Yrittäjälle on tarjolla apua kassakriisissä
Yrittäjän talousapu -neuvontapalvelu muistuttaa, että konkurssi tai yrityssaneeraus eivät sovi kaikille yrityksille. Kuva: Getty Images
22.8.2023 klo 07:30
Uutinen

Yrittäjä, näin haet apua kassakriisissä – Vaihtoehtona myös velkajärjestely

Konkurssien ja velkajärjestelyjen määrä on noussut huolestuttavasti. Yrittäjän talousavusta muistutetaan, että apua on tarjolla.

Konkurssien määrä nousi tammikuun ja kesäkuun välillä 21,3 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Heinäkuussa 224 yritystä ajautui konkurssiin, kun viime vuoden heinäkuussa luku oli 148. Tänä vuonna on aloitettu myös viime vuotta enemmän yrityssaneerauksia. Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus kommentoi äskettäin synkkiä konkurssilukuja.

Yrittäjän talousapu –neuvontapalvelu muistuttaa, että konkurssi tai yrityssaneeraus eivät sovi kaikille yrityksille. Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi hakea velkajärjestelyä sekä yritystoiminnan että yksityistalouden velkoihin. Elinkeinonharjoittajien velkajärjestelyiden määrä on tähän mennessä ollut vähäinen, mutta hakemusmäärien odotetaan kasvavan lähitulevaisuudessa.

Yrittäjän velkajärjestely

  • Yksityinen elinkeinon- tai ammatinharjoittaja voi hakea velkajärjestelyä sekä yritystoiminnan että yksityistalouden velkoihin.
  • Perusedellytyksenä järjestelyyn pääsylle on elinkeinotoiminnan kannattavuus.
  • Toimenpiteet kannattavuuden parantamiseksi on tehtävä ennen velkajärjestelyyn hakeutumista.
  • Yhtiömuotoista yritystoimintaa harjoittava yrittäjä ei voi saada yrityksen velkoihin yksityishenkilön velkajärjestelyä.
  • Yhtiömuotoisten yritysten osakkaat voivat hakeutua velkajärjestelyyn henkilökohtaisten velkojen osalta, mikäli yritystoiminta on kannattavaa ja yritys pystyy maksamaan yritystoiminnasta syntyvät kulut.
  • Päättyneen yritystoiminnan osalta yrittäjän vastuulle jääneet velat on mahdollista järjestellä yksityishenkilön velkajärjestelyssä.
  • Yrittäjää koskevia lisäedellytyksiä ei tarvitse täyttää entisen yritystoiminnan velkoja järjesteltäessä, vaan velkajärjestelyn edellytyksiä arvioidaan yksityishenkilöiden edellytysten perusteella.

Näin Yrittäjän talousapu auttaa

Yrittäjien haastava taloustilanne on näkynyt Yrittäjän talousapu -neuvontapalvelussa, johon on tullut yhteydenottoja enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Heinäkuun loppuun mennessä palveluun on tullut noin 2200 yhteydenottoa, joista osa on koskenut yrityksen lopettamista tai konkurssia.

– Yrittäjä voi korjata vaikean taloustilanteen myös yrityssaneerausta ja velkajärjestelyä kevyemmillä toimilla. Tärkeää on, että toimiin ryhdytään ajoissa. On mahdollista tehdä maksujärjestelyjä, säästötoimia tai esimerkiksi parantaa markkinointia. Yrittäjän talousapu -neuvontapalvelussa käydään yrittäjän tilanne läpi asiantuntijan kanssa ja yrittäjä saa tilanteeseen sopivat toimintaohjeet. Mitä aikaisemmin ottaa yhteyttä, sitä enemmän on mahdollisuuksia korjata tilanne ja pelastaa yritys, Yrittäjän talousapu -palvelusta vastaava TE-asiakaspalvelukeskuksen kehityspäällikkö Jari Leskinen sanoo.

Yrittäjien tilannetta on pyritty parantamaan viime hallituskaudella tekemällä useita muutoksia yrityssaneerausta ja velkajärjestelyä koskeviin lakeihin. Hallitusohjelman tavoitteena on lisätä taloustaitojen opetusta ja yrittäjyyskasvatusta kaikilla koulutusasteilla. Yrittäjän talousapu -palvelu tekee vaikuttamistyötä yrittäjien talousosaamisen hyväksi osana EU:n laajuista Early Warning Europe -verkostoa.

Yrittäjän talousapu palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus