9.9.2021 klo 08:47
Uutinen

Yrittäjä kunnanvaltuutettuna: Älä pidättele – lopputulos on kunnian saajaa tärkeämpää

Entinen kunnanjohtaja ja nykyinen Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu Karoliina Frank kaipaa päätöksentekoon yrittäjämäisempää tehoa ja dynamiikkaa.

Kuntavaaleissa 2021 Kanta-Hämeen 355 valtuustopaikasta 80 täyttyi yrittäjistä eli suhteellinen osuus oli 23 prosenttia. Konkreettisesti yrittäjähenkisin valtuusto valittiin Lopelle, missä peräti 41 prosenttia valtuutetuista on yrittäjiä. Pienin yrittäjävaltuutettujen ryhmä istuu Riihimäellä, missä 43 valtuustopaikasta saavutti kaksi yrittäjää (5 %).

Miksi yrittäjä, joka yleisesti ottaen paiskii pitkää työpäivää, jaksaa vielä venyä vaikuttamistehtäviin?

– Kuntiin on hyvä luoda yrittäjähenkistä ilmapiiriä, missä hyväksytään sekä onnistumisia että epäonnistumisia. Sitähän se yrittäjyyskin on. Perinteisen elinkeinopolitiikan rinnalle on saatava yrityskehitykseen keskittyvä innovaatiopolitiikka, valistaa Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikasta vastaava johtaja Harri Jaskari.

Kokousnuija vaihtui kahvilan essuun

Majatalo- ja kahvilayrittäjä Karoliina Frank Hämeenlinnasta toimi pitkään virkauralla. Hän jätti Lopen kunnanjohtajan tehtävät vuonna 2017 lähteäkseen täysin erilaisille yrittäjyyden vesille.

– Olen nauttinut suunnattomasti yrittäjyydestä. Alkuun vannoin, että koske tikullakaan politiikkaan, mutta tulinkin tänä keväänä valituksi Hämeenlinnan valtuustoon, naurahtaa Frank.

Karoliina Frank tunnustaa, ettei hänellä ole ”korkealle ja kovaa” -poliittisia tavoitteita, vaan haluaa vaikuttaa asioihin nimenomaan yrittämisen näkökulmasta.

– Sydämen agendana koen erityisesti ammatillisen ja toisen asteen koulutuksen kehittämisen. Lisäksi tulin valituksi tärkeälle pallille, sote-lautakunnan puheenjohtajaksi. Siinä foorumissa nuijitaan kaksi kolmasosaa kaupungin budjetista.

Frank on tottunut aikaisemmissa virkatehtävissään poliittiseen päätöksentekoprosessiin. Nykyisestä näkövinkkelistä hän toteaa, että yrittäjävaltuutetulla kieltämättä palaa paljon tunteja tehokkaasta tuloksentekoajasta.

– Kokoukset ovat usein valmiiden asioiden nuijimista pöytään. Kaipaisin lisää dynamiikkaa ja aikaansaavampaa päätöksentekoa pitkien kannatus- ja vastustuspuheenvuorojen sijaan. Itse tiivistän asian niin, että ole napakka tehtävissäsi ja vaadi sitä myös muilta, kuuluttaa Karoliina Frank.


KAROLIINA FRANKIN VAIKUTTAMISVINKIT YRITTÄJÄVALTUUTETUILLE

  • Verkostoidu. Yksin et saa mitään aikaan.
  • Hanki tietoa. Käytä verkostoasi hyödyksi.
  • Hyödynnä omaa elämänkokemusta ja taustaasi päätöksenteossa.
  • Muista ajoitus. Ennakoi ja reagoi jo silloin, kun strategioita ja talousarvioita ollaan laatimassa.
  • Avoimuus. Älä pidättele ideoitasi vaan jaa ne. Lopputulos on kunnian saajaa tärkeämpi.

LUE MYÖS:

14.6. Lopelle yrittäjähenkisin valtuusto (verkkouutinen)
23.6. Yrittäjä lähti majatalon emännäksi (artikkeli Yrittäjä Plus -lehdessä 3/2021)