Yrittäjä, muista tilinpäätös
PRH muistuttaa, että myöhässä ilmoitettu tilinpäätös johtaa osakeyhtiön poistamiseen kaupparekisteristä. Kuva: Getty Images
15.11.2023 klo 11:50
Uutinen

Yrittäjä, muista ilmoittaa tilinpäätös ajoissa – PRH:lta ukaasi

Poistomenettelyssä on 1 600 osakeyhtiötä ja osuuskuntaa.

PRH muistuttaa, että myöhässä ilmoitettu tilinpäätös johtaa osakeyhtiön poistamiseen kaupparekisteristä.

PRH poistaa kaupparekisteristä osakeyhtiöitä ja osuuskuntia, jos tilinpäätöstä ei ilmoiteta 28.2.2024 mennessä. Tämän vuoden kolmannessa poistomenettelyssä on nyt noin 1 600 osakeyhtiötä ja osuuskuntaa, joita poistaminen uhkaa. Poistomenettelyssä mukana olevien yritysten lista löytyy täältä.

PRH huomauttaa, että se voi poistaa toimivankin osakeyhtiön tai osuuskunnan kaupparekisteristä, jos yritys ei toimita tilinpäätöstään määräaikaan mennessä ja yrityksen määräämiselle selvitystilaan ei ole edellytyksiä. Rekisteristä poistot tehdään vuoden 2024 maaliskuussa.

Jos yritys poistetaan kaupparekisteristä, yritys voi hakea muutosta päätökseen valittamalla Helsingin hallinto-oikeuteen.

Kaupparekisteristä poistaminen tai selvitystilaan määrääminen perustuu osakeyhtiö- ja osuuskuntalakeihin.

Näin poistomenettely etenee

Poistomenettelyssä PRH lähettää yritykselle ensin kehotuskirjeen postitse yrityksen osoitteeseen, joka on merkitty yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ). Kehotuskirjeessä yritykselle annetaan kolme viikkoa aikaa ilmoittaa tilinpäätös.

Seuraavassa vaiheessa PRH rekisteröi kehotuksen yrityksen kaupparekisteritietoihin. Jos yritys ei kehotuksista huolimatta ilmoita tilinpäätöstään, PRH poistaa yrityksen kaupparekisteristä tai määrää sen selvitystilaan.

Kehotuksessa yrityksen omistajia ja velkojia pyydetään esittämään huomautuksia liittyen yrityksen rekisteristä poistamiseen tai mahdolliseen selvitystilaan määräämiseen. Yrityksellä on 3,5 kuukautta aikaa ilmoittaa tilinpäätös kaupparekisteriin.

Jos posti palauttaa kehotuskirjeet, PRH lähettää kehotukset yrityksen vastuuhenkilölle. Jos vastuuhenkilöä ei tavoiteta, tieto julkaistaan yleistiedoksiantona prh.fi-sivustolla.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus