10.8.2018 klo 10:46
Uutinen

YM starttasi puurakentamisen tukiohjelman – Haku auki digitalisaatiota edistäville hankkeille

Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelman tavoitteena on vauhdittaa puun käyttöä rakentamisessa. Digitalisaatio tarjoaa ratkaisuja puun arvoketjun kehittämiseen.

Ensimmäisellä hakukierroksella tukea voivat hakea hankkeet, jotka tarjoavat ratkaisuja puurakentamisen digitalisaation edistämiseen. Tulevien vuosien aikana tukea kohdennetaan eri puurakentamisen teemoihin. Tukiohjelma on osa Ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelmaa.

Puurakentamisen ohjelman 2016-2021 tavoitteena on edistää puun käyttöä rakentamisessa ja siten tähdätä rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämiseen.

Digitalisaatio tarjoaa ratkaisuja arvoketjun kehittämiseen

Ympäristöministeriön elokuussa startannut Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelma myöntää rahoitusta erilaisille hankkeille, jotka tarjoavat ratkaisuja puurakentamisen vauhdittamiseksi.

– Puurakentamisen kysyntä on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Tukiohjelman avulla haluamme kannustaa erilaisia hankkeita kehittämään monipuolisesti puun käyttöä rakentamisessa ja löytää uusia ratkaisuja alalle, sanoo Puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikkö Petri Heino.

Kolme osa-aluetta: tietomallipohjainen suunnittelu, kestävä laatu ja vähähiilisyys

Digitaalisten ratkaisujen avulla voidaan esimerkiksi kehittää teollista puurakentamista sekä terveellistä ja turvallista julkista rakentamista.

Puurakentamisen digitalisaatioteeman alla on kolme eri osa-aluetta, joihin tukihakemuksen voi kohdistaa: tietomallipohjainen suunnittelu puurakentamisen tehostamiskeinona, puurakentamisen kestävä laatu ja tiedon rajapinnat sekä vähähiilisen rakentamisen edistäminen digitalisaation ja tiedonlouhinnan keinoin.

– Esimerkiksi puurakentamisen laadun varmennus vaatii älykkäitä rajapintoja, joiden avulla voidaan löytää järkeviä tapoja rakentaa materiaali- ja energiatehokkaasti, Heino kertoo.

Tukiohjelma jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka. Ohjelman toisen hakukierroksen käynnistymisen ajankohta ja teema päätetään elokuun lopussa. Kokonaisuudessaan tukiohjelma myöntää hankkeille rahoitusta enintään 2,5 miljoonaa euroa.

Ketkä voivat hakea tukea?

Ensimmäisellä hakukierroksella rahoitusta voivat hakea yritykset sekä yksityiset ja julkiset organisaatiot. Hakija ei voi olla yksityishenkilö.

Hakijana voi olla myös konsortio. Mikäli konsortio hakee tukea, hankkeella on oltava yksi päähakija, jonka kanssa ympäristöministeriö tekee sopimuksen tai avustuspäätöksen.

Haku päättyy 30. syyskuuta, ja ympäristöministeriö tekee rahoituspäätökset lokakuun 2018 loppuun mennessä. Avustushakemukset lähetetään sähköpostitse täyttämällä PDF-lomake. Jatkossa valtionavustusta haetaan sähköisen verkkolomakkeen kautta.

Lisätietoa: Kasvua ja kehitysta puusta -tukiohjelma

Kuva: iStock photos

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi