18.1.2018 klo 16:52
Uutinen

Yrittäjä pelasti keilaradalla sydänkohtauksen saaneen miehen hengen

Karstulalaisen matkailuyrityksen Jari Lasonen pelasti sydäninfarktin saaneen miehen hengen kolme päivää aiemmin hankitulla defibrillaattorilla eli sähköiskuja antavalla sydäniskurilla.

Keskisuomalainen-lehti ja Iltalehti kertovat yrittäjä Jari Lasosen sankarillisesta ja nopeasta toiminnasta. Ilman Lasosta ja ”deffaa” 69-vuotias mies olisi mitä todennäköisimmin menehtynyt.

Karstulalainen keilausporukka oli viime viikon maanantaina keilaamassa paikallisen matkailuyrityksen, Wanhat Wehkeet Oy:n keilaradalla. Yhtäkkiä yksi porukasta kaatui maahan ja alkoi korahdella.

Iltalehti kertoo, että yrittäjä Lasonen ryntäsi nopeasti hakemaan rakennuksen toisessa päässä olevan sydäniskurin. Kun Lasonen laittoi piuhat kiinni, kone ilmoitti, että lyyhistyneellä miehellä on infarkti.

Sen jälkeen Jari Lasonen toimi koneen antamien ohjeiden mukaan ja antoi sähköiskun. Jari Lasonen oli käynyt viime syksynä kurssin sydäniskurin käyttämiseen, joten hän tiesi hyvin miten laitetta käytetään.

– Kun iski ensimmäisen kerran, niin kaveri oli jo ihan sinertävä iholtaan. Sitten alkoi hissun kissun väri palata, Lasonen kertoo Iltalehdelle.

Jonkin ajan kuluttua paikalle tuli ambulanssi, jonka henkilöstö kiitteli Lasosta. Infarktin saanut mies leikattiin Tampereella. Hänellä oli Lasosen mukaan tukos ja läppävika sydämessä.

Yrittäjä Jari Lasonen ei halua ottaa koko kunniaa miehen pelastamisesta:

– Homma kyllä hienosti toimi. Kukaan ei jäänyt sormi suuhun. Tiimityönä tämä onnistui hyvin, Lasonen kertoo Iltalehdelle.

Monipuolinen matkailuyritys

Wanhat Wehkeet on varsinainen matkailun monialayritys. Alueelta löytyy kuusirataisen keilahallin lisäksi muun muassa museo, jossa on yli 100 ajoneuvoa eri vuosikymmeniltä. Vanhimpia ovat muun muassa Harley Davidson vuodelta 1917 ja T-Ford Touring vuosimallia 1926.

Matkailualueella on myös pieni hotelli, mökkejä sekä suosittu karavaanarialue saunoineen ja paljuineen. Yritys tarjoaa myös juhlapalveluja ja järjestää ruuat ja kahvitukset jopa 200 hengelle.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi