10.1.2024 klo 07:55
Uutinen

Yrittäjä Samuli Mattilan sydämen asia on laadukas ja kokonaisvaltainen kotihoito

Uuraislaisen Mattilan Hoivapalvelut Oy:n toiminnan takana on luja tahtotila sote-palvelujen laatutason ylläpitämisestä – ja jopa parantamisesta.

Tuore yrittäjä ehti muhitella liikeideaansa pari vuotta pöytälaatikossa, kunnes tapahtui käänteentekevä kohtaaminen.

-Kyllä se siitä lähti, kun osuin jutulle Moision Oskarin kanssa eräillä syntymäpäiväjuhlilla ja kävi ilmi, että nyt löytyi henkilö, jolta voisin kysyä kannattaisiko tätä bisnesideaa lähteä toteuttamaan, Mattila kertoo.

Kaverukset eivät viivytelleet ja yritys perustettiin heti seuraavana päivänä. Mattila irtisanoutui palkkatöistä ja omien sanojensa mukaan yrittäjyys on ollut ”täyttä tykitystä” siitä lähtien.

Mattilan hoivapalvelut tarjoaa yhteiskuntavastuun huomioivaa kokonaisvaltaista kotihoitoa, joka on edullisempaa kuin laitoshoito. Yrityksellä on omaa palvelutuotantoa ja henkilöstövuokrausta.

-Jos vuosi sitten olisi kysytty, että oletko yrittäjä niin olisin nauranut. Hyppy yrittäjyyteen on iso riski ja vaatii palasten loksahtelua kohdilleen, Mattila kuvailee.

-Toki kun tilannetta katsoo pidemmälle, sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaminen on kiinnostanut minua nuoresta asti. Jo 15-vuotiaana olen ihmetellyt kokonaisvaltaisuuden unohtumista hoitotyössä.

Mattila on päässyt kuntapäättäjänä vaikuttamaan julkisen puolen sote-palveluiden järjestämiseen Uuraisilla.

-Uuraisilla palvelut on järjestetty kokonaisvaltaisesti, jolloin kulurakenne pieni, mutta asiakkaat saavat laadukasta hoitoa. Väittäisin että tekemiemme uudistusten jälkeen palvelu parani entisestään.

Hyvinvointialueen toiminnan käynnistyminen oli Mattilalle isku vasten kasvoja, ja vahvisti päätöstä yrittäjyydestä.

-Yrittäjänä saan oikeasti vaikuttaa omalta osaltani miltä ikääntyneiden kotihoito näyttää.

-Se kun vielä kirkastuisi, että nähdäänkö palveluntuottajat julkisella puolella mörkönä vai mahdollisuutena.

Uusi rooli yrittäjänä on maistunut, ja matkalta on tarttunut mukaan jo paljon oppeja ja huomioita.

-Palkollisena ei pääse kokemaan sellaisia huippupäiviä ja ärsytyksen maksimaalisuutta kuin yrittäjänä. Matkan varrella olen oppinut, että joka päivä tulee hyvä uutinen ja takapakkiaskel. Sitä se yrittäjyys on, Mattila kuvailee.

-Pidän kyllä kynsin hampain kiinni siitä, ettei tarvitsisi enää palkolliseksi lähteä. Vastuu ja vastuullinen kasvu sytyttää, ja velvoittaa tekemään hyvällä motivaatiolla ja itsetunnolla. Paras tunne on se, että on itsestä kiinni miten tässä pärjää!

Henkilöstöjohtaminen ja delegointi on tullut tutuksi 200 keikkatyöntekijää hallinnoidessa. Toimistoon on hankittu täysipäiväinen työntekijä, eikä yrittäjän tarvitse tehdä kaikkea itse.

-Jos toimitusjohtajalla loppuu tunnit kesken, yritys ei voi kehittyä, Mattila kiteyttää.

Juuri perheenlisäystä saaneella yrittäjä-isällä on periaatteena, että klo 18 työpäivä on ohi. Selkeä rajaus on tehty oman ja perheen jaksamisen vuoksi.

-Aluksi oli myös ajatus, että eihän yrittäjällä mitään lomia ole, mutta on tässä pakko kuunnella perhettä ja omaa kroppaa.

Mattila on innoissaan uudesta luottamustoimestaan Uuraisten Yrittäjien puheenjohtajana.

-Vaikuttaminen on osa minua, mun intohimo. Yrittäjäjärjestö on erinomainen väylä koota yhteen paikallisesti eri elinkeinotoimijoita, ja kunnan kanssa tehtävän elinvoimalupauksen valmistelut onkin jo aloitettu.

-Lyhyen puheenjohtajaurani aikana olen ehtinyt huomata, että tämä tehtävä antaa paljon. Voimaannun verkostoista ja odotan alkaneelta vuodelta paljon!