31.8.2020 klo 10:44
Uutinen

Yrittäjä, onko aika tarkistaa tulevaisuudensuunnitelmasi?

Koronakriisi laittoi useassa yrityksessä suunnitelmat uusiksi. Jos sinäkin aloit pohtia tulevaisuuttasi tai uraasi yrittäjänä uudesta näkökulmasta, yrityskauppa voi olla varteenotettava vaihtoehto.

Kaupallinen yhteistyö: Yrityspörssi

Yrityksen pitkän tähtäimen tulevaisuutta on hyvä pohtia jo perustamishetkellä. Toisaalta suunnitelmien muutokset ja yllätykset niin hyvässä kuin pahassa ovat olennainen osa yrittäjyyttä. Kukapa meistä olisi vielä helmikuussa osannut ennakoida millaisessa maailmassa elämme nyt. Ja kuka meistä osaa varmuudella kertoa millaista elämämme on ensi vuonna tähän aikaan? Lue miten voit hyödyntää yrityskauppaa tavoitteidesi saavuttamiseen omassa yrittäjyydessäsi.

Yrityksen perustaminen

Oletko vasta ryhtymässä yrittäjäksi? Kun harkitset yrittäjäksi ryhtymistä, yksi vaihtoehto uuden yrityksen perustamisen sijaan on yrityksen ostaminen. Ostaessasi jo toiminnassa olevan yrityksen tai liiketoiminnan, saat heti ensimmäisestä päivästä lähtien testatun ja toimivaksi todetun liiketoimintamallin, asiakkaita ja kassavirtaa. Pääset myös nopeasti kehittämään toimintaa juuri sellaiseksi kuin haluat.

Yrityksen kasvu

Kun haet kasvua, mieti luovasti kaikkia keinoja. Voit kasvattaa yritystäsi tai kasvaa yrityskaupan avulla. Nopein tapa markkinaosuuden kasvattamiseen tai toiminnan laajentamiseen uusille alueille on toimivan yrityksen tai liiketoiminnan ostaminen. Yrityskauppa kasvun keinona sopii toimialalle kuin toimialalle ja kaiken kokoisille yrityksille.

Yritystoiminnan kehittäminen

Haluatko kehittää yritystäsi tai pohditko laajentumista uudelle liiketoiminta-alueelle? Saatoit huomata keväällä, että tarvitset uusia, digitaalisia myyntikanavia tuotteillesi tai sinun oli vaikeaa löytää osaavia työntekijöitä. Yrityskauppa saattaa vastata myös näihin haasteisiin. Yrityskaupan avulla voit myös karsia liiketoiminnastasi turhat rönsyt. Anna hyvän kiertää, sillä rönsyt voivat olla arvokkaita jollekin toiselle yrittäjälle. Samalla saat itse rahaa ydinliiketoimintasi kasvattamiseen.

Yritystoiminnasta luopuminen

Jokaiselle meistä tulee jossakin vaiheessa elämää eteen yrityksestä luopuminen. Syitä luopumiseen on monia: uusi elämäntilanne, muutto, houkutteleva työtarjous tai ikääntyminen. Tällöin vaihtoehtoina ovat yrityksen lopettaminen tai myyminen.

Sinun kannattaa miettiä, lopetatko yritykseksi vai myytkö sen ja hyödyt siitä taloudellisesti.

Yrityksen lopettaminen riippuu pitkälti yritysmuodosta. Yrityksen myyminen taas on hyvä vaihtoehto muun muassa seuraavista syistä:

 • Yritys ja brändi jäävät eloon.
 • Jos myyt osakeyhtiön, vältyt pitkältä ja toisinaan monimutkaiselta lopettamisprosessilta.
 • Kun myyt yrityksesi, saat tuloa. Yrityksen lopettaminen aiheuttaa tavallisesti pelkkiä menoja.
 • Parhaimmillaan myyntiprosessin alku on nopea: kun päätös on tehty, saat ilmoituksen Yrityspörssin markkinapaikalle jo tänään! Halutessasi saat valmiiksi kirjoitetun ja julkaistun ilmoituksen varaamalla ajan Yrityspörssin puhelinkonsultaatioon. Yrityskauppaan kannattaa kuitenkin varata runsaasti aikaa, sillä neuvottelut ja asioiden läpikäyminen yhdessä yrityksen uuden jatkajan kanssa vievät aina oman aikansa.

Miettiessäsi, kannattaako yritys lopettaa vai myydä, apunasi voivat toimia seuraavat kysymykset:

 • Onko liiketoimintasi tuottoisaa ja terveellä pohjalla?
 • Onko yritykselläsi pitkä historia?
 • Onko yritykselläsi vakiintunut asiakaskunta, joka voisi kiinnostaa jotakuta toista?
 • Onko yrityksesi sijainti tuonut etua?
 • Onko yritystoimintasi liikaa kiinni sinussa ja persoonassasi?
 • Onko yritykselläsi arvostettu ja tunnettu brändi?

Yrityksesi myyminen saattaa olla oikea vaihtoehto, jos huomaat miettiväsi usein seuraavia asioita:

 • Yrityksesi menestyy, mutta miksi liiketoiminta ei enää tunnu innostavan sinua.
 • Kysyntää riittää, mutta sinulla ei enää riitä voimavaroja.
 • Asiakkaasi ovat innostuneempia tuotteestasi tai palveluistasi kuin sinä itse.
 • Tiedät, että yrityksen liiketoiminta olisi kasvatettavissa, mutta oma aikasi, taitosi tai kiinnostuksesi ei riitä.

Oman myynti- tai ostoilmoituksen voit luoda Yrityspörssiin itse tai varaamalla ajan puhelinkonsultaatioon, jonka avulla saat valmiin ilmoituksen täyspalveluna.

Yrityspörssi.fi on Suomen Yrittäjien perustama ja osin omistama kauppapaikka yrityksen myyjälle ja ostajalle.

Suomen Yrittäjien jäsenenä käytössäsi on jäsenetu ilmoittamiseen Yrityspörssissä.