7.9.2020 klo 13:08
Uutinen

Yrittäjä, olehan varuillasi: kaikenlaisia onnenonkijoita on taas liikkeellä

Meille tänne Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimistolle on tullut yrittäjiltä ilmoituksia verkkotunnuspäätteiden kaupittelusta. Verkkotunnuspäätteellä tarkoitetaan yrityksen nettisivujen osoitteen perässä olevaa tunnusta, joka yleisimmin on fi (esimerkiksi epy.fi).

Verkkotunnus eli domain on osoite, jota käytetään osoitteena internetin palveluissa, kuten nettisivujen ja sähköpostien osoitteissa. Verkkotunnus antaa mahdollisuuden käyttää omaa yksilöllistä nimeä nettisivujen ja sähköpostien osoitteena.

Voit tarkistaa oman verkkotunnuksesi tiedot tai katsoa onko haluamasi fi-päätteinen verkkotunnus vapaana osoitteessa https://www.traficom.fi/fi/viestinta/fi-verkkotunnukset/fi-verkkotunnushaku

1. Kirjoita Hae fi-verkkotunnusta -kenttään haluamasi verkkotunnus ilman etu- ja takaliitteitä ja paina etsi. Esimerkiksi osoitteesta www.epy.fi kirjoitetaan vain epy.

2. Haetun verkkotunnuksen tiedot tulevat esiin. Verkkotunnuksen tiedoista näkee verkkotunnuksen tilan, rekisteröimisajankohdan, voimassaolon päättymisen sekä rekisteröitäväksi vapautumisen. Käyttäjä-kohdassa näkyy tiedot, kenen omistuksessa verkkotunnus on.

Varattu verkkotunnus vapautuu rekisteröitäväksi kuukauden kuluttua (suoja-aika) voimassaoloajan päättymisestä, mikäli nykyinen omistaja ei uusi verkkotunnuksen varausta.

Jos verkkotunnus on vapaa, toimi näin:

Varmista, ettei verkkotunnus loukkaa toisen suojattua nimeä tai tavaramerkkiä.

Tarkista julkisista rekistereistä, että hakemasi verkkotunnus on lainmukainen.

Ota yhteyttä verkkotunnusvälittäjään

Verkkotunnusvälittäjä rekisteröi verkkotunnuksen puolestasi. Jos sinulla ei vielä ole sopimusta verkkotunnusvälittäjän kanssa, etsi itsellesi sopiva välittäjä hakupalvelusta. Tästä näet kaikki Traficomille ilmoittautuneet välittäjät, jotka rekisteröivät puolestasi fi-verkkotunnuksen sekä palvelevat sinua verkkotunnusasioissa.

Muu kuin fi-päätteinen verkkotunnus

Esimerkiksi .com-päätteisen verkkotunnuksen tiedot voit tarkistaa Domainkeskuksen sivuilta osoitteesta www.domainkeskus.com.

1. Kirjoita sivun yläreunassa olevaan hakukenttään verkkotunnus ilman etu- ja takaliitteitä ja paina suurennuslasin kuvaa.

2. Lista kyseisestä verkkotunnuksesta eri päätteillä tulee näkyviin. Näkymässä näkyy, onko tunnus varattu vai onko se ostettavissa. Varattujen tunnusten tiedot saa näkyviin kohdasta ”kuka omistaa?”.

Vapaana oleva tunnus on ostettavissa.

Kannattaa miettiä etukäteen, mitä verkkotunnuspäätteitä tarvitsee tai haluaa itselleen tai yritykselleen. Helpointa on rekisteröidä kaikki haluamansa verkkotunnuspäätteet saman verkkotunnusvälittäjän kautta. Internetissä voi käyttää useita satoja eri verkkotunnuspäätteitä, eikä kaikkia ole suinkaan tarkoituksenmukaista rekisteröidä itselle.

Muistathan myös, että voit aina olla yhteydessä meihin, jos tulee kysymyksiä tai epäselvyyksiä. Olemme täällä teitä yrittäjiä varten!

Noudata äärimmäistä tarkkuutta, kun sinulle kaupitellaan puhelimessa jotakin.