Lapin matkailuyrittäjä kritisoi hintakeskustelua
Yrittäjän mukaan Lapin hintoja kannattaa verrata ulkomaiden hiihtokeskuksiin. Kuva: Getty Images
22.2.2024 klo 09:57
Uutinen

Yrittäjä puolustautuu Lapin matkailupalveluiden hintakritiikiltä: ”Yksi yö tarkoittaa 24 euroa lomalaista kohden”

Lomakylää keskellä Levin matkailualuetta pyörittävä yrittäjä haluaa muistuttaa, ettei kaikki ole Lapissa kallista.

Parhaillaan käynnissä oleva eteläisen Suomen hiihtolomaviikko on herättänyt keskustelua Lapin lomakohteiden hintatasosta. Muun muassa Yle uutisoi asiasta tällä viikolla.

Lomakylää keskellä Levin matkailualuetta pyörittävä Aukusti Mäkitalo on seurannut keskustelua, joka suuntautuu paikallisiin yrittäjiin.

– Halvin mökki ensimmäiselle hiihtolomaviikolle maksoi 980 euroa. Siihen hintaan saa mökin viikoksi, jos tuo omat liinavaatteet ja tekee lähtösiivouksen. Jos hinnan jakaa kuudelle, se tarkoittaa noin 24 euroa vuorokaudessa lomalaista kohden, yrittäjä kertoo.

Mäkitalon veljesten omistuksessa olevassa lomakylässä on tarjolla vain majoituspalvelua. Aamiaisia tai muitakaan aterioita ei ole saatavilla. Lähimpään hotellin on matkaa noin 200 metriä. Tällä hetkellä yrittäjällä on vuokrattavana 18 mökkiä.

Hinnat nousussa

Lomakylän kallein mökki maksaa 1 350 euroa viikossa. Yrittäjän mukaan hintoja ei ole ainakaan vielä nostettu, vaikka lämmityskustannukset ovat harpanneet reippaasti.

– Sähkön hinta tuplaantuu, kun edullinen sopimuksemme päättyy. Koko vuoden liikevaihdosta pelkästään sähkökuluihin menee 10 prosenttia. Kyllä tässä hintoja joudutaan varmaan nostamaan.

Sesonkihintojen ulkopuolella majoitushinnat suorastaan romahtavat, sillä mökkiyön voi löytää noin 60 eurolla.

Mäkitalon mukaan Lapin hintoja kannattaa verrata ulkomaiden hiihtokeskuksiin.

– Jos asiakas haluaa asua hotellissa tai etsii tasokasta majoitusta palveluineen, majoittuminen on varmasti kalliimpaa. Ulkomaillakin esimerkiksi ohjelmapalveluista ja hissilipuista pitää aina maksaa lisää, eivätkä ne kovin edullisia ole sielläkään. Lisäksi on monesti niin, että ulkomailla hotellin tai majapaikan hintaan ei kuulu edes aamupalaa. Siitä otetaan lisähinta.

Lapin laskettelukeskusten hinnat ovat olleet kestopuheenaihe viime talvina. Yrittäjän mukaan rahaa saa kulumaan joka paikassa.

– Sekin on hyvä huomioida, että ulkomaan lentojen hinnat ovat nousseet. Jos Lappiin ajaa autolla, kustannus per matkalainen ei ole kohtuuton. Pitää muistaa, että polttoaineiden hinnat ovat laskeneet.

”On monesti niin, että ulkomailla hotellin tai majapaikan hintaan ei kuulu edes aamupalaa.”

Aukusti Mäkitalo, yrittäjä

Heikko taloustilanne ei näy

Lapin lomalaiset näyttävät Mäkitalon silmissä kuluttavan palveluita siinä missä takavuosinakin.

– Ei täällä näy se, että taloudessa on tiukkaa, vaikka oikeastaan kaikki hinnat ovat nousseet.

Levin hiihtokeskuksessa aikuisen yhden päivän hissilipun hinta on ylittänyt jo 50 euroa. Alle 11-vuotiaalta hinta on 31,50 euroa.

Mäkitalon mukaan vaihtoehtoja on niille, jotka eivät halua kuluttaa rahaa harrastuksiin.

– Pitää muistaa, että ladut ovat edelleen ilmaisia, eikä ensilumen laduistakaan peritä maksua.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen