Aurinkopaneelit
Turkulaisyrittäjä asensi omistamansa kiinteistön katolle yli 600 aurinkopaneelia. Kuva: Janne Granfors Gramus Oy
12.12.2022 klo 14:26
Uutinen

Yrittäjä Antti Sieppi asennutti katolle 650 aurinkopaneelia: ”Tienasin 10 000 euroa kolmessa kuukaudessa”

Turussa toimiva yrittäjä Antti Sieppi myöntää, että paneelien määrä on tällä hetkellä ylimitoitettu.

Turkulainen yrittäjä Antti Sieppi voi kutsua itseään hyvällä syyllä kaupungin aurinkopaneelikuninkaaksi.

– Kyllä tämä varmasti Turun suurimpia on, varsinkin näin yhden miehen hommaamaksi.

Siepin kiinteistöosakeyhtiö omistaa Turun Runosmäessä kaksi teollisuushallia, joiden katot on vuorattu aurinkopaneeleilla. Paneeleita on yhteensä 650 kappaletta ja niiden kokonaispinta-ala on hulppeat 1274 neliömetriä. Paneelit asensi Solar Age Oy.

Antti Sieppi.

Siepin aurinkovoimalan koko on 270 kilowattia. Vertailun vuoksi Turku Energian Kupittaalla sijaitsevan aurinkovoimalaitoksen koko on noin 90 kilowattia.

Halleissa toimii useita yrityksiä, joista muutama on Siepin omistuksessa. Hallitilaa on yhteensä lähes 1800 neliötä. Kesällä Sieppi aikoo laajentaa kiinteistöä noin 250 neliöllä.

”Myin reilusti sähköä”

Aurinkopaneelien hankinnan taustalla on paitsi tavoite säästää energiakuluissa, myös kiinnostus tekniikkaan.

– Viime maaliskuussa aloin kartoittaa hankintaa, koska haluan panostaa mahdollisimman paljon tämän tontin kehittämiseen. Ensin ostin molempien hallien etelän puolen katteet täyteen paneeleita, yhteensä 330 kappaletta, Sieppi kertoo.

Paneelit asennettiin kesäkuun alussa. Sen jälkeen pörssisähkön hinta pomppasi, ja Sieppi päätti jatkaa investointeja aurinkosähköön.

– Pelkästään eteläisen puolen paneeleilla tienasin noin 10 000 euroa kolmessa kuukaudessa. Myin reilusti sähköä, Sieppi kertoo.

Hän myöntää, että jo 330 paneelia olisi ollut reilusti ylimitoitettu hankinta teollisuushallin pinta-alaan ja nykyiseen sähkönkulutukseen suhteutettuna.

– Halusin vetää kerralla koko katon täyteen, jotta se on esteettisesti siistin näköinen.

Valtiolta 15 prosenttia

Kesäkuussa Sieppi pyysi tarjoukset paneelien asentamisesta hallien pohjoispuolen katteille. Ne saatiin asennettua lokakuun lopussa. Sen jälkeen paneeleita on ollut yhteensä 650. Jälkimmäinen erä maksoi hieman enemmän kuin ensimmäinen, koska paneelien hinnat olivat ehtineet nousta.

Vielä viime vuonna valtion tuki aurinkosähköinvestoinneille oli 20 prosenttia hankinnasta, tänä vuonna viisi prosenttia vähemmän. Sieppi kiittelee valtiota kädenojennuksesta.

– Investoinnin koko ilman arvonlisäveroa oli noin 200 000 euroa, josta 15 prosenttia oli valtion tukea. Halusin tehdä pohjoispuolenkin vielä tämän vuoden aikana, koska uskon, että tuen määrä laskee.

Vielä viime vuonna valtion tuki aurinkosähköinvestoinneille oli 20 prosenttia hankinnasta, tänä vuonna viisi prosenttia vähemmän. Sieppi kiittelee valtiota kädenojennuksesta.

– 15 prosentin valtion osuudella on oleellinen vaikutus takaisinmaksuaikaan. Ilman sitä aika olisi ollut vuoden pitempi. Nyt maksan paneelit takaisin alle kahdeksassa vuodessa. Laskelma on tehty 11 sentin kilowattituntihinnalla ja kolmen prosentin vuosikorotuksella, hän kertoo.

Jälkimmäistä paneelihankintaa vauhditti Siepin mukaan myös se, että isojen invertterien toimitusajat ovat pidentyneet merkittävästi.

– Nyt toimitusajat menevät jo pitkälle ensi vuoteen. Halusin varmistaa saatavuuden. Mottona on, että kun harrastetaan, niin harrastetaan kunnolla, hän kertoo.

Merkittävää säästöä lämmityksessä

Sieppi laskee, että aurinkopaneelit tuottivat viime heinäkuun parhaina päivinä 0,9 megawattia sähköenergiaa. Tästä hän myi merkittävän osan takaisin sähköverkkoon osin siksi, että heinäkuun lomakaudella omaa kulutusta oli merkittävästi normaalia vähemmän.

– Marraskuun alusta tuotto on ollut aika marginaalista, koska on ollut niin pilvistä. Lisäksi tällä hetkellä paneelien päällä on lunta. Kesällä olin yllättynyt siitä, että tiettyinä kuukausina tuotto oli jopa parempi kuin mitä myyjän laskentaohjelma lupaili.

Siepin hallit kuluttavat noin 150 000 kilowattia vuodessa. Hän ei osaa vielä tarkalleen sanoa, paljonko tästä kulutuksesta saadaan aurinkopaneeleista. Aurinkovoimalan 270 kilowattia on laskennallinen maksimiteho yhdessä tunnissa.

– Vaikka laitos on ylimitoitettu, väitän, että se oli järkevä hankinta, vaikka sähkön hinta normalisoituisi. Hallien kulutus tulee nousemaan tulevaisuudessa noin 250 000 kilowattiin, enkä usko, että sähkön hinnat palaavat entiselle tasolleen. Kulutus kasvaa myös koko Suomessa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen