– Tavoite oli tehdä napakoita, informatiivisia, noin viisi minuuttia kestäviä jaksoja, että nuoret jaksavat katsoa niitä, Kortelainen kertoo. (Kuva: Roope Partanen)
20.12.2022 klo 10:07
Uutinen

Arttu, 17, teki videokuvauskeikkoja jo kahdeksannella luokalla – Nyt hänen videosarjaansa yrittäjyyskasvatuksesta katsotaan koko Suomen kouluissa

Arttu Kortelainen on yrittäjä ja videokuvaamisen ammattilainen. Hän yhdisti kaksi osaamisaluettaan, ja teki nuorille videosarjan yrittäjyydestä.

Arttu Kortelainen kiinnostui video- ja valokuvaamisesta ala-asteella, kun hänen kaverinsa perusti YouTube-kanavan.

– Rupesin harrastamaan kuvaamista. Yläasteella Kymintehtaan koululla pääsin koulun uutisryhmään, jossa teimme tosi laajasti erilaisia live-streameja ja videotuotantoja, kuusankoskelainen Kortelainen kertoo.

Kortelainen pääsi nopeasti sisälle kuvaamisen saloihin koulun ammattimaisella kuvauskalustolla, ja jo kahdeksannella luokalla hän pääsi keikkatöihin kuva- ja äänituotantoon keskittyneeseen mainostoimistoon nimeltä Same-eYes. Lukion alussa syksyllä 2021 hän perusti toiminimen.

– Sen kautta olen ruvennut tarjoamaan valokuvaus- ja videotuotantopalveluja asiakkaille. Olen myös pystynyt työllistämään kavereita, joihin tutustuin koulun uutisryhmässä.

Tänä syksynä Kortelainen on päässyt kuvaamaan kouvolalaisen jääkiekkoseura KooKoon SM-liigaotteluita C Morelle yhdessä muun tiimin kanssa.

Kortelainen sanoo, että yrittäjäksi ryhtyminen oli luonteva jatkumo freelancer-toiminnalle. Yrityksen kautta työn laskuttaminen ja työntekijöiden palkkaaminen helpottui.

Videosarja yrittäjyyskasvatuksesta

Kun Kortelaisella sitten oli kokemusta niin videokuvaamisesta kuin yrittäjyydestä, hän sai viime keväänä idean yhdistää nämä kaksi aihealuetta.

– Silloin tuli mieleen, että lukion yrittäjyyskasvatuksen oppitunneille voisi tehdä jonkinlaisia videoita valtakunnallisestikin.

Kortelainen kertoi ideastaan yrittäjyyskasvatuksen opettajalleen Päivi Parkkoselle. Idea jalostui videosarjaksi yrittäjyyskasvatuksesta. Kuusiosaiseen sarjaan saatiin nopeasti mukaan yhteistyökumppaneita, suurimpina Kouvolan kaupunki ja Nordea.

Nyt Artun työelämätaidot – Yrittäjyyskasvatuksen videosarja on katsottavissa hänen kotisivuillaan ja YouTubessa. Sitä näytetään myös Kymenlaakson alueen yläkouluissa sekä toisen asteen oppilaitoksissa. Nordea puolestaan levittää videosarjaa valtakunnallisesti.

Napakat jaksot

Kortelainen kertoo, että videosarjan käsikirjoituksen yleisiä suuntaviivoja ideoitiin paljon opettajan kanssa, ja tarkemmin hän käsikirjoitti jaksot itse. Hän kyseli muilta nuorilta, miltä aiheet kuulostivat, ja miten niitä voisi viedä eteenpäin. Kuvaukset hän hoiti kaveriensa kanssa.

Kortelainen painottaa, että jokaisen jakson piti olla ennen kaikkea tiivis.

– Tavoite oli tehdä napakoita, informatiivisia, noin viisi minuuttia kestäviä jaksoja, että lukiolaiset, yläkoululaiset ja ehkä jopa alakoululaiset jaksavat katsoa. Nuoret tottuneet lyhyisiin, TikTok-tyylisiin videoihin. Heidän mielenkiintonsa pysyy parhaiten yllä, jos tempo on napakka.

Videoiden aiheita ovat muun muassa sisäinen yrittäjyys, itsensä johtaminen, yrittäminen Suomessa sekä tutustuminen nuoriin yrittäjiin.

Nuorille lisää tietoa yrittäjyydestä

Kortelainen on jo saanut palautetta videoista.

– Näille videoille on oikeasti ollut kysyntää, ja niistä on jo tullut todella paljon positiivista palautetta.

Kortelainen näkee, että nuorten yrittäjien mahdollisuudet yrittämiseen ovat Suomessa hyvät. Silti hänen mielestään yrittäjyyttä pitäisi tuoda nuorille enemmän esiin esimerkiksi koulujen opetuksessa.

– Suomessa on nuoria yrittäjiä, mutta toisaalta on myös nuoria, jotka hädin tuskin tietävät, mitä yrittäminen on. Kiinnostuneet löytävät tietoa, mutta kaikille nuorille pitäisi saada kerrottua yrittäjyydestä ja siitä, mitä mahdollisuuksia sitä kautta avautuu.

Omasta tulevaisuudestaan Kortelainen tietää sen, että käy lukion loppuun, sitten varmaankin armeijan. Sitten hän aikoo jatkaa opiskelemaan.

– Tällä hetkellä minua kiinnostavat media-alan työt, videot, tv ja elokuvat, sekä toisaalta yrittäjyys. Varmaan tulevaisuuteni liittyy niihin.

Moni hänen lukiokavereistaan ei vielä edes tiedä, mitä aineita haluaa kirjoittaa.

­– Tuntuu, että olen etuoikeutettu, kun tiedän omat mielenkiinnon kohteeni, ja olen nyt jo päässyt toteuttamaan niitä.

Yrittäjyyskasvatuksen videosarjan voi katsoa Arttu Kortelaisen kotisivuilla.

Aiheesta kertoi ensin Yle.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen