9.7.2018 klo 16:59
Uutinen

Yrittäjä, jos julkaiset kuvan näpistelijästä, voit saada tuomion ja korvaukset maksettavaksi

Mies tuomittiin sakkoihin ja maksamaan korvauksia, koska hän kuvasi näpistelijän ja julkaisi videon kaupan Facebook-sivuilla, kertoo Suomen Tietotoimisto.

STT:n mukaan Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut kuvaajan maksamaan päiväsakkoja. Hän kuvasi myymälänäpistelijän ja jakoi tilanteesta kuvan ja videon kyseisen K-kaupan Facebook-sivulla.

Kuvaaja joutuu sakkojen lisäksi korvaamaan näpistelijän oikeudenkäyntikuluja ja kärsimyskuluja. Näpistelijä oli tekohetkellä alaikäinen ja hän on jo aiemmin saanut teosta sakot.

Kuvaaja myönsi teon, mutta kiisti syyllistyneensä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen. Mies oli liittänyt oheen tekstin, jossa kertoi kuvissa näkyneen miehen syyllistyneen rikokseen.

Ei auttanut, että kuvaaja vetosi siihen, että näpistys todella oli tapahtunut. Sakoilta ja korvauksilta ei myöskään pelastanut kaupassa ollut kyltti, jossa kerrotaan, että näpistelijöistä ja varkaista laitetaan kuvat Facebookiin.

Kyseisessä kyltissä oli lisäksi varoitusteksti, jonka mukaan henkilö antaa itse omalla näpistelyllään hyväksynnän Facebook-päivityksille.

Käräjäoikeus katsoi, että pelkkä kaupassa oleva ilmoitus ei oikeuta kuvien julkaisemiseen.

Sarjanäpistelijöille jatkossa vankeutta?

Kauppiaita ja muun muassa huoltamoyrittäjiä piinaavat, rangaistuksetta jäävät paatuneet näpistelijät halutaan saada kuriin. Jatkossa seitsemän kertaa vuoden sisällä esimerkiksi kaljavarkauksiin syyllistyneiden sakot voidaan muuntaa vankeudeksi.

Näin esitetään lakiluonnoksessa, joka julkaistiin kuukausi sitten. Lakimuutos tulee eduskunnan käsittelyyn syksyllä.

– Rikosvastuun on toteuduttava järjestelmän uskottavuudenkin takia. Nyt valmistuneen lakiluonnoksen mukaan poliisin tulisi ohjata sakkorikos käräjäoikeuden käsiteltäväksi silloin, kun toistuvasti sakkoja saaneen henkilön toiminta osoittaa piittaamattomuutta, sanoi oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) lakiesityksen julkistamisen yhteydessä.

Toistuvuuden rajaksi esitetään seitsemää samankaltaista sakkorikosta vuoden sisällä.

Tuomioistuinten määräämät sakot ovat muunnettavissa vankeudeksi, mutta poliisin määräämät sakot eivät. Nykyjärjestelmää on pidetty epäoikeudenmukaisena sellaisissa tilanteissa, joissa sakotettu syyllistyy toistuvasti sakkorikoksiin, mutta sakkoa ei voida muuntaa vankeudeksi, koska se on poliisin määräämä.

Lakiehdotuksen mukaan alle 18-vuotiaana tehdystä rikoksesta tuomitut sakkorangaistukset olisivat muuntokelvottomia.

toimitus(at)yrittajat.fi