasvusta suhteessa toteutuneeseen kehitykseen vuoden alkupuoliskolla ovat Euroopan tasolla kuitenkin positiivisempia kuin Suomen pk-yrityksillä.

– Yhtenä syynä voi pitää kotimaan pk-yritysten investointien heikompia näkymiä tulevaisuuden odotusten suhteen verrattuna kevään toteutuneeseen tasoon, toteaa Suomen Yrittäjien ekonomisti Sampo Seppänen.

– Tämä herättää huolen nykyisen varsin korkean talouskasvun kestosta. Investoinnit ovat siemeniä myös talouden pidempiaikaiselle kasvulle ja niiden nihkeys vie pohjaa tulevalta kasvulta, Seppänen jatkaa.

Julkaistun barometrin mukaan etenkin odotukset tilauskannan kasvun vauhdista ovat pk-yrityksillä huomattavan suuret. Tämä kertoo Euroopan tasolla positiivisista näkymistä loppuvuodelle.

– Positiiviset näkymät lähialueilla heijastuvat parempina mahdollisuuksina myös suomalaisille yrityksille, iloitsee Seppänen.

Seppänen muistuttaa myös digitaalisuuden tarjoamista kansainvälistymisen mahdollisuuksista.

– Digitaalisuuden myötä avautuu pk-yrityksille paljon uusia markkina-alueita. Tätä tilaisuutta ei kannata jättää hyödyntämättä, Seppänen toteaa.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen@yrittajat.fi